Зеленски посјетио регион Херсона и обећао да ће "све вратити"

ГС/Агенције
Зеленски посјетио регион Херсона и обећао да ће "све вратити"

МОСКВА, КИЈЕВ- Рат у Украјини – 392. дан. У Бриселу ће се данас и сутра на највишем нивоу расправљати о испоруци муниције Украјини. Дмитриј Медведев поручује да ће се покушај хапшења Путина од стране било које земље сматрати објавом рата. Шеф НАТО-а поручује да чланице Алијансе треба бар 2 одсто БДП-а да троше на одбрану, као и да је Русија спремна да жртвује велики број војника зарад минималних добитака.

Украјина саопштила да су руске снаге напустиле Нову Каховку, Руси негирају

Руске снаге напустиле су град Нова Каховка у јужној области Херсон, саопштио је данас Генералштаб украјинске војске, али је руски званичник, гувернер региона Херсон Владимир Салдо негирао је да су трупе напустиле град.

"Од 22. марта 2023. године све јединице окупаторске војске које су биле распоређене у граду Нова Каховка у региону Херсон, напустили су град", стоји у вечерњем извјештају Генералштаба у коме су наведени услови на првим линијама фронта, пренио је Ројтерс.

Салдо је негирао извештај.

"Сва руска војна лица у Новој Каховки, као и на другим локацијама на левој (источној) обали Дњепра остају на свом мјесту", написао је Салдо на Телеграму.    

Руске снаге пребачене на источну обалу Дњепра прошлог новембра након напуштања положаја на западној обали уочи контраофанзиве украјинских трупа, навела је агенција.

Каиконен: Финска не би требало да даје Украјини борбене авионе Хорнет

Фински министар одбране Анти Каиконен изјавио је данас да Финска неће донирати Украјини борбене авионе Хорнет, упркос захтјевима Кијева, преноси Ројтерс.

Како је навео, Финска ће замијенити своју застарјелу флоту Хорнет са Ф-35
ловцима које је наручила 2021. године. Међутим, додао је, испорука првих нових авиона удаљена је бар још две до три године.

Финска премијерка Сана Марин је крајем прошлог мјесеца саопштила да ће та земља пружити војну помоć Украјини. 

Како је навео министар одбране, биће испоручено 2.500 пушака, 150.000 комада муниције, 1.500 ракетних бацача и 70.000 оброка.

Финска, која има 1.300 километара дугу границу са Русијом, традицинално не извози оружје у зоне сукоба.

Словачка испоручила Украјини четири авиона МиГ-29

Словачка је предала прва четири авиона МиГ-29 које је обећала да ће донирати Украјини, а остатак ће у наредним недељама бити испоручен Кијеву, саопштило је данас словачко Министарство одбране. 

Словачка је најавила да ће донирати укупно 13 авиона совјетске производње, преноси Ројтерс. 

Ова земља се прошле недеље придружила Пољској, такође чланици НАТО, у најави испоруке авиона Украјини. 

Пољски предсједник Анџеј Дуда најавио је 16. марта да ће та земља послати Украјини четири борбена авиона МИГ-29.

Зеленски посјетио регион Херсона и обећао да ће "све вратити"

Украјински председник Володимир Зеленски данас је објавио снимак своје посете јужном украјинском региону Херсон, гдје је обишао локалну инфраструктуру и обећао да ће "све вратити" након руске инвазије, јавља Ројтерс.

„Све ћемо вратити, све ћемо обновити. Као и са сваким градом и селом који је страдао због окупатора“, поручио је Зеленски на Телеграм канаул испод снимка посјете Херсонској области. 

Он је навео да је разговарао са локалним становништвом о њиховим актуелним проблемима и потребама.                  

Радници у региону сада су заузети враћањем струје и водоснабдијевања.

„Морамо да обезбиједимо потпуну рестаурацију и заштиту нашег енергетског сектора. Захвалан сам свима који ово раде ово и враћају свјетлост нашем народу!", написао је Зеленски у посебном посту који га приказује како  прегледа енергетску инфраструктуру.

Како подсјећа британска агенција, Зеленски је у сриједу посјетио трупе у близини града Бахмута на источној линији фронта.

Украјинска контраофанзива прошле године потиснула је руске трупе, које су напустиле регионалну престоницу Херсон послије више мјесеци држања града под опсадом.

Руске снаге се преусмјеравају ка Авдејевки

Руска артиљерија уништила је украјинско складиште муниције у близини насеља Маринка у региону Доњецка, рекао је данас портпарол борбене групе "Југ" Иван Бигма.

Бигма је изјавио за ТАС С да су три украјинска упоришта са људством и ватреним оружјем, као и украјинску привремену базу, уништиле руске снаге у близини Авдејевке.

Британски обавјештајци: Руске снаге контролишу дијелове прилаза Кремини

Британска обавјештајна служба саопштила је да руске снаге поново имају под контролом дијелове прилаза украјинском граду Кремини.

Истичу и да је руска војска освојила неколико километара територије, као и да руски команданти вјероватно покушавају да прошире зону безбједности, али и да поврате контролу над Купјанском.

Столтенберг: Чланице НАТО-а да троше бар 2 одсто БДП-а на одбрану

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је за Гардијан да предсједник РФ Владимир Путин тренутно нема планове чије спровођење би довело ди мира у Украјини, тако да се Запад мора припремити да још дуго испоручује оружје Кијеву.

Јенс Столтенберг је рекао да је руски предсједник укључен у "рат исцрпљивања“ и рекао да жели да се чланице НАТО-а на сљедећем самиту Алијансе договоре да троше минимално 2 одсто БДП-а на одбрану.

Жестоке борбе, тренутно усредсређене око Бахмута, у источној Украјини, показују да је Русија спремна "да убаци хиљаде и хиљаде војника, да се много људи жртвује за минималне добитке“, рекао је шеф НАТО-а.

Медведев: Покушај неке земље да ухапси Путина сматрао би се објавом рата

Бивши руски председник Дмитриј Медведев рекао је у интервјуу за Тас да Запад не воли руску и кинеску независност и да ће покушати да разбије Русију на мање и слабије државе.

Мишел позвао лидере ЕУ на самит, главна тема испорука муниције Украјини

Председник Савета ЕУ Шарл Мишел послао је писмо лидерима држава чланица Уније, које позива на самит заказан за данас и сутра у Бриселу.

Самит почиње за радним ручком са генералним секретаром УН, Антониом Гутересом, на којем ће се разговарати о кључним геополитичким питањима и глобалним изазовима, а затим ће се украјински предсједник Володимир Зеленски придружи лидерима путем видео конференције.

“Оно што је најважније, од нашег посљедњег састанка у фебруару, радимо на хитном повећању производње и испоруке муниције у Украјину. Наш циљ је да Украјини обезбиједимо милион комада муниције у наредних 12 мјесеци и да обезбиједимо адекватно финансирање. У том циљу, мораћемо да предузмемо мјере за јачање производних капацитета европске одбрамбене индустрије“, навео је Мишел.

Министри спољних послова и одбране ЕУ су 20. марта у Бриселу одобрили план за испоруку Украјини један милион артиљеријске муниције у склопу заједничких напора у наредних дванаест мјесеци.

Две милијарде евра европског новца суфинансираће пројекат, а 27 лидера ЕУ треба да одобри овај план на највишем нивоу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана