Зеленски на путу за Вашингтон, Кремљ саопштио да је Путин био у зони специјалне војне операције

ГС/Агенције
Зеленски на путу за Вашингтон, Кремљ саопштио да је Путин био у зони специјалне војне операције

МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 301. дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски данас је у посјети Вашингтону. Из Кремља је јутрос потврђено да је руски предсједник Владимир Путин посјетио зону специјалне војне операције.

„Гардијан“: Достава “Патриота” представља главобољу и за НАТО

Администрација америчког предсједника Џозефа Бајдена прешла је нову линију у својој подршци Украјини јер је изразила вољу да пошаље противракетни систем “Патриот”, али то ће представљати и велики дугорочни изазов и проблем за НАТО, пише британски дневник “Гардијан”.

Лист наводи да су поједини стручњаци изразили забринутост да би додјела сличне војне помоћи Украјини могла довести до шире ескалације сукоба, али да то није разлог због оклијевања САД да пошаље овај систем. Један од разлога је и то што САД има много мање ових система него што резултати анализа показују да им је потребно у региону Индо-пацифика.

“Патриот” је један од најквалитетнијих противракетних система и у протеклих пет година Саудијска Арабија је захваљујући овом оруђу успјела да обори више стотина пројектила које су из Јемена испалили Хути.

Међутим, “Патриот” је компликован систем за руковање и одржавање, а потребно је и одређено вријеме за обуку. Проблем представља и мала залиха резервних дијелова и муниције.

Према наводима листа, потражња украјинских оружаних снага за муницијом премашује допуну, цијеви њиховог артиљеријског оруђа се много брже уништавају него што се могу замијенити.

Достава муниције и оруђа исцрпила је одбрамбену индустрију НАТО-а, а у случају система попут “Патриота”, проблеми су већи јер је много више времена потребно за производњу тако прецизног оруђа него ненавођених артиљеријских граната.

Украјинске снаге суочиле су се са сличним проблемом честом употребом америчких вишецијевних лансера “ГМЛРС” јер су испалиле много више ракета него што су им партнери могли доставити.

Тејлор-Грин: Зеленски је предсједник из сјенке, апсурдно обраћање Конгресу

Чланица америчког Конгреса Мерџори Тејлор-Грин изјавила је да је украјински предсједник Владимир Зеленски предсједник из сјенке и да је апсурдна његова намјера да се обрати конгресменима.

-Наравно да предсједник из сјенке мора да дође у Конгрес и објасни за шта му је потребно више милијарди долара новца америчких пореских обвезника за 51. америчку државу, Украјину - навела је Тејлор-Гринова на “Твитеру”.

Она је истакла да је то апсурдно и да Америка треба да буде на првом мјесту.

Тејлор-Гринова је током прошлог мјесеца критиковала администрацију америчког предсједника Џозефа Бајдена због пружања помоћи Кијеви, постављајући питање да ли је Украјина 51. држава САД и коју функцију Зеленски обавља у Вашингтону.

Зеленски на путу за Вашингтон

Украјински предсједник Володимир Зеленски написао је на „Твитеру“ да се налази на путу за САД, „гдје ће радити на јачању отпорности и одбрамбених способности Украјине“.

Према његовим ријечима, са предсједником САД Џозефом Бајденом разговараће о сарадњи двије земље, а говориће и у Конгресу.

Поред тога, наводи да ће у САД-у имати бројне билатералне састанке.

Зеленском је ово прва посјета иностранству од када је 24. фебруара Русија напала Украјину. За то вријеме је у Кијеву угостио бројне званичнике, а на важним свјетским скуповима је учествовао путем видео-линка, преносе агенције.

Поводом посјете украјинског предсједника у Вашингтону су подузете опсежне мјере безбједности.

Кремљ: Путин био у зони специјалне војне операције

Из Кремља је јутрос потврђено да је руски предсједник Владимир Путин посјетио зону специјалне војне операције и да је разговарао са командантима руских снага, пише дневник “Росијска газета”.

Посланик Државне думе Андреј Гуруљов написао је на свом профилу на друштвеној мрежи “Телеграм” да је Путин посјетио зону специјалне војне операције.

-Уколико при том мисли на штаб у коме је Путин био крајем седмице, онда је одговор потврдан - рекао је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков, коментаришући изјаву Гуруљова.

Кремљ је крајем седмице објавио снимак састанка руског предсједника са официрима и генералима, а сусрету су присуствовали министар одбране Сергеј Шојгу, као и начелник Генералштаба Валериј Герасимов.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана