Зеленски: Примирје би само користило Русији

Срна
Зеленски: Примирје би само користило Русији

ТАЛИН - Примирје су сукобу Украјине и Русије не би водило ка политичком дијалогу и само би користило Москви, изјавио је украјински предсједник Владимир Зеленски.

Он је у обраћању новинарима у естонској пријестоници Талину рекао да би било каква пауза представљала ризик да се Русији омогући да се прегрупише и појача снабдијевање војске муницијом.

"Нећемо ризиковати. Пауза не би водила завршетку рата ни политичком дијалогу са Русијом нити са било ким другим. Хвала Богу да је то одлучено у Украјини. Неће бити пауза које би користиле Русији", навео је Зеленски.

Зеленски је истакао да се Русија суочава са недостатком муниције, да има проблем у обнављању својих елитних јединица и да то утиче на понашање руске војске на ратишту.

Он тврди да Русија преговара са Ираном о куповини пројектила и да су руске снаге добиле више од милион паковања муниције од Сјеверне Кореје.

Зеленски је одбио да коментарише изјаву италијанског министра одбране Гвида Кросета, који је јуче изјавио да је дошло вријеме за дипломатију у руско-украјинском сукобу.

"Никада нисам водио такве преговоре са Италијом на било ком нивоу и стога ми је тешко да коментаришем", додао је украјински предсједник.

Зеленски се нада да ће се током посјете Литванији, Летонији и Естонији супротставити умору међу западним савезницима Украјине, обезбиједити већу финансијску и војну помоћ, те да ће разговарати о настојањима Кијева да се придружи НАТО-у и ЕУ, пише Ројтерс.

Агенција подсјећа да су Литванија, Летонија и Естонија биле прве "западне" земље које су послале Кијеву смртоносно оружје неколико седмица пред почетак руске специјалне војне операције у Украјини у фебруару 2022. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана