Америка обуставила помоћ за Украјину

ГС/Агенције
Америка обуставила помоћ за Украјину

МОСКВА, КИЈЕВ –Рат у Украјини ушао је у 687. дан. Помоћ САД за Украјину је обустављена, саопштила је Бијела кућа, наводећи да се настављају преговори о пакету за безбједносне мјере на граници.Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да прекид ватре у рату Русије против Украјине неће довести до политичког дијалога и да би само био од користи Москви.

Гладков: Вишеструки напади на Белгородску област

Украјинске оружане снаге испалиле су 14 различитих врста пројектила на руску Белгородску област у протекла 24 часа, саопштио је гувернер Вјачеслав Гладков на свом “Телеграм” каналу.

-У Волоконовском округу, непријатељ је испалио двије минобацачке гранате на периферију села Стари. Није било штете. Село Тишанка су погодиле двије непријатељске беспилотне летјелице. Није било жртава, али је оштећен објекат за струјно напајање - навео Гладков.

У Белгородском округу, село Устинка је пет пута гранатирано из бацача граната “СПГ-9”. Такође у Устинци, украјинска војска извршила је напад дроном камиказом.

У округу Краснојарушки, Украјинци су пет пута гранатирали предграђе села Прилесје, док су у Шебекинском округу испалили по једну минобацачку гранату на село Муром и насеље Красно.

Ни у једном насељу округа није било жртава нити штете, преноси ТАСС.

У нападу дрона камиказе погинуло двоје цивила

- Најмање двоје цивила је погинуло, а двоје је рањено када је украјински дрон камиказа погодио санитетско возило у граду Горловки у Доњецкој Народној Републици (ДНР), изјавио је градоначелник Горловке Иван Приходко.

-Док су љекари из Горловке обављали своје службене дужности пружања помоћи и евакуације енергетских радника рањених у гранатирању украјинских терориста у селу Голмовски, украјински дрон је погодио возило хитне помоћи. Погинули су болничар и радник енергетске компаније, док су рањени возач и љекар - саопштио је Приходко.

Приходко је раније рекао да су усљед украјинског гранатирања рањена три радника једне енергетске компаније, који су у то вријеме били на дужности.

Према "Телеграм" каналу мисије ДНР-а при Заједничком центру за контролу и координацију о питањима везаним за ратне злочине Украјине, дрон камиказа погодио је село Голмовски у Горловки у 10.10 часова по московском времену, пренио је ТАСС.

Бијела кућа: Обустављена помоћ САД за Украјину

Помоћ САД за Украјину је обустављена, саопштила је Бијела кућа, наводећи да се настављају преговори о пакету за безбједносне мјере на граници.

-Помоћ коју смо пружали тренутно је обустављена - рекао је новинарима у четвртак портпарол Беле куће за националну безбједност Џон Кирби, пренио је Ројтерс. Амерички Стејт департмент објавио је помоћ од 250 милиона долара за Украјину, 27. децембра, чиме је исцрпео преостала средства која су била одређена. Нацрт закона, у којем је и 61,4 милијарда долара помоћи за Украјину, блокирали су републиканци у Сенату раније у децембру јер није садржао стриктне мјере о америчким границама и имиграционој политици.

Кирби је раније рекао да ће због кашњења између потписивања пакета финансирања и њихове стварне испоруке, Украјина и даље примати ставке додијељене 27. децембра “наредних дана и седмица”. Након тога, Кирби није сигуран да се ишта може урадити без одлуке Конгреса.

Независна америчка сенаторка Кирстен Синема рекла је 3. јануара да је Сенат “близу” договора о пограничним безбједносним мјерама, који би отворио пут за одобравање помоћи Украјини. Међутим, поједини републикански посланици сумњају да ће нацрт проћи у Представничком дому и Сенату.

Зеленски: Прекид ватре у рату са Русијом само ће бити од користи Москви

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да прекид ватре у рату Русије против Украјине неће довести до политичког дијалога и да би само био од користи Москви.

Обраћајући се новинарима у престоници Естоније Талину, током турнеје по балтичким земљама, Зеленски је рекао да би било каква пауза била ризик да се дозволи да се руске снаге прегрупишу и да се повећа снабдијевање муницијом, што, како је навео, Украјина неће ризиковати, пренио је Ројтерс.

- Пауза не би довела до краја рата, не би довела до политичког дијалога са Русијом или са неким другим. И хвала Богу ово је све одлучено у Украјини и неће бити паузе у корист Русије - рекао је он. 

Говорећи касније у летонској престоници Риги, он је рекао је да се Русија спрема да покрене офанзиву уочи предсједничких избора у марту.

-Они желе неке мале тактичке побједе прије (избора) и припремите се за нешто глобално или масовно послије - казао је Зеленски.

Према његовим ријечима, ситуација на фронту је веома компликована јер Украјини недостаје оружје.    

На путовању у Литванију, Летонију и Естонију, које спадају у земље које најснажније у ЕУ и НАТО подржавају Кијев, Зеленски се нада да ће се супротставити умору међу западним савезницима Украјине, обезбиједити више финансијске и војне помоћи и разговарати о настојањима Кијева за придруживање НАТО и ЕУ.

Он је током боравка у Талину упозорио да ће Украјини бити тешко да преживи ако не добије одложени пакет финансијске подршке од Европске уније.

Пакет је у децембру блокирала Мађарска.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана