Зеленска одбила позив у Бијелу кућу, избјегава Наваљну?

GS
Foto: Politico

КИЈЕВ - Олена Зеленска, прва дама Украјине, неће присуствовати обраћању Џоа Бајдена о стању Уније у америчком Конгресу у четвртак упркос позиву Беле куће.

"Због планираних догађаја у распореду, укључујући посјету д‌јеци из сиротишта у Кијеву, која је унапријед планирана, прва дама, нажалост, неће моћи да учествује у догађају", речено је у кабинету Зеленске за спољнополитички лист "Politico".

Међутим, "Washington post" је објавио да постоје и други разлози због којих је Зеленска одбила позив, а то је да је требало да сједи у близини прве даме САД, Џил Бајден и Јулије Наваљне, удовице руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног, који је преминуо у затвору у Русији.

"Washington post" преноси да је то изазвало нелагоду у највишем руководству Украјине, односно да је то због претходних коментара Наваљног о Криму, односно да он "није сендвич за враћање напред-назад", за шта се сматрало да подржавају претензије Русије на украјинско полуострво, које је незаконито припојено и окупирано 2014. године.

Наваљни је касније јавно подржао украјинско обнављање њених граница 1991. године, док се противио руској специјалној војној операцији на тлу Украјине.

У коментару за украјинску Правду, кабинет предсједника Украјине потврдио је да је разлог изостанка Зеленске "преклапање распореда".

"Амбасада Украјине у Сједињеним Државама је заиста недавно добила позив за прву даму Украјине да присуствује говору предсједника САД у Конгресу 7. марта. Међутим, због догађаја који су претходно додани на распоред, укључујући посјету сирочади у Кијеву, нажалост, прва дама неће моћи да присуствује", саопштено је из кабинета предсједника.

На крају је и Наваљна одбила позив Бијеле куће, наводећи као разлог одласка потребу за одмором, преноси "б92".

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана