Зеленски: Одговорићемо на руске нападе у Црном мору

ГС/Агенције
Foto: Online47.ru

МОСКВА; КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 531 дан. САД су званично одобриле испоруку прве серије тенкова „абрамс” Украјини, а тенкови треба да стигну у Украјину до ране јесени, изјавио је представник војске САД Даг Буш.Број погинулих у ракетном нападу руских снага на Покровск у Доњецкој области повећан је на седам, а број рањених на 67, саопштио је јутрос министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.

Зеленски: Одговорићемо на руске нападе у Црном мору

Украјински предсједник Володимир Зеленски поручио је данас да ће Кијев одговорити на руске нападе у Црном мору како би осигурали да украјинске воде не буду блокиране и да та земља може да увози и извози жито и другу робу.

"Ако Русија буде наставила да доминира Црним море, ван своје територије, и да га блокира или да поново пуца на нас и лансира пројектиле на наше луке, Украјина ће учинити исто", рекао је Зеленски у видео-обраћању објављеном на друштвеној мрежи X, раније познатој као Твитер.

Он је додао да Украјина нема довољно бродова, "али Русији треба да буде јасно да ће до краја рата она имати нула бродова", преноси Ројтерс.

Зеленски је позвао Москву да престане да испаљује ракете и беспилотне летjелице на украјинске луке и да дозволи трговину.

Тензије у Црном мору и близу њега су ескалирале откако се Русија прошлог мjесеца повукла из споразума о житу који је омогућавао сигуран извоз житарица из украјинских лука.  

Амерички сенатор Табервил: Украјина нема шансе да побjеди у рату против Русије

Амерички сенатор из Алабаме Томи Табервил рекао је данас да Украјина неће побjедити у рату против Русије и упоредио украјинске напоре са тимом средњошколаца који покушава да побjеди колеџ тим.

"Нисам гласао ни за један новчић који је послат Украјини. Ја сам за Украјину. Русија ово никада није требало да уради. Био сам у Украјини са предсjедником (Володимиром) Зеленским три мjесеца прије него што је ово почело. Али на крају дана, то је јуниорски тим који игра против колеџ тима", рекао је Табервил у разговору за телевизију Фокс њуз.

Поручио је да Украјинци не могу да побједе, чак и када би им САД послале сав новац.

"Не могу да побједе. Можемо да им дамо сав новац, али ако не пошаљемо НАТО или наше трупе, што нећемо учинити ако се ја будем питао, онда немају шансе", оцијенио је републикански сенатор.

Најновије истраживање америчке телевизије ЦНН показало је да 55 одсто Американаца сматра да Конгрес не би требало да одобри додатна средства за помоћ Украјини.

Погођен истурени командни центар украјинске војске у ДНР

Оружане снаге Русије су протеклог дана погодиле истурени командни центар здружене групе украјинских снага „Хортица" у Доњецкој Народној Републици, изјавио је званични представник руског Министарства одбране генерал-потпуковник Игор Конашенков.

„У подручју Красноармејска Доњецке Народне Републике погођен је истурени командни центар здружене групе украјинских снага „Хортица", као и три складишта муниције 44. артиљеријске, 43 и 66. механизоване бригаде Оружане снаге Украјине у близини града Запорожја, Черњешчина и Нескучног, Харковска област", рекао је он.

Према његовим ријечима, оперативно-тактичка и војна авијација, ракетне снаге и артиљерија Оружаних снага Русије су погодиле противничке положаје, људство и војну технику у 143 подручја.

Још са брифинга Министарства одбране:

- Руска војска је заузела повољније положаје у подручју Ољшана, Харковска област;

- Одбијена су три напада јуришних група украјинске војске у ЛНР и ДНР;

- На херсонском правцу је ликвидирано око 50 украјинских војнка и уништене три хаубице Д-20;

- На доњецком правцу одбијено је 18 напада украјинских јутришних група;

- На купјанском правцу украјинска војска је изгубила 110 војника, а на јужнодоњецком 125, као и 8 оклопних возила и две хаубице Д-30;

- На запорошком правцу, украјинске снаге су изгубиле око 110 војника, тенк, артиљеријски систем М777, хаубице ФХ-70 и Краб;

- На краснолиманском правцу ликвидирано је 80 украјинских војника, и уништен систем "Град"
- У подручју Северска, погођени су украјински положаји две бригаде – погинуло 210 војника.

Тајмс: Око Кијева је формиран најмоћнији систем ПВО на свијету

Око Кијева је формиран најмоћнији систем ПВО на свијету, пише Тајмс, позивајући се на неименованог пуковника Оружаних снага Украјине.

"Сада се код Кијева налази најмоћнији систем ПВО на свијету: Патриот, Насамс, њемачки ИРИС-Т, С-300, француски Кротал", рекао је он.

Међутим, како је истакао извор листа, имају проблем са недостатком муниције.

"Не може се планирати рат са годишњом производњом 150-160 ракета Патриот. Ми их потрошимо за мјесец… Сачекајмо јесен, средину октобра, опет ће напасти енергетску инфраструктуру, нема сумње. Ова зима ће бити тежа од прошле", рекао је украјински извор.

Руске снаге уништиле су два украјинска чамца док су покушавали да искрцају трупе на лијевој обали Дњепра

Руске снаге уништиле су два украјинска чамца док су покушавали да искрцају трупе на лијевој обали Дњепра у близини села Козачи лагер у Херсонској области, рекао је вршилац дужности Херсонске области Владимир Саљдо.

„Украјинске оружане формације покушале су током ноћи да са два чамца искрцају трупе на лијеву обалу Дњепра у близини села Козачи лагер. Припадници групе "Дњепар" уништили су чамце приликом покушаја да пристану. Милитанти на њима су завршили у води. Неки су покушали да отпливају назад на десну обалу, али нико није успио услијед дејства тешке артиљеријије и лаког наоружања", рекао је он.

"Лијева обала је под сигурном заштитом руских снага. Свако ко покуша да се искрца биће убијен", рекао је Саљдо.

Варшава шаље додатне трупе на границу са Бјелорусијом

Пољско Министарство одбране пристало је да пошаље додатне трупе на границу са Бјелорусијом на захтјев граничне службе, јавила једржавна новинска агенција ПАП.

Замјеник пољског министра унутрашњих послова Мациеј Васик изјавио је јуче да је пољска гранична служба затражила од Министарства одбране да пошаље додатних 1.000 војника на границу, усљед пораста покушаја илегалних прелазака границе.

"Због динамичне ситуације на пољско-бјелоруској граници, министар државне одбране (Мариуш Блашчак) наредио је да се захтјев проведе и да се додијеле додатни војници који ће патролирати пољско-бјелоруском границом", саопштило је Министарство одбране.

Пољска је изградила ограду са електронском заштитом на граници са Бјелорусијом.

Посљедњих седмица, војници из приватне војне групе "Вагнер" појавили су се у близини границе, а пољски премијер Матеуш Моравјецки рекао је да то има за циљ дестабилизацију ситуације на источном крилу НАТО-а.

Медведев: Русија ће постићи мир под својим условима

Цијели систем НАТО-а се практично отворено бори против Русије, али ми имамо довољно снага да остваримо све задатке “специјалне војне операције”, изјавио је данас замјеник предсједника Савjета за националну безбједност Русије Дмитриј Медведев.

Медведев је, поводом годишњице сукоба Грузије и Јужне Осетије, на Телеграму написао да ће, како је навео, “као и у августу 2008, непријатељи бити сломљени, а Русија ће постићи мир под сопственим условима”.

Русија је у августу 2008. године послала трупе у Јужну Осетију, након што је Грузија покушала да поврати тај свој регион, који је 1991. године прогласио независност, и потиснула грузијске снаге. Москва је 26. августа 2008. признала независност Јужне Осетије и Абхазије. Грузија Абхазију и Јужну Осетију сматра својим регионима.

САД данас објављују да шаљу нови пакет помоћи у оружју Украјини од 200 милиона долара

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена објавиће данас да шаље нови пакет помоћи у оружју Украјини у вриједности 200 милиона долара, рекли су амерички званичници за Ројтерс.

Нови пакет укључује опрему за чишћење мина, противтенковско оружје, вођене ракете вишецјевног ракетног система ГМЛРС, као и противтенковске ракете и другу опрему.

Два званичника су навела да ће САД данас почети да шаљу дио помоћи од укупно 6,2 милијарде долара.

Ова средства представљају посљедњи дио од укупно 25,5 милијарди долара помоћи који је одобрен за Украјину, на основу Бајденовог налога да за те испоруке може да се користи оружје из америчких залиха у случају потребе, рекли су званичници. Они су истакли да Вашингтон тренутно ради на допунском буџету за наставак помоћи Украјини.

Украјина: Број погинулих у руском ракетном нападу на Покровск повећан на седам

Број погинулих у ракетном нападу руских снага на Покровск у Доњецкој области повећан је на седам, а број рањених на 67, саопштио је јутрос министар унутрашњих послова Украјине Игор Клименко.

-Погинуло је седам особа. Поврijеђено је 67, укључујући 29 полицајаца, седморо спасилаца и двоје дјеце - навео је Клименко на Телеграму. Казао је да је претраживање рушевина ноћас било обустављено због могућности поновног ракетирања, а да је јутрос спасилачка операција настављена.

Украјински званичници јуче су саопштили да су у нападу погођене стамбене зграде. Покровск се налази око 70 километара сјеверозападно од Доњецка, који контролишу руске снаге.

САД одобриле испоруку првих „абрамса” Украјини

САД су званично одобриле испоруку прве серије тенкова „абрамс” Украјини, а тенкови треба да стигну у Украјину до ране јесени, изјавио је представник војске САД Даг Буш.

-Готово је. Сада морају (тенкови „абрамс”) да стигну у Европу, а затим у Украјину, заједно са свим стварима које иду уз њих -  рекао је Буш, преноси CNN.

Према његовим ријечима, уз тенкове ће Украјини бити достављени и муниција, резервни дијелови, опрема за гориво, као и средства за поправке. Указао је да није ријеч само о тенковима, већ о комплетном пакету који иде уз њих.

Испорука тенкова „абрамс” Украјини званично је одобрена током протеклог викенда, наводи ЦНН.

САД су почеле обуку Украјинаца на тенковима Абрамас у мају у Њемачкој, а 31 тенк намијењен Украјини био је неколико мјесеци на ремонту и припреми за испоруку.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана