Зеленски: Очекујем да ће одлука о почетку преговора Украјине бити донета ове године

Г.С.
Зеленски: Очекујем да ће одлука о почетку преговора Украјине бити донета ове године

КИЈЕВ - Украјински предсједник Володимир Зеленски очекује да ће одлука земаља чланица ЕУ о почетку преговора о чланству Украјине у ЕУ бити донијета ове године.

"Циљ нам је да постигнемо максималне резултате у имплементацији препорука Европске комисије. Очекујемо позитивну оцијену у извијештају у оквиру пакета проширења у октобру и одлуку земаља чланица ЕУ да почну преговоре о чланству Украјине у Европској унији 2023. године", рекао је предсједник Украјине током састанка са предсједницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен у оквиру Самита ЕУ и земаља Западног Балкана, Молдавије и Украјине у Атини.

Странке су оцијениле напредак Украјине у примјени седам препорука Европске комисије и даље кораке у том правцу, саопштено је из прес службе украјинског предсједника, преноси Укринформ.

Зеленски се захвалио Фон дер Лајен за напорије у циљу нормализације извоза и транзита украјинских пољопривредних производа.

"Важно је обновити пуноправну бесцаринску трговину између Украјине и ЕУ и осигурати слободан приступ украјинском извозу пољопривредних производа на читаву територију јединственог тржишта ЕУ. Очекујем да ће 15. септембра било каква ограничења за украјинске пољопривредне производе у ЕУ бити укинута", нагласио је он.

Зеленски и Фон дер Лајен разговарали су и о алтернативним правцима за „коридор житарица" након руског блокирања Црноморске иницијативе за жито.

Посебна пажња посвећена је безбједносним и финансијским аспектима, као и осигурању бродова.

Зеленски је захвалио Фон дер Лајен на новој транши помоћи у вриједности од 1,5 милијарди евра.

Током састанка је било ријечи и о ревизији програма ММФ-а за Украјину, украјинској формули мира и припреми Глобалног самита мира.

Како је раније саопштено, Украјина је 23. јуна 2022. године добила статус кандидата за чланство у Европској унији. Европска комисија би на јесен требало да достави извјештај у којем се оцењује да ли је Украјина испунила седам захтјева Европске комисије, на путу ка придруживању ЕУ.

Европска унија обезбиједила је Украјини још 1,5 милијарди евра за подршку њеним напорима за опоравак, изјавила је данас предсједник Европске комисије Урсула фон дер Лајен.
"Ми подржавамо Украјину у њеним напорима да поправи, опорави и одржи функционалну државу. Данас смо платили нових 1,5 милијарди евра Украјини. Биће и више, ове године и касније", објавила је Фон дер Лајенова на мрежи "Икс".

Са овим пакетом помоћи, укупне исплате ЕУ Украјини повећане су на 19,2 милијарде евра од почетка руске војне операције у фебруару 2022. године, саопштила је Европска комисија.  

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана