Зеленски: Кијев очекује конкретну помоћ НАТО за јачање ПВО

Танјуг
 Зеленски: Кијев очекује конкретну помоћ НАТО за јачање ПВО

ВАРШАВА - Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас, након састанка са пољским премијером Доналдом Туском у Варшави, да Кијев очекује конкретне кораке својих западних партнера да ојача своју противваздушну одбрану и заштити свој енергетски сектор током самита НАТО ове недјеље.

Очекује се да ће Зеленски кренути на самит у Вашингтон касније током дана, након што заврши посјету Пољској, преноси Ројтерс. Туск је додао да се у влади Пољске разговара о томе начинима да се помогне у снабдијевању Украјине енергијом прије зиме, док Русија циља украјинску енергетску инфраструктуру, наводи британска агенција.

Зеленски је претходно поручио да ће Украјина затражити састанак Савјета безбједности УН поводом данашњих напада руске војске на Украјину у којима је убијено најмање 29 људи, а дјечја болница оштећена.

Нико не може да укључује о миру у Украјини, а да у томе учествује Кијев, док Украјина може да рачуна на подршку Пољске у својој намјери да постане чланица НАТО-а, оцијенио је Туск.

Зеленски и Туск потписали су билатерални споразум о безбједносним гаранцијама, што је 21. документ закључен у области безбједности између Украјине и њених партнера. Претходно је Украјина већ потписала сличне споразуме са САД, Француском, Њемачком, Канадом, Јапаном, Европском унијом као институцијом и другим државама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана