Рау: ЕУ разматра куповину муниције за Украјину јер не може да је произведе

Г.С.
Foto: Риа Новости

Рат у Украјини – 362. дан. Државни секретар САД Ентони Блинкен упозорио је Кину да не шаље оружје Русији, јер ће бити посљедица. Ванредни састанак министара одбране ЕУ биће одржан 7. и 8. марта ради координације додатних испорука оружја Украјини.

Рау: ЕУ разматра куповину муниције за Украјину јер не може да је произведе

Министар спољних послова Пољске Збигњев Рау изјавио је данас у Бриселу да ЕУ разматра куповину муниције за Украјину јер нема времена да је сама произведе.

„Занимљив приједлог дала је Естонија у вези са општом набавком муниције за Украјину. Међутим, производња одбрамбеног оружја у ЕУ одговара мирнодопском периоду, а ми имамо посла са ратом у Украјини. Зато се разговара о набавци муниције изван ЕУ“, рекао је Рау на брифингу за новинаре након састанка Савета за спољне послове Европске уније.

Пољски министар спољних послова је рекао да Савет за спољне послове није донио конкретну одлуку о овом питањум, али је истакао да расправа није била безуспјешна, преноси агенција Риа Новости.

„Проблем је дијагностикован, али за сада нема конкретног рјешења“, рекао је Рау.

Високи представник Уније за спољну политику Жозеп Борељ је данас на конференцији за новинаре послије Савјета министара спољних послова ЕУ изјавио да се Украјини мора послати више муниције и то брзо, те да се ради о данима.

Борбе на истоку Украјине, руске ракете испаљене на циљеве изван линије фронта

Борбе се настављају на истоку Украјине, а Русија редовно изводи ракетне нападе и изван линија фронта, пише Гардијан.

Руске трупе су наводно данас прије подне три пута гранатирале област Харкова и у тим нападима су повријеђене две особе, а вјерује се да је једна жена остала под рушевинама приватне стамбене зграде, наводи лист.

Русији вјероватно недостају резерве да драматично повеćа обим или интензитет офанзиве у Луганску пре краја зиме, наводи се у најновијој анализи америчког Института за проучавање рата и обавештајних података.

У извештају овог истраживачког центра се наводи да су руске снаге вјероватно обезбједиле мање борбене успехе у сјеверним и источним предграђима Бахмута.

У саопштењу министарства одбране Велике Британије се наводи да се очекује да Русија објави да је Бахмут заузет како би се проглашење значајног војног успјеха ускладило са годишњицом избијања рата у Украјини без обзира на реалност на терену.

У најновијем извештају британске обавештајне службе се наводи да су руске снаге под све веćим политичким притиском како се ближи годишњица „руске инвазије на Украјину“.

Кремљ је данас потврдио да ће у посјету Москви сутра доћи највиши кинески дипломата, директор Централног комитета за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Ји, пренио је ТАСС.

Раније данас портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин изјавио је да би Вашингтон требало да се држи даље од односа Пекинга са Москвом, након што је амерички државни секретар Антони Блинкен упозорио кинеске власти да не пружају војну и другу материјалну подршку руској инвазији на Украјину, наводи се у извештају Ројтерса.
    
Предсједник украјине Володимир Зеленски је упозорио да ће доћи до „свјетског рата“ ако Кина одлучи да подржи Русију у рату против Украјине.

У интервјуу за њемачки Велт поводом најављене посјете Ванг Јиа Москви, Зеленски је рекао да би Кијев желео да Пекинг „буде на страни Украјине“ .

„За нас је важно да Кина не подржава Руску Федерацију у овом рату. У ствари, волио бих да Кина буде на нашој страни. У овом тренутку, међутим, мислим да то није могуће“, рекао је Зеленски, преноси лондонски Гардијан.

Амерички савјетник за националну безбједност Џејк Саливан изјавио је данас да је посјета америчког предсједника Џоа Бајдена Кијеву „без преседана у модерним временима“ јер је амерички предсједник посјетио „главни град земље у рату у којој војска САД није задужена за контролу критичне инфраструктуре“.

То је, како истичу високи амерички званици, разлика између овог Бајденовог путовања и претходних предсједничких посета Авганистану и Ираку, преноси Ројтерс.

Амерички председник Џозеф Бајден посетио је главни град Украјине прије најављеног обраћања руског предсједника Владимира Путина, што се тумачи и као намјерни гест прекора упућеног руском лиидеру.

Бајден је раније најавио нови пакет америчког оружја за Украјину у вредности од 500 милиона долара, укључујуćи артиљеријску муницију, противоклопне системе и радаре за ваздушно осматрање, пренео је Гардијан.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је рекао да су он и предсједник Бајден разговарали о оружју дугог домета и оружју које се још увек не може испоручивати Украјини, не наводећи детаље.

Русија настоји да се докопа обавјештајних података како би саботирала критичну инфраструктуру у холандском дијелу Сјеверног мора, саопштила је данас холандска обавештајна агенција МИВД.

Један руски брод је откривен у близини вјетропарка у Сјеверном мору док је покушавао да мапира енергетску инфраструктуру, прије него што је, у пратњи холандских бојних бродова и обалске страже, испраће изван територијалних вода Холандије, потврдио је први човек МИВД, генерал Јан Свиленс.

Шеф руске плаћеничке групе Вагнер Јевгениј Пригожин признао је да постоји „велики проблем“ са залихама муниције за његове борце. 

Он је оптужио неименоване руске званичнике да Вагнеру „намјерно ускраćују муницију“.

„Ово је велики проблем“, рекао је Пригожин у емотивној седмоминутној аудио поруци објављеној на његовом званичном Телеграм каналу.

Пригожин тврди да је од њега захтјевано да се „извини и послуша“ неименованог високопозиционираног званичника с којим има „тешке односе“, како би обезбједио муницију за своје борце.

Пригожин је рекао да су одређене особе које је окривио за недостатак муниције „доручковале, ручале и вечерале из златних тањира“ и слале своје рођаке на одмор у Дубаи, популарну дестинацију руске елите.

Захарова о посети Бајдена: Знамо како пролазе амерички пројекти

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова коментарисала је данас посјету предсједника САД Џозефа Бајдена Кијеву речима да не треба заборавити "судбину свих претходних америчких пројеката".

"Гледајући у снимке Бајдена и његовог штићеника (предсједника Украјине Володимира) Зеленског из Кијева, не заборавите судбину свих претходних америчких пројеката", навела је Захарова на Телеграму.

Како наводи ТАСС, у том контексту, Захарова је поменула бившег грузијског предсједника Михаила Сакашвилија, указујући да он "плаћа скупу цијену како би био запамћен на Западу".

"Судбина Сакашвилија, венецуеланског опозиционара Хуана Гвајида, то је оно што чека све оне који су продали душу Американцима - да буду прогнани од свог народа, да нису потребни никоме, и да на америчке адвокате троше издајнички новац зарађен у Америци", додала је Захарова.

Сакашвили је у затвору у Грузији од октобра 2021, а осуђен је за злоупотребу положаја током обављања функције.

Он каже да су оптужбе политички мотивисане.

Медведев: Москва је дала безбједносне гаранције Бајдену прије његове посјете

Замјеник предсједника руског Савјета безбједности Дмитриј Медведев изјавио је данас да је амерички предсједник Џозеф Бајден добио безбједносне гаранције пре данашње ненајављене посјете Кијеву, али није прецизирао ко је са руске стране дао те гаранције.

Бајден је приликом посјете Кијеву разговарао са својим украјинским колегом Володимиром Зеленским.

''Бајден је, након што је добио безбједносне гаранције, коначно стигао у Кијев. Обећао је много оружја и до гроба се заклео на вјерност неонацистичком режиму. Наравно, било је много наговјештаја побједе с њихове стране, која ће наводно доћи с новим оружјем и храбрим људима'', написао је Медведев на свом Телеграм каналу.

Он је оцијенио да западне земље ''прилично вјерно'' снабдијевају Кијев оружјем и новцем.

''Снабдијевају их у огромним количинама, омогућују војно-индустријском комплексу земаља НАТО-а да зарађује и краде оружје за продају терористима широм свијета'', рекао је.

АП је раније јавио, позивајући се на Бијелу кућу, да је Вашингтон био у контакту са Москвом непосредно прије Бајденове посјете Украјини, ''како би избјегао конфликтне ситуације''.

Бајден: Путинов освајачки рат пропада

Амерички предсједник Џозеф Бајден оцијенио је данас, током посјете Кијеву, да годину дана након руског напада на Украјину "Путинов освајачки рат пропада".

"(Предсједник Русије) Владимир Путин је мислио да је Украјина слаба, а да је Запад подијељен. Мислио је да ће бити упорнији од нас, али не вјерујем да сада тако мисли. Апсолутно није био у праву. Годину дана касније, докази су овдје у овој соби, гдје стојимо заједно (Зеленски и Бајден)", рекао је Бајден током заједничке конференције са Зеленским, пренио је "Си-Ен-Ен" (ЦНН).

Америчка медијска мрежа наводи да је Бајденова посјета, прва од руског напада, била симболична, са намјером да се покаже дугорочна америчка подршка украјинском народу.

Подсjетио је на почетак рата, када је, како наводи "ЦНН", "свијет са зебњом посматрао гомилање руских трупа дуж украјинске границе".

Бајден се присјетио и како су он и Зеленски тада разговарали телефоном "када су руски авиони били у ваздуху, а тенкови прелазили украјинску границу".

"Володимире, сјећам се, рекли сте ми да можете чути експлозије у позадини, то никад нећу заборавити", рекао је Бајден обраћајући се украјинском колеги.

Бајден је истакао да је тада Зеленски изјавио да ће се свијет промијенити и да му је поручио да окупи свјетске лидере и тражи помоћ за Украјину.

"Рекли сте ми (Володимире) да нисте сигурни да ћемо моћи уопште да причамо опет. Те мрачне ноћи прије годину дана, свијет се буквално припремао за пад Кијева, а можда чак и за крај Украјине", напоменуо је Бајден.

Амерички предсједник изјавио је да је годину дана касније, Кијев опстао.

"Украјина стоји чврсто. Демократија такође. Американци су уз вас и свијет је уз вас", изјавио је Бајден и додао да му је Кијев у срцу.

Бајден је у Кијеву провео око пет сати, а отишао је у раним поподневним часовима.

Бајден напустио Кијев послије пет сати

Председник САД Џозеф Бајден напустио је данас Кијев, гдје је боравио више од пет сати у ненајављеној посјети током које се састао са предсједником Украјине Володимиром Зеленским.

 "Свијет стоји уз вас", поручио је Бајден током посјете Кијеву.

Бајден је обећао додатних пола милијарде долара америчке помоћи, као и помоћ у наоружању.

Зеленски: Посјета Бајдена важан сигнал подршке

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да је током данашње ненајављене посјете Кијеву америчког предсједника Џозефа Бајдена, са њим разговарао о ''оружју дугог домета и оружју које се може испоручити, а које још није испоручено Украјини''.

Зеленски је истакао да је Бајденова посета изузетно важан сигнал подршке Украјини и Украјинцима, као и да су Бајден и америчко друштво били заједно са Украјином од самог почетка рата пуног који је покренула Русија, преноси украјински Интерфакс.

"Први телефонски позив са подршком Украјини био је из Бијеле куће. Хвала вам на вашем вођству. Хвала вам и на двопартијској подршци, на подршци Конгреса", рекао је Зеленски.

Он је навео да ће са предсједником САД разговарати и о ситуацији на фронту, као и о украјинском народу који пролази кроз тешка времена.

Интерфакс преноси да је Бајден рекао како САД подржавају независност, суверенитет и територијални интегритет Украјине.

''Мислим да би било од кључног значаја да се не остави сумња да Сједињене Државе подржавају Украјину у њеном рату против бруталне агресије'', рекао је Бајден и додао да су чланови Конгреса били ''дубоко импресионирани'' говором Зеленског у Конгресу током његове посјете САД.

Бајден је истакао да му је драго што је поново посјетио Кијев.

''Много се променило од посљедње посјете. Десиле су се страшне ствари, инвазија, али истовремено Украјинци су се показали на начин на који се врло мали број народа икада показао у самоодбрани. И помогли су нам да схватимо значај демократије'', рекао је Бајден.

Зајберт: Посјета Бајдена Кијеву "добар сигнал"

Посјета предсједника САД Џозефа Бајдена Кијеву је добар сигнал, саопштио је портпарол Владе Њемачке Штефан Зајберт.

Он је поздравио изненадну посјету америчког предсједника Кијеву, али је одбио да даље коментарише, јавља Ројтерс.

Бајден је данас ненајављено стигао у Кијев и састао се са предсједником Украјине Владимиром Зеленским.

Амерички лидер најавио је да ће Вашингтон сутра објавити нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 500 милиона долара.

Бајден у Кијеву обећао додатних пола милијарде долара помоћи Украјини

Предсједник САД Џозеф Бајден обећао је данас додатних пола милијарде долара америчке помоћи Украјини, током састанка са украјинским предсједником Володимиром Зеленским у Кијеву, гдје је допутовао у ненајављену посјету.

Борел: Хитно испоручити Украјини гранате калибра 155 милиметара

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јосеп Борел изјавио је да планира да у сриједу, 22. фебруара, разговара у НАТО-у о повећању војних испорука Украјини, укључујући артиљеријске гранате од 155 милиметара.

НАТО је прошле седмице саопштио да ће се генерални секретар Јенс Столтенберг сутра састати са украјинским министром спољних послова Дмитром Кулебом и високим представником ЕУ за спољну политику и безбједност Јозепом Борелом у Бриселу.

"Сутра ћу заједно у НАТО са министром Кулебом, имамо састанак са генералним секретаром и питање ће бити као и данас како да обезбједимо брже оружје Украјини, посебно муницију. Најважније горуће питање данас за украјинску војску је да има непрекидан проток муниције, односно артиљеријске гранате од 155 милиметара", рекао је Борел уочи данашњег састанка Савјета ЕУ за спољне послове у Бриселу.

На интернет страници ЕУ објављено је да ће Борељ данас предсједавати састанку министара спољних послова Уније, а очекује се да ће главна тема бити ситуација у Украјини.

Савјет ће разговарати и о Авганистану, климатским питањима, енергетици и ситуацији у Ирану.

Током радног ручка министри ће разговарати са замјеником премијера и министром спољних послова Молдавије Никуом Попескуом.

Берлин изгубио више од 100 милијарди евра

Њемачка је изгубила 100 милијарди евра због руске војне операције у Украјини и повезаног повећања трошкова електричне енергије, рекао је предсједник Њемачког института за економска истраживања Марсел Фрачер.
"Рат у Украјини и повезана експлозија енергетских трошкова коштали су Њемачку скоро 2,5 одсто или 100 милијарди евра економске производње 2022. године", рекао је Фрачер за лист "Рајнише пост".

Он је упозорио да ће ови трошкови наставити да расту у наредним годинама.

Фрачер је навео да је Њемачка економски више погођена кризом јер је више зависна од руске енергије, има висок удио енергетски интензивне индустрије и "изузетно зависи од извоза и глобалних ланаца снабдијевања".  

НАТО дао Кијеву 440 тенкова, 655 артиљеријских система...

Државе НАТО-а су од децембра 2021. године у Украјину довезле 440 тенкова, 1.170 система противваздушне одбране, 1.510 борбених возила пјешадије и 655 артиљеријских система, саопштила је данас руска спољна обавјештајна служба /СВР/.
Кијев је од држава НАТО-а добио 9.800 пројектила за вишецјевне ракетне системе, 609.000 противтенковских метака и 1.206 милиона граната, наводи се у саопштењу.

Већину војне опреме коју су западне земље доставиле Украјини уништиле су руске трупе, додаје СВР. /крај/дд

Пекинг: САД нису у позицији да имају захтеве према Кини

Министарство спољних послова Кине саопштило је да Сједињене Америчке Државе нису у позицији да имају захтјеве према Кини, пренио је Ројтерс.

"Не прихватамо притисак или принуду", рекао је портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин у одговору на питање о ранијој изјави америчког државног секретара Ентонија Блинкена.

Блинкен је јуче упозорио Кину да не шаље оружје Русији, пошто ће, како је навео, бити посљедица.

Директор Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Ји стигао је јутрос у посету Москви. Лист Комерсант пренио је да је главни циљ његове посјете повећање присутности Пекинга у могућим мировним разговорима Москве и Кијева.

Зеленски: Нећемо бранити Бахмут по сваку цијену

Предсједник Украјине Володимир Зеленски рекао је да ће украјинске трупе и даље бранити Бахмут, имајући у виду цијену плаћену људским животима.

Бахмут, у области Доњецка на фронту, пре рата имао је 70.000 становиника, али сада украјински званичници процењују да је остало мање од 5.000 цивила.

"Важно нам је да га одбранимо, али не по сваку цијену и не да сви погину", рекао је Зеленски за италијански Коријере дела сера.

Аналитичари кажу да град има више симболичку него стратешку вриједност као капија ка западним градовима у Доњецкој области.

Зеленски сматра да је намјера руских трупа да продру ка Краматорску и Славјанску, западније у Доњецкој области и све до (централног града) Дњепра.

"Одупрећемо се и у међувремену припремити слиједећи контранапад", додао је Зеленски.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана