Зеленски: Европа мора да развије заједничку производњу оружја

ГС/Агенције
Зеленски: Европа мора да развије заједничку производњу оружја

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 682. дан. Рат у Украјини је показао да Европа мора да развије заједничку производњу оружја, рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски. Јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава рекла је данас у Кијеву да ће Јапан дати допринос од 37 милиона долара кроз фонд НАТО-а за помоћ Украјини.

Више од 100 људи евакуисано из Белгорода док руски војници славе Божић на фронту

Више од 100 становника руског пограничног града Белгорода евакуисано је у област даље од украјинске границе, саопштили су локални званичници.

-У име регионалног гувернера Вјачеслава Гладкова упознали смо прве становнике Белгорода који су одлучили да се преселе на најбезбједније мјесто. Више од 100 људи је смјештено у наше центре за привремени смјештај -рекао је Андреј Чесноков, начелник округа Стари Оскол, који се налази око 115 километара од Белгорода.

ђУ украјинским нападима 30. децембра у Белгороду погинуло је 25 људи, рекли су тамошњи званичници, а ракетни и напади дроновима настављени су током ове недјеље, преноси АП.

Руско војно особље обиљежава православни Божић на фронту, а Министарство одбране Русије саопштило је да су војни свештеници предводили молитвене службе на линији фронта данас и на Бадње вече.

Предсједнику Русије Владимиру Путину придружиле су се породице војних лица која су погинула у рату у Украјини на богослужењу за Бадње вече у његовој резиденцији у Новом Огарјеву, западном предграђу Москве.

-Многи наши људи, наши храбри, херојски момци, и сада су, током празника, ратници Русије и са оружјем у руци бране интересе наше земље -  рекао је он присутним породицама, саопштила је прес-служба Кремља.

Зеленски: Европа мора да развије заједничку производњу оружја

Рат у Украјини је показао да Европа мора да развије заједничку производњу оружја како би се осигурало да се континент може "очувати“ у било којој глобалној ситуацији која би могла настати, рекао је украјински предсједник Володимир Зеленски.

-Двије године овог рата су доказале да је Европи потребан сопствени арсенал  и сопствене способности за обезбјеђење одбране и слободе - истакао је Зеленски на конференцији у Шведској преко видео линка.

Предсједник Украјине је додао да Русија може бити побијеђена, као и да је ситуација на фронту тренутно стабилна за украјинске снаге, преноси Ројтерс.

-Чак и Русија може бити враћена у оквире међународног права и њена агресија може бити поражена -закључио је украјински лидер.

Јапан ће дати 37 милиона долара фонду НАТО-а за помоћ Украјини

Јапанска министарка спољних послова Јоко Камикава рекла је данас у Кијеву да ће Јапан дати допринос од 37 милиона долара кроз фонд НАТО-а за набавку система за откривање беспилотне летјелице и другу помоћ, пружајући додатну подршку одбрани Украјине током текућег рата те земље с Русијом.

На заједничкој конференцији за новинаре, након разговора са украјинским колегом Дмитром Кулебом, Камикава је рекла да ће Јапан такође обезбиједити Украјини пет мобилних гасних турбинских генератора који ће помоћи Украјинцима да издрже оштру зиму, преноси Кјодо.

Камикава је данас допутовала у ненајављену посјету Украјини како би потврдила наставак подршке тој земљи у јеку рата са Русијом, саопштило је Министарство спољних послова Јапана.

Њена посјета долази уочи међународне конференције која ће бити одржана 19. фебруара у Токију, а биће посвећена обнови Украјине, која је од избијања сукоба са Русијом у фебруару 2022. године претрпјела велика разарања.

Премијер Јапана Фумио Кишида посетио је Украјину у марту 2023, а Камикавин претходник Јошимаса Хајаши у септембру прошле године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана