Зеленски позвао Сија на састанак, Русији суспендовано чланство у ФАТФ-у

GS
Foto: Arhiva

Украјински председник Володимир Зеленски саопштио је да планира да се састане са кинеским председником Си Ђинпингом, како би разговарали о предлозима Пекинга о окончању рата.

Британски јавни серис Би-Би-Си, међутим, наводи да кинеске власти до сада ниси званично одговориле на позив Зеленског да се састане са председником Кине.

Зеленски је, поводом прве годишњице рата у Украјини, рекао да кинески предлог сигнализира да је Пекинг укључен у потрагу за миром.

- Заиста желим да вјерујем да Кина неће испоручивати оружје Русији - навео је украјински предсједник.

Русије је, такође, поздравила кинески мировни приједлог, подсећа Би-Би-Си.

- Дијелимо ставове Пекинга - саопштило је руско Министарства спољних послова.

Међудржавно тијело за контролу и спречавање прања новца (ФАТФ) суспендовало је чланство Русије, уз образложење да ратом који води у Украјини крши принципе те организације.

Британска агенција Ројтерс наводи да је реч о одлуци без преседана у оквиру ФАТФ, као и да су је на јучерашњој пленарној седници одобриле све земље чланице.

Иако суспендована, Русија остаје чланица организације, али ће јој бити забрањено да присуствује састанцима и приступ документима, саопштио је ФАТФ.

У саопшштењу се навоси и да Москва остаје у обавези да примјењује ФАТФ стандарде, али и да испуњава своје финансијске обавезе.

Украјина, која је више пута позивала да се искључи Русија из организације, поздравила је одлуку о суспензији, додајући да ће да настави да улаже напор да се Москва стави на црну листу ФАТФ-а.

Чланство ФАТФ-а чини 39 земаља, међу којима су су САД, Индија, Кина и Саудијска Арабија, као и европске земље попут Британије, Немачке и Француске и ЕУ, док Украјина није чланица ,наводи Ројтерс.

ФАТФ (Financial Action Task Force), међународно је тело основано у Паризу 1989. године, с циљем да развија и унапређује политику за ефикасну борбу против прања новца и финансирања тероризма, као и да прати спровођења мера за спречавање прања новца и финансирања тероризма у земљама чланицама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана