Зеленски позвао свјетске лидере да учествују на мировном самиту у Швајцарској

Срна
Зеленски позвао свјетске лидере да учествују на мировном самиту у Швајцарској

ХАРКОВ - Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је, у обраћању светским лидерима из Харкова уочи мировног самита у Швајцарској, да не постоји нација која може сама да заустави рат у Украјини и да је за то потребан ангажман свјетских највиших званичника и позвао их да се у што већем броју придруже самиту.

Зеленски је навео да Русијом управљају људи који желе да норма постане уништавање живота, градова и села, као и брисање националних граница помоћу рата, наводи се на сајту украјинског предсједника.

Зеленски је истакао да се обраћа из Харкова гдје је, како је навео, у току трећа година сталног терора јер руске снаге сваке ноћи и свакога дана гранатирају град и то углавном ракетама С-300.

Према његовим ријечима, Русија је почела да напада Харков и навођеним бомбама које представљају оружје неселективног уништавања.

“И свако у било којем граду на свијету - од Сао Паула до Харбина - ово схвата на исти начин - као терор. Као и све друге руске ударе на стотине других наших градова и села. Неки од њих, који су некада бујали од живота, сада су спаљени у пепео, без људи”, навео је Зеленски.

Зеленски тврди да Русија не жели мир и да је једина држава која је заузела нуклеарну електрану и отворено је користи за уцјене радијацијом, као и да стално покушава да прошири рат.

“Управо сада, ових дана, бранимо се 60 километара сјевероисточно од овог мјеста од још једног покушаја руског јуриша”, навео је Зеленски, истичући да Русија не жели дијалог и да је због тога потребан мировни самит свјтских лидера које Русија, како је рекао, “неће моћи да превари”.

“Самит који ће показати ко у свијету заиста жели да оконча рат, а не само да тражи прекид ватре који ће неминовно бити прекинут руским ракетама и артиљеријом као што је то било на десетине пута раније”, истиче Зеленски, наводећи да Украјина заједно са Швајцарском припрема такав самит који ће почети 15 јуна и да је више од осамдесет земаља потврдило учешће.

Зеленски је апеловао на свјетске лидере који су још по страни од глобалног мировног самита, на америчког председника Џозефа Бајдена и кинеског лидера Си Ђинпинга да се придруже самиту јер су, како је навео, напори глобалне већине најбоља су гаранција да ће све обавезе бити испуњене.  

Зеленски је рекао да Украјина није желела рат и да га није изазвала, већ да се брани од руских покушаја да заузме украјинске ресурсе и територије и уништи национални идентитет, напомињући да свет то види.

Зеленски је рекао да су руски пројектили спалили књиге када су погодили издавачку кућу у Харкову која је била једна од највећих издавачких кућа у Украјини. Том приликом је било и жртава, на том мјесту је било погинулих и рањених, рекао је Зеленски.

“Температура горења овдје није успела у потпуности да достигне четиристо педесет и један степен Фаренхајта”, навео је Зеленски, алудирајући на дистопијски роман 'Фаренхајт 451' америчког писца Реја Бредберија у којем се описује свијет у којем је наређено спаљивање свих књига.

Зеленски је истакао да Украјина не жели да Повеља УН буде спаљена као што су спаљене те књиге у Харкову.

Зеленски је рекао да Русија не пријети само Украјини, већ готово свим својим суседним земљама.

Украјински предсједник обратио се из Харкова 24. маја из штампарије “Фактор-Друк” украјинске издавачке куц́е “Виват” која је срушена у руском нападу 23. маја када је спаљено око 50.000 књига.

У тој највећој штампарији у Украјини, штампа се једна трец́ина свих књига објављених у Украјини.

Спаљене су и књиге које су штампане за највец́и сајам књига у Украјини који би требало да буде одржан наредних дана.

У том руском ваздушном нападу седам особа је погинуло, а 21 је рањена.

Русија је у последње време почела да бомбардује Харков огромним навођеним авио-бомбама из совјетског доба које су тешке од 500 до 1.500 килограма.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана