Зеленски критиковао НАТО, стигла прва реакција Бијеле куће

Танјуг
Зеленски критиковао НАТО, стигла прва реакција Бијеле куће

Било би апсурдно ако Украјини не буде понуђен временски оквир за чланство у НАТО-у на самиту Алијансе у Виљнусу, изјавио је данас предсједник Украјине Володимир Зеленски.

"Без преседана је и апсурдно да није одређен временски оквир, нити позив НАТО-а за само чланство Украјине. Док се истовремено дају нејасне формулације о 'условима' за позивање Украјине", написао је Зеленски на свом налогу на Телеграму, преноси Тањуг.

Додао је да ако потраје неизвијесност око чланства Украјине у НАТО-у "то може дати Русији 'мотивацију да настави свој терор'.

"Неизвесност је слабост. И о томе ћу отворено говорити на самиту", написао је Зеленски, који је потврдио учешће на самиту НАТО-а, који се одржава у главном граду Литваније.

Стигла је и прва реакција Бијеле куће на гњевни коментар Зеленског о НАТО-у.

Украјина још увијек мора испунити низ услова прије него што може приступити НАТО-у, рекао је данас Џон Кирби, савјетник америчког предсједника Џоа Бајдена за националну безбједност, преноси Индеx.хр.

"Вјерујемо да је НАТО будућност Украјине. То је нешто на шта је Савез пристао још 2008", рекао је Кирби за ЦНН.

"Сада постоје реформе - добра управа, владавина права, политичке реформе - на којима Украјина треба радити, а ми разумијемо да је тешко радити на неким од тих реформи када сте у рату. Наравно, сада су у рату. Чланство у НАТО-у у скорој будућности стога није вјероватно јер би то ставило НАТО у рат са Русијом", додао је он.

Ипак, Кирбy је признао да разумије фрустрације Зеленског написавши: "Неизвијесност је слабост. Да, постоје фрустрације, жеље да се овај рат брзо заврши, све то разумијемо".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана