Зеленски открио шта је затражио од Блинкена

ГС
Foto: X.com

Украјински предсједник Володимир Зеленски саопштио је данас да је у Украјини највећи дефицит оружја за противваздушну одбрану и затражио од америчког државног секретара Ентонија Блинкена двије Патриот ПВО батерије за одбрану Харкова.

Зеленски је данас на састанку са Блинкеном у Кијеву похвалио ''кључну'' помоћ САД и захвалио Вашингтону на одобрењу пакета помоћи за Украјину, преноси Ројтерс.

Украјински предсједник је нагласио да жели да разговара о безбједносним гаранцијама САД, као и да ће тражити од Блинкена да прикупи већу глобалну подршку за предстојећи мировни самит у Швајцарској.

Блинкен је рекао да ће временом Украјина "поново стајати на ногама, војно, економски и демократски".

"Кроз јаку, успјешну, напредну, слободну Украјину ће се најбоље показати Путину“, навео је Блинкен.

Он је такође поручио да је дио новог америчког пакета помоћи већ стигао у Украјину, а да се очекује да више пошиљки стигне ускоро, преноси Тањуг.

"Помоћ ће направити праву разлику у текућој борби против руске агресије на бојном пољу“, оцијенио је он.

Зеленски је похвалио „кључну“ помоћ САД и истакао да је највећи дефицит украјинског оружја противваздушна одбрана, преноси Ројтерс.

Напоменуо је Блинкену да су Украјини потребне двије ПВО батерије за сјевероисточни град Харков, који је на мети руских ваздушних напада.

Блинкен борави у четвртој посјети Украјини од почетка рата 2022, а циљ посјете је да увјери Кијев да има америчку подршку док се бори да се одбрани од све интензивнијих руских напада.

Стејт департмент је саопштио да ће Блинкен с украјинским званичницима разговарати „о стању на фронту, утицају нове безбједносне и економске помоћи САД, дугорочним безбједносним и другим обавезама и подстицању економског опоравка Украјине", преноси АП.

Посјета Блинкена услиједила је мање од мјесец дана након што је Конгрес одобрио дуго одлагани пакет помоћи којим је издвојено 60 милијарди долара помоћи за Украјину, од чега ће велики дио бити усмјерен на допуњавање артиљерије и система противваздушне одбране.

Високи амерички званичник који је путовао са Блинкеном возом из Пољске у Украјину изјавио је да су артиљерија, средства ПВО и балистичке ракете дугог домета већ испоручени, неки од њих већ на прву линију фронта.

Зеленски је током викенда изјавио да се жестоке борбе са руским трупама воде у близини границе у источној и сјевероисточној Украјини, а украјински команданти и аналитичари сматрају да руске снаге имају за циљ да искористе украјинске слабости прије него што велики дио нове војне помоц́и Кијеву од америчких и европских партнера стигне на фронт у наредним недјељама и мјесецима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана