Зеленски: Ове јесени се можда одржи мировни састанак с Русијом

ГС/Агенције
Foto: Спутњик

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 525. дан. Украјинске власти тврде да су ноћас руске снаге гађале складишта жита у Одеси, као да су оборени сви дронови изнад Кијева.

 

Мировни самит Русије и Украјине би се могао одржати за неколико мјесеци, ако преговори ове седмице пођу по плану.

Украјински предсједник Володимир Зеленски је рекао украјинским дипломатима како се нада да би ове јесени могло доћи до састанка с Русијом, додавши да су планирани разговори у Саудијској Арабији, који се одржавају ове седмице, одскочна даска према том циљу.

Зеленски је казао да ће на скупу у Саудијској Арабији бити заступљено око 40 земаља.

Сличан састанак одржан је у Копенхагену у јуну, а присуствовали су му високи дужносници земаља Г7, ЕУ-а, Бразила и Турске. Била је позвана и Кина, али није присутвовала састанку, пише Sky News. 

Руске снаге су извеле напад на војну инфраструктуру луке на Дунаву

Руске снаге су извеле напад на Измаил, гдје су се ремонтовали 
украјински војни чамци, базе страних плаћеника и складиште нафте, рекао је за Спутњик Сергеј Лебедев, координатор проруског герилског покрета у Николајеву, позивајући се на своје изворе у граду.

"Као резултат напада, складиште нафте које је горјело неколико сати. Погођена је база за одржавање флоте у којој су се поправљали бродови, укључујући украјински војни чамци. Погођена је зграда морског терминала - дуж Капикрајанског насипа", рекао је он

Конашенков: Украјинци још једном покушали да поморским дроном нападну руски брод

Украјинска војска је још једном покушала да поморским дроном нападне руски брод који је пратио цивилне бродове у Црном мору, изјавио је данас портпарол руског Министарства одбране Игор Конашенков.

"Синоћ је кијевски режим поново покушао поморским дроном да нападне руски брод који је пратио цивилне поморске бродове у југозападном дијелу Црног мора", рекао је он, пренио је ТАСС.

Како је казао Конашенков, "украјински дрон је благовремено откривен и уништен професионалним акцијама посаде руских бродова".

Поред тога, истог дана украјинске трупе су покушале да погоде патролне бродове "Сергеј Котов" и "Василиј Биков" са три поморска дрона, пренијела је агенција РИА Новости. 

Како су навели у руском ресору одбране, непријатељска опрема је неутралисана, а посаде бродова настављају да извршавају своје задатке.

Украјинска војска је већ покушала да нападне брод "Сергеј Котов" беспилотним чамцима 25. јула. 

Тада је и посада брода ватром из стандардног наоружања уништила беспилотну летелицу и нико није био повријеђен.

Путин: Москва спремна да се врати споразуму о житу чим Запад испуни наше услове

Москва је спремна да се врати споразуму о житу чим Запад испуни њене услове, рекао је данас руски предсједник Владимир Путин у телефонском разговору са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом.

"Потврђена је спремност да се Русија врати истанбулским споразумима, чим Запад буде испунио све обавезе према Русији које су у њима наведене", саопштено је из прес службе Кремља, преноси ТАСС.

Путин је, током разговора, додао да Русија ради на изводљивим алтернативама за испоруку житарица, укључујући и бесплатне опције.

Најновији извјештај Министарства одбране Русије:

 - У ноћи 2. августа Кијев је покушао да нападне брод руске ратне морнарице поморским беспилотним чамцем који је пратио цивилни поморски транспорт на Црном мору;

- Брод руске морнарице уништио је беспилотни чамац који је покушавао да га нападне на Црном мору;

- Оружане снаге Русије одбиле су у запорошком правцу четири напада Оружаних снага Украјине;

- У рејону насеља Нововодјано у ЛНР руске снаге одбиле су напад Оружаних снага Украјине;

- Украјинске снаге изгубиле су у запорошком правцу више од 220 војника, тенк, два борбена возила пешадије и два возила;

- У Запорошкој области руске снаге уништиле складиште муниције 15. бригаде Националне гарде Украјине;

- Руске снаге одбиле су напад Оружаних снага Украјине код Урожајног у ДНР;

- Оружане снаге Русије успјешно су одбиле 12 напада украјинских трупа у доњецком правцу, укључујући и код Марјинке и Красногоровке;

- Губици Оружаних снага Украјине у Доњецком правцу износе 295 војника;

 

- Министарство одбране Русије први пут је саопштило о уништењу самоходне хаубице „богдан" у зони специјалне операције;

- Група снага „Запад" побољшала је свој тактички положај напредовањем у правцу Новоселовског и Тимковке;

- Руски ПВО системи пресрели су током претходног дана 12 ракета „хајмарс" и уништили 28 украјинских дронова;

- Руске снаге су код Славјанска уништиле складиште муниције оперативно-тактичке групе Оружаних снага Украјине и погодиле украјинске јединице, укључујући и оне код Часовог Јара;

- Код Новоселовског у ЛНР руске снаге успешно су одбиле два напада јединица 25. ваздушно-десантне бригаде Оружаних снага Украјине;

- Украјинске снаге изгубиле су у јужнодоњецком правцу више од 210 војника.

Још није испуњен дио прехрамбеног споразума који се тиче Русије

Дио прехрамбеног споразума који се тиче Русије још није испуњен, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Русија је спремна да се одмах врати на споразум, не само на преговоре... Једноставно тај договор треба да се спроведе у дијелу који се тиче Русије. То до сада, као што знате, није урађено", одговорио је Песков на питање новинара о спремности Русије да се врати преговорима о прехрамбеном споразуму.

Украјинска јуришна групае покушала пробој одбране сјевероисточно од Работина

Украјинска јуришна група је у уторак покушала да пробије одбрану сјевероисточно од Работина у Запорошкој области, а непријатељ је примјећен и уништен артиљеријом у тренутку приближавања, саопштио је вршилац дужности губернатора области Евгеније Балицки.

Како је примјетио, украјинске снаге трпе губитке, покушавају да поврате борбену готовост и „поново бацају свој народ у кланицу".

Он је истакао да „западни покровитељи бацају људе у кланицу. 
Предаја остаје једина шанса за војнике Оружаних снага Украјине да спасу своје животе".

Путин честитао Дан ваздушно-десантних снага

Предсједник Русије Владимир Путин честитао је Дан ваздушно-десантних снага уз поруку да патриотске традиције данас настављају припадници ових јединица који учествују у специјалној војној операцији у Украјини.

„Они часно испуњавају постављене задатке, испољавајући одважност и храброст, снагу духа и непоколебљивост, раме уз раме са својим друговима бране Русију. Уверен сам да никада нећете доживети неуспех, да ћете и у будућности чврсто стајати на бранику националних интереса земље", наводи се у Путиновој честитики.

Зеленски: Највећа разарања забиљежена на југу земље

Украјински предсједник Владимир Зеленски објавио је на Телеграм каналу да су због експлозија у Украјини евидентирана разарања, а највећа су забиљежена на југу земље.

„Још једна ратна ноћ... Нажалост, има штете. Највећа је на југу земље", написао је Зеленски.

Приведен држављанин Русије који се хтио борити за украјинску војску

Припадници безбједносне службе привели су становника Тамбовске области, који је планирао да оде да се бори на страни Оружаних снага Украјине, наводи се у саопштењу Федералне службе безбедности Русије (ФСБ).

„Држављанин Русије је у циљу ступања у Оружане снаге Украјине иницирао електронску преписку са представницима нацистичке формације Украјине која се бави активним прикупљањем и обуком добровољаца из редова руских грађана за учешће у војним дејствима против Оружаних снага Русије", истиче се у саопштењу ФСБ.

Према ФСБ, приведени грађанин признао је да је планирао да преко Турске уђе у Украјину и бори се против руских снага.

Додаје се да је због „припреме за велеиздају" покренут кривични поступак против руског држављанина.

Оружане снаге Русије заузеле осам упоришта украјинских снага у Сватовском округу ЛНР

Оружане снаге Русије су за последња три дана заузеле осам упоришта украјинских снага у Сватовском округу ЛНР, саопштио је начелник прес центра групе „Запад" Сергеј Зибински.

Снаге су такође уништиле три митраљеске посаде и до пешадијске чете у саставу 32. механизоване бригаде и 25. одвојене ваздушно-десантне бригаде југозападно од Попове шуме", рекао је он.

Осим тога ударни хеликоптери Ка-52 и Ми-35, као и ловци Су-25 групе извели су 13 напада на концентрисање људства и ватрених средстава 14. посебне механизоване бригаде и јединица територијалне одбране украјинских снага.

Зеленски: Велика штета након експлозија на југу земље

Експлозије су током ноћи проузроковале велику штету на југу Украјине, саопштио је украјински предсједник Владимир Зеленски.

-Има штете. Највише на југу земље - написао је Зеленски данас на "Телеграму".

Експлозије су одјекнуле у граду Измаил, у Одеској области, у којем се налази велика лука на Дунаву. Системи противваздушне одбране били су активни у регији, јавио је ТАСС.

Лидер војне управе Одеске области Олег Кипер изјавио је да је након експлозија избио пожар у индустријским и лучким објектима.

Кипер: Руске снаге гађале луку и складишта жита у области Одесе

Руске снаге напале су рано јутрос луку и складишта жита у приморској области Одесе, од којих су се нека запалила, саопштио је регионални гувернер Олех Кипер.

Он је на свом Телеграм каналу навео да нема извјештаја о жртвама, преноси Ројтерс.

Русија је појачала нападе на украјинску пољопривредну и лучку инфраструктуру откако је средином јула одбила да продужи споразум о извозу украјинског жита преко Црног мора.

Кличко: Русија и јутрос напала Кијев дроновима

Остаци руских дронова, које су рано јутрос обориле јединице украјинске противваздушне одбране, пали су на Кијев, али није било повријеђених, саопштио је градоначелник главног града Украјине Виталиј Кличко.

Он је на свом Телеграм каналу прецизирао да су остаци беспилотних летјелица пали на три градска округа, а да је у централном Соломјанском округу оштећена једна зграда.

Шеф кијевске војне администрације Серхиј Попко рекао је да су остаци дронова пали и на игралиште у близини центра града, преноси Ројтерс.

Упозорење за ваздушни напад било је на снази у Кијеву, Кијевској области и већем дијелу Украјине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана