Зеленски смијенио команданта санитетских снага и најавио велике промјене

ГС
Зеленски смијенио команданта санитетских снага и најавио велике промјене

КИЈЕВ - Предсједник Украјине Володимир Зеленски затражио је у недјељу брзе промјене у раду војно-медицинског система Украјине и потврдио смјену команданта санитетских снага генерал-мајора Тетјане Острашченко.

Ове одлуке Зеленског су потврђене током састанка који је предсједник Украјине одржао са министром одбране Рустемом Умеровим, а поклопиле су се са дебатом о вођењу 20-мјесечног рата против Русије и питањем колико брзо се одвија контраофанзива на истоку и југу, преноси Ројтерс.

 

- На састанку са министром одбране Умеровим постављени су приоритети. Остало је мало времена за постизање резултата. Потребна је брза акција за промјене - рекао је Зеленски у ноћном видео обраћању.

 

Потврђујући смјену Острашченко са мјеста команданта санитетских снага украјинске војске, он је истакао да је потребан фундаментално нови ниво медицинске подршке за украјинске војнике, додајући да то питање подразумијева и мере као што су дигитализација и боља комуникација.

 

- Задатак је јасан, као што је већ више пуна наглашено у јавности, поготово међу здравственим радницима на бојишту, потребна нам је темељна промјена здравствене подршке за наше војнике - рекао је Зеленски.

 

То, казао је, укључује разна питања - боље завоје, дигитализацију и бољу комуникацију.

 

Умеров је промјене потврдио на Телеграму и додао како је главни приоритет дигитализација, "тактичка медицина" и ротација особља у служби.

 

Украјински војни извјештаји о ономе што је описано као "напредовање у ослобађању окупираних подручја на истоку и југу", прошле су недјеље потврдили да су трупе преузеле контролу над источном обалом ријеке Дњепар у јужном дијелу Херсонске области.

 

Главни заповедник украјинских оружаних снага, генерал Валериј Жалузни, рекао је да рат улази у нову фазу кад је Украјини потребно више софистициране технологије како би се супротставила руској војсци.

 

Иако је више пута рекао да ће за напредовање бити потребно времена, Зеленски је оповргнуо да је рат ушао у пат-позицију и позвао западне партнере Кијева, углавном САД, да одрже ниво војне помоћи Украјини.

 

Острашченко је заменио генерал-мајор Анатолиј Казмирчук, шеф војне болнице у Кијеву.

 

Разрешење Острашченко стиже недјељу дана након што је један украјински медиј написао како је, након консултација с званичницима одговорнима за пружање медицинске помоћи војсци, постало јасно да је њена смјена, као и смене још неколико особа, нужна.

 

Украјинска влада разријешила је дужности двојицу високих званичника сајбер одбране због истраге о наводним проневјерама у тој области, саопштио је данас званичник владе Тарас Мелничук.

 

Како је навео на свом Телеграм каналу, разрјешени су шеф Државне службе за заштиту специјалних комуникација и информација Украјине (ШСЦИП) Јуриј Шчихол и његов заменик Виктор Жора, преноси Ројтерс.

 

Тужиоци за борбу против корупције саопштили су претходно да воде истрагу против званичника сајбер одбране због њихове наводне улоге у завери за проневјеру 62 милиона украјинских хривни (око 1,5 милиона евра) током 2021. године.

 

У завери је наводно учествовало шест особа, а тужилаштво није саопштило имена званичника против којих се води истрага, преноси портал Блиц.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана