Зеленски: Неће бити пауза на бојном пољу, то би користило Русији

Танјуг
Foto: Лента.ру

Рат у Украјини ушао је у 687. дан. Зеленски: Неће бити пауза на бојном пољу, то би користило Русији; Естонија повећава помоћ Украјини

Медведев: Неки украјински војни команданти разматрају гађање ракетних мјеста унутар Русије

Бивши руски предсједник Дмитриј Медведев, сада замjеник председника Савјета безбједности, рекао је да неки украјински војни команданти разматрају гађање ракетних мјеста унутар Русије ракетама дугог домета које је испоручио Запад.

Медведев је упозорио предсједника Владимира Путина  да би било какви украјински напади на лансирне локације унутар Русије оружјем које испоручују Сједињене Државе и њихови савезници ризиковали нуклеарни одговор Москве.

"Шта то значи? То значи само једно – они ризикују да упадну у акцију параграфа 19 основа руске државне политике у области нуклеарног одвраћања“, написао је Медведев на Телеграму.

"Ово треба запамтити“, поручио је Медведев.

Украјински нацрт закона о пооштравању правила о мобилизацији враћен је влади на даљи рад

Украјински нацрт закона о пооштравању правила о мобилизацији враћен је влади на даљи рад, саопштио је предсејдник парламента Руслан Стефанчук.

Послије састанка руководства парламента и војних команданата, Стефанчук је рекао да ће приједлог закона бити прерађен.

Приједлог закона би омогућио Кијеву да позове више људи у војску како се рат са Русијом приближава двогодишњој граници.

Нацрти приједлога укључивали су електронске позиве и низ строгих санкција за оне који крше закон о мобилизацији.

Мерц: Треба постојати "строжи приступ" избјеглицама из Украјине

Требало би да постоји "строжи приступ" избјеглицама из Украјине, како би више украјинских имиграната радило у Немачкој и тако држава била растерећена финансијског терета, изјавио је лидер опозиционе Хришћанско-демократске уније (ЦДУ) Немачке Фридрих Мерц.

Мерц је рекао да сада у Немачкој само 20 одсто украјинских избјеглица ради, док је у Холандији 60 одсто, у Пољској 90 одсто.

Мерц је критичан према чињеници да украјинске избјеглице имају право на бенефиције грађана и да стога добијају више државних бенефиција од других тражилаца азила.

 "Очигледно је била грешка што смо пре две године – одмах након почетка избегличке кризе из Украјине – између савезне владе и влада држава одлучили да украјинске избјеглице одмах добију грађанске бенефиције, а не бенефиције за тражиоце азила", рекао је њемачки политичар.

Зеленски: Мушкарци у доби за мобилизацију који су отишли у иностранство треба да буду у Украјини

Предсједник Украјине Владимир Володимир Зеленски рекао је да мушкарци у доби за мобилизацију који су отишли у иностранство треба да буду у Украјини.

"Наши момци се боре две године. И за то вријеме, да вам кажем искрено, има људи који су прешли границу мимо правила или мимо закона. И ово је питање за ове људе, за ове мушкарце. Ако су у доби за мобилизацију, онда морају помоћи Украјини, морају бити у Украјини. Не говорим сад о томе да ли неко треба да буде на фронту, или не. Али постоји закон“, рекао је Зеленски.

"Не може бити пауза на бојном пољу, јер ће то бити од користи Руској Федерацији"

Украјински предсједник Владимир Зеленски каже да не може бити пауза на бојном пољу, јер ће то бити од користи Руској Федерацији да настави да води рат против Украјине. 

Зеленски је рекао да пауза на ратишту не значи крај рата нити води политичком дијалогу са Русијом.

"Пауза на ратишту на територији Украјине није пауза у рату. Не значи да је то крај рата. И не води политичком дијалогу са Руском Федерацијом или са било ким другим. Пауза ће само помоћи Руској Федерацији“, нагласио је Зеленски.

Шеф украјинске државе је објаснио зашто би то било тако.

"Разумјемо количине — колико данас производе. Знамо колико дронова и артиљерије производе дневно. Видимо шта им недостаје и да имају велики дефицит у дроновима и артиљерији ", рекао је Зеленски.

Он је нагласио да Руси немају времена да производе довољне количине наоружања, а њихова складишта су празна.

Предсједник Естоније: Нећемо престати пружати помоћ Украјини

Председник Републике Естоније Алар Карис рекао је да његова земља неће престати да пружа помоћ Украјини. Према његовим ријечима, дугорочни допринос Естоније од почетка овог рата пуних размјера до 2027. године износиће 1,2 милијарде евра.

Карис је рекао да су Украјини потребне веће и боље врсте наоружања.

Он је увјерен да би Европска унија требало да повећа производњу наоружања како би Украјина добила све што јој је потребно "не сутра, већ данас".

Украјински предсједник Володимир Зеленски састаће се у главном граду Естоније, Талину, са естонским предсједником и премијером и обратиће се парламенту.

Зеленски је стигао у Талин касно у сриједу након што је посјетио Литванију. Зеленски ће затим у оквиру посјете балтичким земљама посјетити Летонију.

Зеленски је написао на Телеграму да ће главне теме његових разговора са званичницима у Литванији, Летонији и Естонији бити забринутост за безбједност, наде Украјине да се придружи ЕУ и НАТО-у и да изгради партнерство у производњи дронова.

Украјина покушала да нападне три руска региона дроновима - Ростовски, Тулски и Калушки

Украјина је јутрос покушала да нападне три руска региона дроновима - Ростовски, Тулски и Калушки, а руски системи противваздушне одбране пресреле су три украјинске беспилотне летјелице, саопштило је руско министарство одбране.

Према ријечима начелника Калушке области Владислава Шапше, на периферији Калуге, изнад техничког објекта пумпне станице, дошло је до експлозије дрона и оштећена је зграда.

Пожара и повријеђених није било, рекао је Шапша, пренијеле су Риа новости.

Москва тврди да Украјина готово свакодневно гранатира руске пограничне територије и изводи нападе дроновима.

Повријеђено 10 особа у гранатирању Харкова, међу њима и новинари

Руске ракете погодиле су хотел у центру Харкова, а према прелиминарним подацима 10 особа је повријеђено, међу којима и турски новинари, саопштио је начелник Харковске војне управе Олег Синегубов.

"Окупатори су са двије ракете погодили хотел у центру Харкова. У овом тренутку познато је 10 жртава“, написао је он на Телеграм каналу, преноси Укринформ.

Према његовим ријечима, једна особа је у тешком стању.

Синегубов је навео да су међу жртвама су и новинари "турског листа који су живјели у хотелу“.

Додао је да је у току отклањање посљедица напада, а спасиоци настављају са гашењем пожара. 

Раније је саопштено да је руска војска напала цивилни објекат у харковском округу Кијева – вјероватно ПВО системом С-300.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана