Збратимили се меморијални паркови у Хирошими и Перл Харбору

Танјуг
Foto: Принтскрин

ТОКИО- Хирошима и Перл Харбор, два симбола непријатељства између Јапана и САД из Другог свјетског рата, сада промовишу мир и пријатељство братимљењем меморијалних паркова у тим градовима.

Амбасадор САД у Јапану Рахм Емануел и градоначелник Хирошиме Казуми Мацуи потписали су у четвртак у Токију уговор о братимљењу Меморијалног парка мира у Хирошими и Националног меморијала Перл Харбор на Хавајима, пренео је АП.

Нико не може да оде у меморијалне комплексе у Перл Харбору и Хирошими, а да послије тога не изађе као друга особа, рекао је Емануел на церемонији потписивања у америчкој амбасади у Токију.

У оквиру уређивања паркова, два парка ćе промовисати размену искустава у обнављању историјских структура и пејзажа, као и најбоље праксе у образовању младих и менаџменту туризма, саопштила је амбасада.

Мацуи је рекао да је сарадња два меморијална парка доказ да човечанство, упркос грешци у вођењу рата, може да се уразуми и помири и тежи миру.

Јапански напад на Перл Харбор 7. децембра 1941. године гурнуо је САД у Други свјетски рат.

САД су 6. августа 1945. бациле атомску бомбу на Хирошиму, када је погинуло око 140.000 људи, а другу на Нагасаки три дана касније, када је погинуло још 70.000 људи.

Јапан се предао 15. августа, чиме је окончан рат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана