Зеленски позвао свјетске лидере да се „супротставе Русији ради очувања поретка“

Танјуг
Зеленски позвао свјетске лидере да се „супротставе Русији ради очувања поретка“

СЕУЛ - Украјински предсједник Володимир Зеленски данас је позвао свјетске лидере да учине да међународни поредак заснован на правилима "поново функционише“, тако што ће се међународна заједница супротставити руској употреби силе.

У видео обраћању на глобалној конференцији о демократији, коју организује Јужна Кореја, Зеленски је рекао да ће многе нације и региони свијета имати користи од обнове међународне владавине права, јавља Ројтерс.

-Заједно морамо да учинимо да сила која је полудела поново поштује правила и морамо да учинимо да та правила поново функционишу - истакао је он на Самиту за демократију.

Овај самит је иницијатива предсједника САД Џозефа Бајдена, усмјерена на расправу о начинима заустављања демократског назадовања и деградације права и слобода.

Зеленски је рекао да би мир превладао, Конгрес САД, гдје су политичке препирке одложиле усвајање закона који би обезбиједио 60 милијарди долара додатне  помоћи за Украјину, мора да се придружи свијету у "коауторству чврсте поузданости".

Бајден, који је демократа, подржава пружање војне помоћи Украјини, док се неки чланови Конгреса и бивши предсједник Доналд Трамп, противе финансирању Кијева.

Руски министар одбране, Сергеј Шојгу, рекао је у сриједу да руске трупе потискују украјинске снаге, а да ће Москва ојачати своју војску додавањем двије нове дивизије и 30 нових формација до краја ове године.

Русија је прошлог мјесеца саопштилила да циљеви Москве у Украјини остају непромијењени, укључујући демилитаризацију и "денацизацију" окупираних региона, и очување шире безбједности земље, пред оним што Кремљ тврди да је НАТО задирање.

Овогодишњи Самит за демократију се у великој мјери фокусирао на дигиталне пријетње изборима и демократији, укључујући и вјештачку интелигенцију дезинформације, шпијунске софтвере и друге технологије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана