Зеленски продужио период ратног стања за 90 дана

ГС/Агенције
Зеленски продужио период ратног стања за 90 дана

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 348. дан. Ситуација дуж линије фронта на истоку Украјине је све тежа. Канадска министарка одбране Анита Ананд подијелила је на Твитеру слику првог тенка "леопард" који је та земља донирала Украјини како стиже у Пољску. Украјински министар одбране Олексиј Резников више неће обављати ту функцију.

Зеленски продужио период ратног стања за 90 дана

Предсједник Украјине Владимир Зеленски продужио је ратно стање и општу мобилизацију за 90 дана, наводи се у приједлогу закона предатом украјинској Врховној ради.

У документу се подсјећа да тренутно ратно стање и мобилизација истичу 19. фебруара.

-Продужити период ратног стања у Украјини од 19. фебруара у 4.30 часова за још 90 дана - наведено је у документу.

Кијев је прогласио ратно стање и општу мобилизацију на почетку руске специјалне војне операције у фебруару прошле године, а у новембру је то продужено до 19. фебруара.

Први "леопард" из Канаде стигао у Пољску

Канадска министарка одбране Анита Ананд подијелила је на Твитеру слику првог тенка "леопард" који је та земља донирала Украјини како стиже у Пољску.

-Први канадски главни борбени тенк “леопард 2“ који смо донирали Украјини сада је стигао у Пољску", написала је Анандова.

-Заједно са нашим савезницима, ускоро ћемо обучавати оружане снаге Украјине у коришћењу ове опреме-  додала је у својој објави канадска министарка.

Рјабков и америчка амбасадорка о новом СТАРТ-у

Замјеник руског министра иностраних послова Сергеј Рјабков рекао је да је разговарао о новом СТАРТ споразуму о контроли нуклеарног наоружања са новом амбасадорком САД Лин Трејси прошле недјеље, пренијела је агенција Интерфакс.

Додао је да је Русија посвећена споразуму, али да није одређен датум за нове разговоре, наводећи као разлог сукоб у Украјини.

Разговори између Москве и Вашингтона о новом СТАРТ уговору били су заказани за новембар прошле године, али су прекинути у посљедњем тренутку.

Украјина увела санкције руској нуклеарној индустрији за наредних пола вијека

Кијев је увео санкције руској нуклеарној индустрији за наредних 50 година, наводи се у указу који је потписао предсједник Украјне Володимир Зеленски.

Овим мјерама циља се 200 руских компанија и организација, а једна од њих је и руска државна агенција Росатом, за коју Кијев индепендент пише да незаконито управља окупираном нуклеарном електраном Запорожје у Енергодару.

Кијевски лист додаје да је Русија ту централу користи ''за нуклеарну уцjену''.

-Та “терористичка држава” користи нуклеарну индустрију да притисне остале државе и тако се шири споља. То су довољни разлози да се руској нуклеарној индустрији уведу глобалне санкције - рекао је Зеленски у свом редовном видео-обраћању.

Нетанијаху: Израел ће да размотри да ли да Украјини пошаље “Гвоздену куполу”

Израел истражује могућност снабдијевања Украјине својим најсавременијим противракетним одбрамбеним системом “Ајрон дом” (Гвоздена купола), рекао је израелски премијер Бењамин Нетанијаху.

-Питање набавке оружја разматрала је и одбацила претходна израелска влада. Проучићу ово питање и одговорити на најадекватнији начин - рекао је Нетањаху у интервјуу за француски ЛЦИ, преноси Анадолија.

Међутим, рекао је да Израел мора да преиспита своје могућности и узме у обзир своје интересе у региону.

-Израелски ће допринос вјероватно бити у другим подручјима - додао је Нетанијаху.

Он је подсетио да је Израел пружио Украјини хуманитарну помоћ и прихватио велики број украјинских избјеглица.

Кијев: Резников смијењен, мијења га шеф војне обавјештајне службе

Украјински министар одбране Олексиј Резников више неће обављати ту функцију, већ ће бити премјештен на други посао, рекао је Давир Арахамија, шеф парламентарног блока Слуге народа у којем је предсједник државе Володимир Зеленски.

-Нови министар одбране биће Кирило Буданов, шеф војне обавјештајне агенције ГУР - додао је Арахамија.

Он није рекао када ће формално доћи до смјене, а Резников није желио да коментарише вијест о смјени, пренио је Ројтерс.

-Рат диктира промјене у кадровској политици. Времена и околности захтијевају јачање и прегруписавање и то је оно што се дешава и дешаваће се убудуће. Непријатељ се спрема за офанзиву. Спремамо се да се бранимо и вратимо оно што је наше - поручио је Арахамија на Телеграму.

Украјинска новинска агенција Униан навела је да је Резников премјештен на место министра за стратешку индустрију ради јачања војно-индустријске сарадње.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана