Кадиров послао писмо Путину о пребацивању бораца Ахмата у Бахмут

ГС/Агенције
Кадиров послао писмо Путину о пребацивању бораца Ахмата у Бахмут

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини ушао је 436. дан. Јединице "Вагнера" напустиће положаје у Бахмуту 10. маја због недостатка муниције, најављује вођа те паравојне формације Јевгениј Пригожин. Кијев, међутим, тврди да Русија доводи припаднике "Вагнера" с линије фронта у тај град и да намјерава да га заузме до 9. маја. Украјински предсЈедник Володимир Зеленски планира да створи фонд за обнову Украјине.

Кадиров послао писмо Путину о пребацивању бораца Ахмата у Бахмут

Предсједник Чеченије Рамзан Кадиров рекао је данас да је послао званично писмо руском предсједнику Владимиру Путину са захтјевом да му се изда наређење да прераспореди јединице Ахмата у Артјомовск, како Руси називају Бахмут.

Кадиров у писму изражава жељу да, с обзиром на тренутну ситуацију, буду издата наређења за повлачење јединица Ахмата са других праваца и њихово пребацивање на положаје у Артјомовску и околини, које држи паравојна група Вагнер.

Кадиров је рекао да је писмо, чији је снимак објавио на свом Телеграм каналу, већ послато.

Оснивач групе Вагнер Јевгениј Пригожин рекао је данас да је контактирао представнике чеченског предсједника како би започели пребацивање снага са положаја у Артјомовску.

Кадиров је рекао да је „Ахмат“ спреман да напредује ка Артјомовску, а да је неколико јединица већ кренуло "у правцу извођења специјалне војне операције".

Бахмут је стратешки град у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици за који се руска и украјинска страна боре већ више од 10 мјесеци.

Ваздушна опасност на истоку земље

Украјински званичници вечерас су објавили упозорење на ваздушни напад у већем дијелу источне Украјине.

Подручје под узбуном протеже се од Винице на западу до свих источних региона и на југу до области Херсон и Крима.

Подручје под узбуном протеже се од Винице на западу до свих источних региона и на југу до области Херсон и Крима.

Зеленски планира да створи фонд за обнову Украјине

Украјински предсЈедник Володимир Зеленски је на свом Телеграм каналу објавио да је са руководством америчке компаније за управљање имовином BlackRock разговарао о детаљима стварања инвестиционог фонда за обнову земље.

-Детаљи стварања инвестиционог фонда за обнову привреде Украјине разматрани су током састанка са руководством највеће компаније за управљање имовином на свијету, BlackRock. Главни циљ стварања фонда је привлачење приватног и јавног капитала за имплементацију великих пословних пројеката у Украјини“, наводи се на телеграм каналу Зеленског.

Према његовом мишљењу, стварање таквог фонда биће „моћан сигнал“ за јачање инвестиционе климе.

Савјет ЕУ одобрио још милијарду евра за куповину муниције Украјини

Савјет министара Европске уније је одобрио издвајање још милијарду евра (1,12 милијарди долара) за спровођење друге фазе плана ЕУ, којим је предвиђено да се Украјини обезбиједи милион комада муниције.

Средства ће финансирати заједничку набавку артиљеријских метака калибра 155 мм и, по потреби, пројектила из европске одбрамбене индустрије земаља чланица ЕУ, преноси Кијев Индепендент.

-Одлука је још један велики корак за испоруку муниције Украјини. Оружаним снагама Украјине потребне су значајне количине муниције за одбрану украјинског народа и територије. Потребна им је брзо - изјавио је шеф дипломатије Европске уније Јозеп Борел.

ЕУ је пристала да Украјини достави милион артиљеријских граната 20. марта. У првој фази, милијарда евра намијењена је за надокнаду државама које би могле одмах да пошаљу своје залихе. Још милијарда биће искоришћена за заједничку набавку нових метака, а завршни дио програма предвиђен је за производњу преосталих артиљеријских метака.

Након телефонског разговора од 21. априла са украјинским министром иностраних послова, Борел је рекао да је ЕУ испоручила више од 66 одсто прве транше од 9. фебруара.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана