Зеленски од Брисела тражи авионе, артиљерију и ракете

ГС/Агенције
Зеленски од Брисела тражи авионе, артиљерију и ракете

МОСКВА КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 351. дан. Предсједник Украјине Владимир Зеленски захвалио је данас у Бриселу лидерима ЕУ за подршку и позвао чланице да испоруче додатно оружје Кијеву, укључујући борбене авионе.Објава на блогу америчког новинара, који тврди да иза експлозија на „Сjеверном току“ стоје САД, требало би да постане основа за међународну истрагу, поручује Москва.

Фон дер Лајен: Нема рокова на украјинском путу ЕУ интеграција

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен оцијенила је данас да је Украјина остварила “импресиван” напредак на путу европских интеграција, али је додала да је то процес за који “нема крутог временског оквира”.

-Комисија веома блиско сарађује са украјинском владом (...) Не постоји строг временски оквир, већ је он заснован на заслугама и напретку у том процесу - рекла је Фон дер Лајен на заједничкој конференцији за штампу са украјинским предсједником Володимиром Зеленским и предсједником Европског савета Шарлом Мишелом.

Она је такође истакла да је главни циљ био да се покаже напредак Украјине, која је добила статус кандидата за чланство у јуну прошле године.

Зеленски: Неколико европских лидера обећало да ће нам послати борбене авионе

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је данас да му је током самита у Бриселу ''неколико европских лидера'' рекло да су спремни да Кијеву пошаљу борбене авионе како би помогли у борби против руске инвазије.

Како наводи Ројтерс, он није прецизирао о лидерима којих земаља је ријеч.

-'Европа ће бити уз нас до наше побједе. Чуо сам од бројних европских лидера  да су спремни да нам дају неопходно оружје и подршку, укључујући и авионе. Сада имам бројне билатералне односе, те ћемо покренути питање борбених и других авиона - рекао је Зеленски.

Ројтерс подсјећа да је Зеленски раније ове седмице посјетио Лондон и Париз, а данас је у Бриселу рекао да има ''одређене договоре који нису јавни, али јесу позитивни''.

Иако су земље чланице ЕУ испоручиле Украјини велике количине оружја током прошле године, укључлујући и најсавременије борбене тенкове, оне се још увијек нису јавно обавезале да Кијеву пошаљу борбене авионе и ракете већег домета, уз образложење да то може потенцијално ескалирати сукоб на руску територију.

Песков: САД шире своје учешће у сукобу Русије и Украјине

Сједињене Америчке Државе показују политичку одлучност да прошире своје учешће у сукобу Русије и Украјине, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

-САД настављају непријатељство према нашој земљи и виде нас као противника, показујући своју одлучност да наставе да шире учешће у сукобу између Русије и Украјине. Сваки пут САД одбијају да покажу било какву спремност да признају легитимну забринутост Русије - истакао је он и додао да то подстиче даљу ескалацију сукоба.

Амерички предсједник Џозеф Бајден у свом говору о стању нације у уторак је оцијенио да је руска специјална војна операција у Украјини “била тест за вијекове” за САД и свијет, као и да политичке снаге у земљи остају уједињене у подршци Кијеву.

Зеленски од Брисела тражи авионе, артиљерију и ракете

Предсједник Украјине Владимир Зеленски захвалио је данас у Бриселу лидерима ЕУ за подршку и позвао чланице да испоруче додатно оружје Кијеву, укључујући борбене авионе.

Он се данас обратио лидерима ЕУ на самиту који ће трајати до сутра.

Зеленски је нагласио да су Украјини потребни “артиљеријско оружје, гранате, модерни тенкови, пројектили дугог домета и модерни авиони”, јавио је Ројтерс.

Украјински лидер раније се обратио Европском парламенту и захвалио политичарима и грађанима ЕУ на подршци.

Зеленски је у свом говору назвао Русију “највећом антиевропском силом модерног свијета”.

Понављајући жељу Кијева да буде дио ЕУ, Зеленски је рекао да ће “Украјина бити дио Уније која ће побиједити”.

Ројтерс подсјећа да су чланице ЕУ у посљедњих годину дана испоручиле велику количину оружја Украјини, те да све више подржавају идеју слања тешког наоружања, као што су јуришни тенкови.

Међутим, лидери ЕУ оклијевају у одобравању слања борбених авиона и ракета дугог домета, страхујући да би на тај начин сукоб могао да ескалира на руској територији.

Песков: САД нису контактирале Русију након објаве новинара о нападу на гасовод

Америчка страна није контактирала Русију након објаве америчког новинара Симора Херша о терористичком нападу на „Сjеверни ток“, изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Песков је одречно одговорио на питање новинара да ли је америчка страна позвала Русију након објаве Херша о терористичком нападу на „Сjеверни ток“, пренijеле су РИА новости.

Амерички новинар, добитник Пулицерове награде Симор Херш потврдио је раније за РИА Новости ауторство чланка о експлозијама на гасоводима “Сjеверни ток 1 и 2“. Херш тврди, позивајући се на неименовани извор, да је одлуку о минирању „Сjеверног тока 1 и 2“ донiо лично предсjедник САД Џозеф Бајден, што је Бијела кућа категорички одбацила.

Како преноси Ројтерс, Херш је у чланку објављеном на свом сајту навео да су експлозивне направе испод руског гасовода „Сјеверни ток 2“, у јуну прошле године, поставили рониоци америчке морнарице, у оквиру војне вјежбе "Балтопс", а који су Норвежани активирали три мјесеца касније. Према Хершу, Бајден је такву одлуку донио послије девет мјесеци разговора са савјетником за националну безбедност Џејком Саливеном, државним секретаром Ентонијем Блинкеном, подсекретаром за политичка питања Викторијом Нуланд и другим функционерима.

Бијела кућа је категорички одбацила наводе из Хершовог текста. '

-Ово је потпуна лаж и фикција - рекла је портпаролка Савјета за националну безбједност Беле куће Адријен Вотсон.

Келин: Лондон купује оружје за Кијев из трећих земаља

-Велика Британија купује оружје за Украјину из трећих земаља - изјавио је руски амбасадор у Лондону Андреј Келин.

Он је за телевизију “Русија 24” рекао да је Велика Британија друга по реду чланица НАТО-а када се ради о пружању војне помоћи Украјини.

 

-Британија заиста обезбјеђује много опреме и велику количину муниције. Лондон купује муницију из трећих земаља - а ми знамо којих - како би ју послао Украјини - истакао је Келин.

Према његовим ријечима, у Британији влада погрешно мишљење да се испоруком тенкова иде ка миру.

-Јасно је да је то велика заблуда, јер то не води ка миру већ ка даљој ескалацији оружаног сукоба у Украјини - нагласио је Келин.

Он је напоменуо да Лондон сматра токсичним било какав контакт са Амбасадом Русије и због тога се рад са британским Форин офисом прије свега обавља као “неопходност”, конкретно за предавање разних порука и протестних нота, пренио је ТАСС.

-Британци вјерују да све разумију, али и то је велика заблуда - додао је руски амбасадор.

Мелони: Позивање Зеленског у Париз  неприкладно

Позивање украјинског предсједника Владимира Зеленског у Париз, гдје се састао са предсједником Француске Емануелом Макроном и њемачким канцеларом Олафом Шолцом, није било прикладно, изјавила је премијер Италије Ђорђа Мелони.

-Вјерујем да је наша снага у заједништву и јединству. Међутим, постоје тренуци када фаворизовање интерног јавног мњења ризикује да буде на штету сврхе и чини се да је ово један од таквих случајева - рекла је Мелонијева у Бриселу.

Након посјете Лондону и Паризу, Зеленски је данас стигао у Брисел како би затражио од европских лидера додатно оружје и брз почетак преговора о чланству Украјине у ЕУ.

Лидери ЕУ најављују већу војну помоћ Украјини

Европска унија ће пружити већу војну подршку Украјини, потврдио је новинарима високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Јозеп Борел, долазећи на ЕУ самит који се одржава у Бриселу и на којем ће учествовати и украјински предсједник Володимир Зеленски.

 Зеленски долази да потражи већу помоћ од европских лидера, више оружја у борби против Русије и брз почетак преговора о чланству његове земље у ЕУ.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел је изјавио да је “веома важно да ЕУ повеcћа своју подршку Украјини”.

-Холандија не искључује било какву војну подршку Украјини - рекао је холандски премијер Марк Руте новинарима уочи самита у Бриселу.

Летонски премијер Кришјанис Каринш рекао је новинарима да треба повећати напоре да се помогне Украјини.

Макрон одликовао Зеленског Орденом Легије части

Предсједник Француске Емануел Макрон додијелио је Орден Легије части предсједнику Украјине Владимиру Зеленском током посјете украјинског лидера Паризу.

У саопштењу Јелисејске палате наводи се да је то је највиша награда коју француски предсједник може да додијели свом колеги.

-Салутирам Украјини и њеном народу. Салутирам и вама, драги Владимире, за вашу храброст и посвећеност - написао је Макрон на друштвеним мрежама.

На снимку који је објавила Јелисејска палата види се како Макрон предаје орден Зеленском, обучен у своју војну одјећу. Њих двојица су се срдачно загрлили и држали за руке док је Зеленски одговарао Макрону.

-Рекао сам предсједнику да мислим да је то превише за мене, и зато ово одликовање видим као одликовање за све наше људе, Украјинце, за наше друштво. И велика је част што сам овдје - изјавио је Зеленски.

Естонска премијерка: Чланице ЕУ треба заједно да купују оружје и муницију за Украјину

Државе чланице Европске уније би требало заједно да купују оружје и муницију за Украјину, изјавила је премијерка Естоније Каја Калас уочи самита ЕУ у Бриселу.

-Веома је важно да убрзамо војну помоћ Украјини - рекла је Калас.

Зеленски и Макрон путују заједно на самит ЕУ у Бриселу

Украјински предсједник Володимир Зеленски и француски предсједник Емануел Макрон заједно ће отпутовати на самит ЕУ који се одржава у Бриселу, саопштила је Макронова канцеларија.

Зеленски, који је јуче посјетио Лондон и Париз, присуствоваће самиту лидера ЕУ и обратити се Европском парламенту током боравка у Бриселу.

Володин: Тврдње америчког новинара о Сјеверном току довољне за међународну истрагу

Објава на блогу америчког новинара, који тврди да иза експлозија на Сјеверном току стоје Сједињене Америчке Државе, требало би да постане основа за међународну истрагу, рекао је предсједник руске Државне думе Вјачеслав Володин.

Рјабков: Посљедица за САД

Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков изјавио је данас да ће бити посљедица за САД због учешћа у експлозијама које су оштетиле гасовод Сјеверни ток прошлог септембра.

Рјабков је рекао да наводи изнесени на блогу америчког новинара Симора Херша нису изненађење за Москву јер је, како је истакао, од почетка било јасно ко имао користи од саботаже на цјевоводу, пренио је Ројтерс.

"Спејсикс" предузеое кораке да спријечи украјинску војску да "Старлинк"

Амерички произвођач свемирских летјелица и корпорација за сателитске комуникације "Спејсикс" предузела је кораке да спријечи украјинску војску да користи сателитски интернет сервис компаније "Старлинк" за контролу дронова у региону током рата са Русијом, рекла је председница "Спејсикса" Гвин Шотвел.

. "Старлинк", који је обезбедио украјинској војсци широкопојасне комуникације у одбрани од руске војске, никада није требало да буде коришћен у војне, већ у хуманитарне сврхе, али су Украјинци то искористили на начине који нису дио било каквог споразума - рекла је Шотвел на конференцији за новинаре у Вашингтону.

„Вагнер" престао да регрутује затворенике

Руска приватна паравојна организација "Вагнер" престала је да регрутује затворенике за борбу у Украјини, рекао је данас оснивач "Вагнера" Јевгениј Пригожин.

Пригожин је истакао да "Вагнер" испуњава све обавезе према својим садашњим припадницима, објавио је Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана