„Билд": У Артјомовску пало кључно утврђење украјинске војске

ГС/Агенције
„Билд": У Артјомовску пало кључно утврђење украјинске војске

МОСКВА, КИЈЕВ –Рат у Украјини ушао је у 384. дан. Украјински предсједник Володимир Зеленски каже да се на истоку земље воде кључне борбе од чијег исхода зависи будућност Украјине. Ројтерс је објавио да би кинески председник могао већ сљедеће недјеље да се састане са руским предсједником у Москви те да планира да након тога разговара са лидером Украјине.

„Билд": У Артјомовску пало кључно утврђење украјинске војске

Дописник њемачког листа „Билд" Јулијан Репке саопштио је да у Артјомовску падају одбрамбене линије Оружаних снага Украјине које су од виталног значаја.

„Пала је још једна украјинска линија одбране у Бахмуту (руски назив Артјомовск), а руске снаге су ушле у сјеверну индустријску четврт. Снаге 'Вагнера' налазе се у фабрици 'Востокмаш' гдје је у децембру украјински предсједник Владимир Зеленски одао почаст украјинским трупама које бране Бахмут", саопштио је Репке на Твитеру.

Како је додао, систем утврђења био је „последња нада Оружаних снага Украјине" за формирање јаке линије унутар насеља.

„Сада она не постоји. Руси могу да напредују улицу по улицу", оцијенио је Репке.

Кремљ не разговара о припреми новог таласа мобилизације у Руској Федерацији, саопштио је портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Савјет безбједности УН ће разговарати о ситуацији у Украјини 17. марта, саопштио је замјеник представника Украјине.

Аутомобил је експлодирао у центру Мелитопоља, у близини пијаце, рекао је члан главног савјета администрације Запорошке области Владимир Рогов.

„Узрок експлозије у Мелитопољу била је експлозија аутомобила у близини пијаце у Кировској улици", написао је Рогов на свом Телеграм каналу, назвавши инцидент терористичким нападом.

У подручју Северног Запорожја примјетно је нагомилавање украјинских снага

У подручју Северног Запорожја примјетно је нагомилавање украјинских снага - око 40.000, рекао је за Спутњик вршилац дужности губернатора Запорошке области Евгеније Балицки.

„Могу кренути у напад у нашем правцу, тако да Оружане снаге заузимају одбрамбену позицију", рекао је он.

Главнокомандујући украјинских снага Валериј Залужни рекао је да је одбрана Артјомовска кључна за одбрану цијелог фронта.

"Одбрамбена операција у овом правцу је од изузетно важног стратешког значаја за одвраћање непријатеља. То је кључ одбране цијелог фронта", написао је он на свом Телеграм каналу.

Предсједник Украјине Владимир Зеленски одржао је редовну сједницу Штаба врховног команданта

Предсједник Украјине Владимир Зеленски одржао је редовну сједницу Штаба врховног команданта на којој је одлучено да се настави одбрану Артјомовска (Бахмута), саопштила је прес-служба кабинета председника Украјине.

„Чланови Штаба саслушали су извјештаје врховног команданта Оружаних снага Украјине и команданата оперативно-стратешких група о тренутној ситуацији на фронту. Разматрајући ток одбрамбене операције у правцу Бахмута, сви чланови штаба изнијели су заједнички став да треба остати и бранити Бахмут", наводи се у саопштењу.

Леонтијев: Украјинци стално гађају каховску хидроелектрану

Каховска хидроелектрана одржава се стању рада, али се шире поправке не могу извршити због гранатирања које врше украјинске снаге, изјавио је градоначелник Нове Каховке у Херсонској области Владимир Леонтијев.

-Електрана је, очигледно, сада у сталној опасности од напада и немогуће је извршити системски рад, али руски радници ју одржавају колико је могуће у стању рада и раде на обнови, припремајући се за миран период - рекао је Леонтијев за телевизију “Русија-24”.

Он је нагласио да саботерске и извиђачке групе украјинских оружаних снага упорно покушавају да уђу у хидроелектрану, али за сада без успјеха.

-Такви покушаји се стално дешавају и, наравно, буду смјеста спријечени. Тешко ми је да разумијем зашто то раде, јер се те групе за саботажу и извиђање одмах елиминишу - истакао је Леонтијев.

Каховска електрана налази се на пет километара од Нове Каховке. Украјинске снаге редовног бомбардују поједина насеља у Херсонској области, као и електране, подсјећа ТАСС.

Продужење споразума о житу послије 18.марта ако не буде приговора страна

Црноморска иницијатива за безбједан извоз житарица из украјинских црноморских лука биће аутоматски продужена након што истекне 18. марта ако не буде приговора укључених страна, преноси данас Ројтерс позивајући се на руске медије.

Неименовани извор, упознат са детаљима преговора око споразума, рекао је руској агенцији ТАСС да до сада ниједна од укључених страна није наговијестила повлачење.

Русија је у понедјељак предложила да се споразум, којим се дозвољава безбедан извоз жита из украјинских црноморских лука продужи, али само на 60 дана од претходног обнављања, што је половина од рока предвиђеног Црноморском иницијативом, док су Уједињене нације обећале да ће учинити све што је могуће да обезбеде да договор остане неизмијењен.

-Ако стране не буду имале примједби, договор ће се наставити послије 18. Марта - рекао је извор за ТАСС.

Извор је саопштио да временско трајање продужења није у овом тренутку битно.

-Уколико се уговор продужи за 60 дана, он ће наставити да важи након 18. марта, а након 60 дана једна од страна може покренути питање његовог раскида -  додао је извор.

Црноморска иницијатива, коју су договориле Русија и Украјина уз посредовање УН и Турске прошлог јула омогућавала је, у условима руског напада на Украјину, безбедан извоз украјинских житарица из три црноморске луке. Споразум је продужен за 120 дана у новембру и истиче 18. марта. Цијене кукуруза и пшенице тренутно су под притиском очекивања да ће се уговор о извозу украјинских житарица обновити, наводи Ројтерс.

Зеленски: Будућност Украјине одлучује се на истоку

Предсједник Украјине Володимир Зеленски изјавио је да се будућност његове земље одлучује у источној Украјини, гдје су борбе веома тешке.

-Ситуација на истоку је веома тешка и веома болна. Морамо да уништимо војну моћ непријатеља, и то ћемо и урадити - рекао је Зеленски  у ноћном видео обраћању.

Зеленски је истакао да се за будућност Украјине и Украјинаца сада бори у Билохоривки, Маринки, Авдијевки, Бахмуту, Вухледару и Камјанки, пренио је CNN.

Украјински предсједник је рекао да је захвалан свим војницима који су ставили своје животе на коцку у тим биткама.

Зеленски је посебно одао признање војницима 92.  механизоване бригаде за успјешна дејства на подручју Бахмута.

САД охрабрују кинеског предсjедника да разговара са Зеленским

САД охрабрују кинеског председника Си Ђинпинга да разговара директно са украјинским председником Володимиром Зеленским, саопштила је Бијела кућа, послије ијвести да ће кинески лидер телефоном разговарати са Зеленским.

-Охрабрујемо предсједника Сија да се обрати предсједнику Зеленском јер вјерујемо да Кина и сам предсједник Си треба директно да чују украјинску перспективу, а не само руску страну о овоме -рекао је сајветник за националну безбједност Џејк Саливан новинарима пренио је CNN.

-Ми смо, у ствари, заговарали Пекингу да дође до тог контакта- рекао је Саливен и додао да су САД подстакле тај разговор јавно и приватно.

Саливан је додао да су амерички званичници „данас разговарали са  украјинским колегама“ и да Украјинци нису званично добили потврду да ће бити телефонског позива или видео конференције са Сијем.

-Надамо се да ће их бити. То би била добра ствар јер би то потенцијално донијело више баланса и перспективе у начину на који Кина приступа овом питању - рекао је Саливен.

Он је, како наводи CNN, додао да се нада да ће то наставити да одвраћа Кину од одлуке да пружа правну помоћ Русији.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана