Украјински напад на Доњецк биће тема састанка СБ УН

ГС/Агенције
Украјински напад на Доњецк биће тема састанка СБ УН

МОСКВА, КИЈЕВ -Рат у Украјини траје 697 дана. Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да очекује одређени број нових споразума о испорукама наоружања Украјини, који би требало да буду потписани следећег мјесеца.Руска противваздушна одбрана уништила је украјински дрон изнад Смоленске области у Русији, саопштило је руско Министарство одбране.         

Украјински напад на Доњецк биће сутра тема састанка СБ УН

Украјински напад на Доњецк, у коме је страдало 25 особа, а 20 рањено, биће у фокусу састанка Савјета безбједности Уједињених нација на захтјев Русије која се одржава сутра, најавио је први замјеник сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Дмитриј Пољански.

Он је рекао да ће састанку присуствовати руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

-Не сумњам да ће овај, још један звјерски злочин украјинске војске бити међу централним темама Савјета безбједности УН на захтев Русије, 22. јануара, уз учешће Сергеја Лаврова - написао је Пољански на свом Телеграм каналу.

Друга тема, према ријечима Пољанског биће испоруке оружја Запада Украјини, како преноси Тасс.

Украјински војници гранатирали су данас пијацу у Доњецку, а према ријечима лидера самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Дениса Пушилина, украјинске трупе користиле су ракете калибра 152 и 155 милиметара. Руско министарство спољних послова позвало је све одговорне владе и међународне структуре да осуде, како су навели, украјински терористички напад на Доњецк.

Гармонин: Мировни самит о Украјини без Москве је бесмислен

Организовање мировних преговора о Украјини у Швајцарској без учешћа Русије било био бесмислено, изјавио је руски амбасадор у Швајцарској Сергеј Грамонин.

Украјински предсједник Владимир Зеленски је на Свјетском економском форуму у Давосу прошле седмице затражио од Швајцарске да организује мировни самит.

Неутрална Швајцарска је у прошлости дјеловала као посредник у рјешавању међународних сукоба.

Гармонин је, међутим, рекао швајцарском листу “Зонтагс цајтунг” да би мировни самит о Украјини без учешћа Москве био “осуђен на пропаст”.

Руски амбасадор је критиковао Швајцарску, рекавши да је та земља досљедно подржавала “антируску линију колективног Запада” и да је тиме што је показала солидарност са Украјином “изгубила улогу непристрасног међународног посредника”.

-Швајцарско посредовање стога не долази у обзир - нагласио је Гармонин.

Он је навео да мировни план Зеленског у 10 тачака није основа за улазак у дијалог јер садржи низ ултиматума Русији.

-Треба узети у обзир руски захтјев да Украјина мора да постане неутрална, несврстана земља без нуклеарног оружја која поштује људска права и слободе свих грађана и националних група на својој територији - рекао је Гармонин.

Број жртава у Доњецку порастао на 25

Двадесетпет људи је погинуло, а 20 повријеђено када су украјинске снаге гранатирале Доњецк, град на истоку Украјине који је под контролом Русије, изјавио је шеф Доњецке области Денис Пушилин.

Према ријечима градоначелника Алексеја Кулемзина, украјинске снаге гранатирале су прометну област у којој се налазе продавнице и пијаца.

Пушилин је рекао да је град гранатирала украјинска артиљерија. Из Украјине за сада није било коментара.

Ројтерсове фотографије снимљене на мјесту догађаја приказују уплакане људе и тијела која леже на снијегом прекривеној улици у близини једне од градских пијаца.

Пушилин је рекао да на лицу мјеста раде службе хитне помоћи и да форензичари покушавају да прикупе дијелове оружја кориштеног у нападу.

Доњецк је један од четири украјинска региона које је Русија припојила прошле године у потезу који је већина земаља на Генералној скупштини УН осудила као незаконит. Москва не контролише у потпуности ниједан од четири региона.

Циљ ЕУ да испоручи 1,3 милиона артиљеријских граната Украјини до краја године

Члан Комисије Европске уније (ЕУ) задужен за унутрашње тржиште Тијери Бретон рекао је да је планирано да се до краја године произведе и Украјини испоручи најмање 1,3 милиона артиљеријских граната како би се ојачале залихе муниције у Украјини која се бори са Русијом, јавља Анадолија.

Током посјете Талину, главном граду Естоније, Бретон се састао с премијерком Кајом Калас и разговарао са новинарима о подршци ЕУ Украјини у рату са Русијом.

Истичући да ће Европа наставити да подржава Украјину свим својим средствима, Бретон је напоменуо да планирају да до краја године остваре циљ производње најмање 1,3 милиона артиљеријских граната и испоруче их Украјини.

Расте број погинулих у украјинском гранатирању Доњецка

Број погинулих у данашњем украјинском гранатирању пијаце у Доњецку повећао се на 18, изјавио је градоначелник Доњецка Алексеј Кулемзин.

Кулемзин је написао на Телеграму да је у нападу повријеђено 13 особа и да и даље пристижу информације, пренијела је РИА Новости.

Претходно је лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин рекао да је у нападу било 13 погинулих и 10 повријеђених.

Пушилин је написао на Телеграму да су украјинске снаге гранатирале пијацу у недјељу, када је највећа гужва.

Додао је да оперативне службе раде на лицу мјеста и да је у току и потрага за фрагментима оружја које је коришћено у нападу.

 Дописник РИА Новости јавио је да су украјински војници испалили најмање шест граната калибра 155 милиметара на подручје Текстилшчика у округу Кировски, гдје се налазе пијаце и велики број продавница.

На том подручју у сваком тренутку има много цивила.

Кировски округ се налази у југозападном дијелу Доњецка.

МО Русије: Руске снаге заузеле село Крахмаљно у Харковској области

Руске трупе преузеле су контролу над селом Крахмаљно у Харковској области, саопштило је данас руско Министарство одбране.

Наводи се да су руске снаге током протеклог дана зауставиле 13 напада Оружаних снага Украјине на Купјанском, Краснолиманском, Доњецком и Јужномдоњецком правцу, преноси Интерфакс. Руска ПВО, према наводима Министарства, пресрела је украјинску тактичку ракету Точка-У, као и два пројектила Химарс.

Број жртава на пијаци у Доњецку повећан на 13

Тринаест људи је погинуло, а 10 је повријеђено када су украјинске снаге гранатирале град Доњецк, који на истоку Украјине контролише Русија, изјавио је Денис Пушилин, шеф Доњецке области, којег је именовала Москва.

Пушилин је рекао да на лицу мјеста ради службе хитне помоћи и да релевантни стручњаци покушавају да прикупе дијелове оружја кориштеног у нападу.

Из Украјине за сада није било коментара о овом догађају.

Према ријечима градоначелника Алексеја Кулемзина, украјинске снаге гранатирале су прометну област у којој се налазе продавнице и пијаца.

Доњецк је један од четири украјинска региона које је Русија припојила прошле године у потезу који је већина земаља на Генералној скупштини Уједињених нација осудила као незаконита. Москва не контролише у потпуности ниједан од четири региона.

Буданов: Украјина не планира да заустави нападе у дубини територије Русије

Украјина не планира да заустави нападе у дубини територије Русије, упркос забринутости западних партнера Украјине о могућем одговору Русије, изјавио је начелник Главне обавештајне управе украјинског Министарства одбране Кирил Буданов.

Он је у интервјуу за Фајненшел тајмс рекао да „тако смјела тактика украјинских напада дроновима изазива забринутост код неких партнера Украјине, који упозоравају да би то могло да изазове оштрији одговор руског предсједника Владимира Путина, можда чак и уз употребу нуклеарног оружја“.  

Буданов каже да ће Украјина наставити да ради у дубини Русије како би "саботирала Путинову ратну машинерију", преноси агенција Униан.

-Не предвиђамо суштинске промјене у блиској будућности. Све што смо радили, радићемо и убудуће - рекао је Буданов и оцијенио да ће ова година бити тешка за Украјину.

Зеленски најавио нове споразуме о страној војној помоћи

Председник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да очекује одређени број нових споразума о испорукама наоружања Украјини, који би требало да буду потписани следећег мјесеца.

-Припремамо нове споразуме са партнерима. Јаке билатералне споразуме. У јануару и фебруару би требало да имамо резултате. Постоје одређени датуми када се могу очекивати нови и јаки споразуми - рекао је Зеленски у видео обраћању, преноси Ројтерс.

Зеленски није навео земље са којима се нада да ће постићи нове билатералне споразуме, али посљедњих неколико недјеља предсједник Украјине имао је интензивне дипломатске активности покушавајући да обезбиједи снажнију политичку и војну подршку.

Ројтерс наводи да су се, након избијања сукоба са Русијом у фебруару 2022. године, западни савезници Украјине ујединили да званичном Кијеву обезбиједе незапамћену војну и сваку другу помоћ.

Новац и војна опрема посљедњих мјесеци споро пристижу у Украјину, пошто у САД расте противљење обезбјеђивању веће помоћи за Кијев, додаје агенција.

Руска ПВО уништила украјински дрон изнад Смоленске области

Руска противваздушна одбрана уништила је украјински дрон изнад Смоленске области у Русији, саопштило је синоћ руско Министарство одбране.         

-Око 23.50 по московском времену 20. јануара, покушај кијевског режима да изведе терористички напад дроном на објекте на руској територији је осујећен. Снаге противваздушне одбране уништиле су украјинску беспилотну летјелицу изнад Смоленске области- наводи се у саопштењу Министарства, пренео је ТАСС.

Смоленска област се налази на крајњем западу европског дијела Русије.

Старовојт: Украјинске снаге гранатирале насеље Вишњево у Курској области

Украјинске снаге гранатирале су насеље Вишњево у Беловском округу Курске области у Русији, навео је синоћ гувернер Роман Старовојт на свом Телеграм каналу и додао да су у експлозији разбијени прозори у локалној школи.

-Украјина је вечерас гранатирала насеље Вишњево у Беловском округу. Ниједан становник није повријеђен. У експлозији су разбијени прозори на фискултурним салама локалне школе - написао је Старовојт, пренио је ТАСС.

Гувернер је обећао да ће поправке започети чим ситуација то дозволи.

Курска област се налази недалеко од границе са Украјином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана