Зеленски: Дајте нам сво оружје!

Танјуг
Зеленски: Дајте нам сво оружје!

БЕРЛИН - Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је данас да је вријеме да савезници обезбиједе сво неопходно оружје Украјини како би потиснула Русију из земље.

-Ако ме питате да ли је дошло вријеме да нам партнери дају сво оружје потребно за избацивање Русије, онда кажем да је то вријеме дошло - рекао је Зеленски током Конференције о опоравку Украјине која се одржава у Берлину, преноси Кијев индепендент.

У Берлину је данас почела дводневна конференција за прикупљање подршке за опоравак Украјине од разарања у рату са Русијом.

Говорећи на заједничкој конференцији за новинаре са њемачким канцеларом Олафом Шолцом, Зеленски је захвалио Њемачкој за подршку коју добија од те земље, с обзиром на то да је Њемачка послије Америке, други највећи војни донатор Кијеву.

Када је ријеч о чланству Украјине у ЕУ, Зеленски је рекао да је земља испунила све неопходне кораке за почетак преговора о придруживању.

Украјина је добила статус кандидата за чланство у ЕУ у јуну 2022. године.

У новембру 2023. Европска комисија је препоручила приступне преговоре са Кијевом, а Европски савјет је мјесец дана касније подржао покретање преговора.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је да би преговори требало да почну до краја јуна.

За тај корак потребан је једногласни договор свих чланица, а Мађарска наводно омета консензус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана