Зеленски: Руске снаге још могу да оду, иначе ће бити уништене

ГС/Агенције
Foto: Танјуг/АП

МОСКВА,КИЈЕВ- Рат у Украјини – 403. дан. Кијев се спрема за прољећну контраофанзиву. Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је руским снагама још имају времена да оду – иначе ће бити уништени. Генерални секретар Јенс Столтеберг потврдио је да Финска и званично приступа Алијански. Шеф ИАЕА Рафаел Гроси отпутоваће сутра у Калињинград на преговоре о нуклеарки Запорожје. Западни савезници послали су Кијеву помоћ од 65 милијарди евра, ММФ кредит од 2,7 милијарди долара, а Пољска "мигове 29".

Запад убјеђује Грузију да уђе у сукоб са Москвом

Запад присиљава Грузију да уђе у војни сукоб са Русијом, убјеђујући Тбилиси да је сада добар тренутак да врати контролу над Абхазијом и Јужном Осетијом, изјавио је директор руске Стране обавјшетајне службе Сергеј Наришкин.

"Видимо сталне покушаје Вашингтона, Брисела, Лондона и других градова Запада да убиједе грузијско руководство да отвори такозвани други фронт", рекао је Наришкин на састанку са бјелоруским предсједником Александром Лукашенком.

Он је истакао да Запад покушава да убиједи грузијско руководство да је сада прави тренутак да се врати контрола над територијама Абхазије и Јужне Осетије.

Наришкин је напоменуо да Пољска жели да заузме дијелове западне Украјине.       

Белова: Ниједан случај одвајања дјеце од крвних сродника

Русија је од фебруара прошле године прихватила више од пет милиона избјеглица Донбаса, међу њима 730.000 дјеце, и није познат ниједан случај одбајања дјеце од крвних сродника, изјавила је руски комесар за права дјеце Марија Лавова Белова.

Она је на конференцији за новинаре рекла да су дјеца дошла у пратњи родитеља или старатеља.

Белова је нагласила да њена Комисија није упозната ни са једним случајем дјетета из источне Украјине које је одвојено од крвних сродника и пребачено у неку хранитељску породицу.

Она је одговарала на оптужбе Међународног кривичног суда из Хага које је 17. марта издало налог за њено и хапшење руског предсједника Владимира Путина на основу оптужби за наводне ратне злочине незаконитог депортовања дјеце из подручја Украјине које су освојиле руске снаге.

Белова је истакла да су те оптужбе лажне, јавио је Ројтерс.

Руски дронови напали украјинску луку Одеса

Руске беспилотне летјелице погодиле су стратешку украјинску луку Одеса, саопштиле су локалне власти и додале да је забиљежена "штета".

"Постоји штета", наводи се у саопштењу без додатних детаља који упозоравају на могући други талас напада.

Лавров: ЕУ је изгубила Русију као партнера

Русија сматра Европску унију непријатељском организацијом, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у интервјуу за руске новине.

"Европска унија је изгубила Русију, али она је крива за то. Земље чланице ЕУ и сами лидери Уније отворено изјављују потребу да се Русија стратешки порази. Из тих разлога сматрамо да је ЕУ непријатељска организација", рекао је Лавров.

Између осталих разлога, Лавров је указао и на упумпавање муниције и оружја режиму у Кијеву, као и слање инструктора и плаћеника у Украјину.

Зеленски: Руске снаге још могу да оду, иначе ће бити уништене

Предсједник Украјине Володимир Зеленски поручио је да руске снаге "још имају времена да оду — иначе ćе бити уништене". Зеленски је рекао да не може да износи конкретне детаље о предстојеćој контраофанзиви, "јер не можемо дати прилику терористима из Руске Федерације да се припреме за наше методе и кораке ка деокупацији", преноси Кијев Индипендент. Дискусије око контраофанзиве трају мјесецима, а Зеленски је 25. марта рекао да је контраофанзива одбачена због несташице наоружања, укључујуćи тешку опрему и борбене авионе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана