Зеленски саопштио шта је једини начин да се заустави рат

Танјуг
Зеленски саопштио шта је једини начин да се заустави рат

КИЈЕВ - Формални позив Украјини у НАТО једини је начин да се заустави рат који је започела Русија, изјавио је данас украјински предсједник Володимир Зеленски у интервјуу за  Фајненшел тајмс.

-Не можемо бити много јаки без позива (у НАТО), који би ојачао наше дипломатске напоре да окончамо рат. Овај рат ће се завршити када (руски предсједник Владимир Путин) буде изолован и када га други партнери гурну у дипломатију - рекао је он.

Према Зеленском, позивање Украјине у Алијансу не само да ће ојачати морал цивила и војног особља, већ ће значити и да њихова дјеца неће нестати.

-Позив у НАТО ће подићи морал нашег народа и наше војске. Овај позив ће значити још један корак ка НАТО-у, што значи да им дјеца неће умирати. Никада. Зато што ћемо бити чланица НАТО-а. Ако не добијемо позив у НАТО, морал ће пасти - додао је он.

Зеленски је напоменуо да је реакција у западним престоницама на "План побједе" иста као и на захтев да се пребаце системи ПВО „Патриот” и борбени авиони Ф-16.

-Реакција на План побједе је иста као код Патриота и Ф-16. Али морамо то да урадимо. Само тако можемо преживјети. Рат се неће завршити све док Путин не осјети да мора да га оконча. А он разумије само моћ. То не зависи од Русије, већ од воље наших партнера. Већина је на нашој страни. Али морамо да извршимо притисак на друге - закључио је Зеленски.

Предсједник Украјине је у четвртак у Бриселу на заједничкој конференцији за новинаре са генералним секретаром НАТО Марком Рутеом рекао да се Украјина брани од руске агресије и да већ доприноси европској безбједности, тако да заслужује да постане 33. чланица тог војно-политичког савеза.

Зеленски је у Бриселу представио европским лидерима свој "план побједе" за окончање рата у Украјини. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана