Зеленски: Савезници не би подржали Украјину ако би премјестила сукобе у Русију

ГС/Агенције
Зеленски: Савезници не би подржали Украјину ако би премјестила сукобе у Русију

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је у 551. дан.Руске снаге су током претходног дана покушале да нападну на три правца - на правцу Лимана, Бахмута и Маринке, али су украјинске снаге одбиле те нападе, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.Министарство одбране Русије саопштило је да су ноћас уништена три украјинска дрона - један изнад Московске и два изнад Брјанске области.

МО Русије: Две украјинске беспилотне летјелице оборене изнад Крима

Министарство одбране Русије саопштило је данас да су снаге ПВО изнад Крима обориле двије украјинске беспилотне летјелице.

Први човјек Крима Сергеј Аксјонов саопштио је да један дрон оборен изнад сјеверног, а други изнад западног дијела полуострва, преноси агенција РИА Новости.

Русија је припојила Крим 2014. године, а Украјина то не признаје и истиче да је полуострво њена територија.

Зеленски: Савезници не би подржали Украјину ако би премјестила сукобе у Русију

Савезници не би подржали Украјину, уколико би Кијев премјестио сукобе на територију Русије, изјавио је украјински предсједник Володимир Зеленски.

Зеленски је рекао у недјељу да би то био велики ризик и да би Украјина у том случају остала сама, одговарајући на питање украјинских државних медија да ли је вријеме за прелазак сукоба на руску територију.

Зеленски је истакао да Украјина не би могла да се супротстави Русији без помоћи међународних партнера, пренио је  ЦНН. Украјински предсједник рекао је да вјерује да је могуће политичким средствима постићи да се Крим демилитаризације од руских снага.

Маљар: Украјинске снаге ослободиле насеље Роботине на југоистоку

Украјинске снаге ослободиле су насеље Роботине на југоистоку земље у оквиру контраофанзиве против руских снага и настоје да напредују даље у правцу југа, изјавила је данас замјеница украјинског министра одбране Хана Маљар.

Маљар је истакла да украјинске снаге напредују у том правцу упркос жестоком отпору руских снага. Украјинска војска саопштила је прошле седмице да је подигла државну заставу у мјесту Роботине, али је навела да је и даље изложена руској ватри у том насељу, пренео је Ројтерс.

Украјина: Оборене четири руске ракете

Украјинска противваздушна одбрана ноћас је уништила двије руске ракете типа "Калибр" и двије крстареће ракете Кс-59, саопштило је Ваздухопловство Оружаних снага Украјине.

Наводи се да су руске снаге ноћас извеле напад ракетама са мора и из ваздуха.

-Четири крстареће ракете испаљене су са непријатељске фрегате из Црног мора код Феодосије. Такође, двије крстареће ракете Кс-59 испаљене су из два авиона Су-34 у правцу Кривог Рога из ваздушног простора окупиране Херсонске области - наводи се у саопштењу, преноси Интерфакс Украјина. Украјински медији претходно су јавили да су се чуле експлозије у Кривом Рогу.

Генералштаб ОС Украјине:Руске снаге покушале нападе на правцу Лимана, Бахмута и Маринке

Руске снаге су током претходног дана покушале да нападну на три правца - на правцу Лимана, Бахмута и Маринке, али су украјинске снаге одбиле те нападе, саопштио је јутрос Генералштаб Оружаних снага Украјине.

Руске снаге су и на другим правцима наставиле гранатирање и ваздушне нападе, преноси Униан. Наводи се да су ваздушни и артиљеријски напади изведени на правцу Северска, Купјанска, Авдејевке и Запорожја.

-Истовремено, украјинске одбрамбене снаге настављају да изводе офанзивну операцију на мелитопољском правцу и да се консолидују на заузетим положајима - наводи се у извјештају Генералштаба Оружаних снага Украјине.

Начелник Полтавске области: Двије особе погинуле у ракетном нападу

Двије особе су погинуле током ноћи у руском ракетном нападу на украјинску централну област Полтава, рекао је начелник тог региона Дмитро Луњин.

-Још двије особе су пребачене у болницу са лакшим повредама, а тренутно се трага за још двјема особама - рекао је Лунин у апликацији за размену порука Телеграм.

Како је додао, мета напада је био на индустријски објекат.

Украјинска војска је навела да су руске снаге током ноћи испалиле две ракете на Украјину и да су обе оборене.

Русија: Уништена три дрона изнад Московске и Брјанске области

Министарство одбране Русије саопштило је да су ноћас уништена три украјинска дрона - један изнад Московске и два изнад Брјанске области.

- Снаге ПВО су 28. августа око 4.30 часова по московском времену спријечиле још један покушај кијевског режима да изведе терористички напад беспилотном летелицом на територији Руске Федерације. Дрон су уништила средства ПВО изнад територије Љуберецког округа Московске области -  саопштило је Министарство, преноси агенција РИА Новости.            

Градоначелник Москве Јуриј Собјанин саопштио је да према првим информацијама нема жртава ни штете.

Претходно је Министарство одбране Русије саопштило да су ноћас дежурне снаге ПВО обориле две украјинске беспилотне летјелице изнад Брјанске области.

Брјанска област се налази на западу Русије, на граници са Украјином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана