Зеленски опоменуо лидере ЕУ да испуне обећања о обезбјеђивању војне опреме

Танјуг
Зеленски опоменуо лидере ЕУ да испуне обећања о обезбјеђивању војне опреме

БРИСЕЛ - Предсједник Украјине Володимир Зеленски опоменуо је данас лидере Европске уније да испуне своја обећања да ће обезбједити војну опрему Украјини.

“Морамо да радимо на следећим корацима”, рекао је Зеленски новинарима у Бриселу, при доласку на самит лидера ЕУ, пренио је АП.

Он је казао да ће са лидерима ЕУ разговарати о хитним стварима, односно о противваздушној одбрани.     

Зеленски је захвалио земљама које су обећале опрему, оружје и муницију, али и подвукао да су они Украјини хитно потребни на бојном пољу.
ЕУ је започела преговоре о чланству са Украјином у уторак.

“Дуго смо чекали смо на ово”, рекао је Зеленски, захваливши ЕУ.

Зеленски, који ће данас присуствовати самиту Европске уније у Бриселу, изјавио је да ће потписати три споразума из области безбедности, укључујући и онај са 27-чланим блоком. 

Зеленски је говорио о новом безбједносном споразуму чије потписивање је планирано са ЕУ, али није именовао друге две земље са којима би такође требало да потпише овакве договоре.

“Први пут, овај споразум ће учврстити посвећеност свих 27 држава чланица ЕУ да обезбједе Украјини широку подршку, без обзира на било какве интерне институционалне промене”, рекао је украјински председник.

Украјина је ове године потписала безбједносне споразуме са 17 земаља.

Дводневни самит на којем ће се касније данас разговарати о помоћи Украјини долази неколико дана након што је Европска унија почела формалне преговоре о приступању Кијева, што је процес који обично траје годинама, пренео је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана