Зеленски: Москва мора да осјети посљедице свог напада на Украјину

Танјуг
Зеленски: Москва мора да осјети посљедице свог напада на Украјину

КИЈЕВ- Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас, три дана након украјинског напада на руску област Курск, да Москва мора да “осјети” посљедице свог напада на Украјину, мислећи на напад у фебруару 2022. године.

-Русија је донијела рат у нашу земљу и треба да осјети шта је урадила. Украјинци знају како да остваре своје циљеве - рекао је Зеленски јуче у свом обраћању, не помињући директно украјински напад на Курск, ББЦ.

Русија је навела да је најмање 1.000 украјинских војника, уз подршку тенкова и оклопних возила, ушло у Курску област у уторак ујутру.

Украјински званичници углавном ништа нису причали о офанзиви, наводи ББЦ и да је тачну ситуацију на терену тешко утврдити.

-Сви могу да виде да украјинска војска зна како да изненади и постигне резултате - рекао је Зеленски јуче, не помињући директно напад.

Министарство одбране Русије саопштило је јуче да њене трупе “настављају да уништавају” наоружане украјинске јединице ваздушним ударима, ракетама и артиљеријском ватром.

У јучерашњем јавном видео позиву са предсједником Русије Владимиром Путином, регионални гувернер Курска Алексеј Смирнов рекао је да се аутобуси и возови користе за евакуацију људи у друге руске регионе који су им понудили смјештај и да напоре омета украјинско гранатирање.

Путин је јуче рекао да ће грађанима Курске области бити исплаћена државна помоћ од 105 евра.

Руско министарство одбране саопштило је јутрос у Телеграму да су пресретнути и уништени 75 УАВ пројектили, који су летјели изнад региона, укључујући Курск.

Руска Национална гарда саопштила је да је појачала своје снаге око Курске нуклеарне електране.

Посљедњих неколико мјесеци Русија је остварила постепени напредак у источној Украјини, пошто су се многе копнене снаге Кијева суочиле са немилосрдним нападима у источном региону Донбаса.

У недавном интервјуу, начелник Главне обавјештајне управе при Министарству одбране Украјине Кирило Буданов рекао је да очекује да се главна офанзива руских снага “заврши за мјесец и по до два”. Украјински медији пренијели су данас да су Одбрамбене снаге Украјине "задале још један ударац важним циљевима непријатеља на територији Руске Федерације", истичући да је погођен руски аеродром у Липецкој области.

-Одбрамбене снаге Украјине су извршиле удар на аеродром Липецк (Липецка област, Руска Федерација). У току напада навођеним авионским бомбама погођена су војна складишта и низ других објеката у близини аеродрома. Евидентирано је више пожара и већи број детонација. Познато је да су на аеродрому Липецк распоређени авиони Су-34, Су-35 и МиГ-31 Ваздушно-космичких снага Русије. Резултати штете се процјењују - наводи се у поруци коју је на „Фејсбуку“ објавила прес-служба Генералштаба Оружаних снага Украјине, преноси агенција Укринформ.

У саопштењу је потврђено и да су украјинске снаге напале положаје руских ПВО јединица "распоређених на привремено окупираној територији Доњецке области".

-Конкретно, борбена дејства су извршена против три непријатељска радара: два из ПВО система С-350 и један из С-300. Потврђено је прецизно погађање и уништење једног радара противваздушне ракете С-350. Што се тиче друга два циља, информације се тренутно разјашњавају - наводе.

Агенција Ројтерс је пренијела да је у украјинском нападу погођено и руско војно складиште са навођеним пројектилима, да су у нападу учествовале ракетне јединице, снаге за специјалне операције, службе безбједности Украјине као и да су коришћени "беспилотни системи Оружаних снага Украјине".

Руски регионални начелник Игор Артамонов објавио је данас да је најмање шест особа рањено у нападу украјинских дронова на Липецку област у којој је проглашена ванредна ситуација, пренијели су раније руски медији.

Артамонов је написао на Телеграму да су украјински напади изазвали прекиде у напајању електричном енергијом након оштећења објекта енергетске инфраструктуре, пренијела је агенција РИА Новости. Начелник је прецизирао да су евакуисана четири села, од којих се поједина налазе у близини ваздухопловне базе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана