Зеленски оснива посебан огранак за дронове

Срна
Зеленски оснива посебан огранак за дронове

КИЈЕВ - Украјински предсједник Владимир Зеленски наредио је оснивање посебног огранка украјинских оружаних снага за беспилотне летјелице, оружје за које он и војни званичници кажу да је кључно за вођење рата против Русије.

Зеленски је потписао декрет којим позива Владу и Генералштаб Оружаних снага да "разраде питања о стварању одвојених снага за системе беспилотних летјелица у оквиру украјинских оружаних снага".

"Ово није питање за будућност. Напротив, мора да пружи конкретне резултате у врло блиској будућности. Ова година мора бити одлучујућа у много аспеката и, јасно, на бојном пољу. Системи дронова су показали своју ефикасност на копну, на небу и на морима", рекао је Зеленски у вечерњем обраћању.

Михаил Федоров, украјински министар за дигиталну трансформацију, рекао је да ће ова посебна грана пружити "снажан подстицај" технолошком развоју војске.

Он је навео да су дронови у протеклој години "фундаментално промијенили ситуацију на бојном пољу", како су "ефикасни у заустављању руских напада и подржавању контранапада украјинских оружаних снага".

Према указу Зеленског, резултати студије биће достављени Савјету за националну безбједност и одбрану, који води политику у овој области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана