Зеленски ове седмице потписује указ о оставци Залужног?

СРНА
Зеленски ове седмице потписује указ о оставци Залужног?

ЊУЈОРК - Очекује се да ће украјински предсједник Владимир Зеленски потписати указ о оставци главнокомандујућег украјинске војске Валерија Залужног до краја ове седмице, јавио је Си-Ен-Ен, позивајући се на неименоване изворе.

Према изворима Си-Ен-Ен-а, начелник Главне обавјештајне управе /ГУР/ украјинског Министарства одбране Кирил Буданов и командант копнених снага украјинске војске Александар Сирски именовани су као могући насљедници Залужног.

Залужни је у понедјељак, 29. јануара, позван у кабинет украјинског предсједника, гдје му је Зеленски најавио скору смјену. Зеленски је понудио главном војном команданту другу функцију, али је Залужни то одбио.

Шеф украјинске војне обавјештајне службе рекао је да неће комуницирати са новинарима о таквом питању у условима непријатељстава, наводећи чињеницу да "све стране користе сва расположива средства, укључујући информативни рат". Канцеларија Сирског није одговорила на захтјев за коментар.

Бивши посланик у Врховној ради Борислав Береза рекао је 29. јануара да је Залужни смијењен са функције начелника генералштаба украјинске војске. Посланик у Врховној ради Алексеј Гончаренко изјавио је да је Залужни обавијештен о оставци, али да није било одговарајућег декрета.

Портпарол украјинског предсједника Сергеј Никифоров рекао је касније да Зеленски није отпустио Залужног. Међутим, у украјинским медијима и друштвеним мрежама настављају се спекулације о судбини Залужног.

Позивајући се на изворе на високом нивоу у Кијеву, "Вашингтон пост" је јуче објавио да ће Залужни за сада остати на свом мјесту, али да је одлука о његовој оставци већ донесена.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана