Због високих температура ова земља ограничила рад на отвореном

Танјуг
Foto: Илустрација

АТИНА - Грчка, коју је захватио још један врели талас, наредила је појединим послодавцима да ове седмице током најтоплијег дијела дана не дозвољавају својим запосленима да обављају тешке послове на отвореном.

Међу онима који морају да паузирају посао од поднева до 17 часова су грађевинари, достављачи хране, курири и бродоградитељи, наводи портал Катимерини. Оваква одлука донијета је због тога што се чекује да ће до петка жива у терометру достићи 42 и 43 Целзијуса у неким дијеловима Грчке, саопштило је Министарство рада.

Због високих температура и јаког ветра, избило је већ неколико шумских пожара, а многи дијелови Грчке остајали су без струје.

Метеоролози кажу да температуре нец́е много пасти прије краја месеца.

Након најтоплије зиме у историји, Грчка се од јуна суочава с топлотним таласима, а научници то повезују са гобалним климатским променама.

С обзиром на то да у вец́ини Грчке пада мало или нимало кише месецима, многа њена острва, која привлаче милионе туриста током љета, такође се боре и са несташицом воде.

Мобилне јединице Црвеног крста стациониране су у центру Атине како би пружиле помоц́ пролазницима који колабирају због врућине.

“Пролазимо кроз продужени период високих температура. Сав овај физички напор негативно утиче на људски организам”, рекла је координаторка Црвеног крста Димитра Цекоура.

Најмање шест туриста, укључујуц́и познатог британског телевизијског водитеља Мајкла Мозлија, умрло је прошлог мјесеца од посљедица јаке вруц́ине, наводи портал.

Неколико региона у свијету, од Сједињених Држава до Индије, овог лета је на сличан начин погођено екстремним вруц́инама које су изазвале нестанке струје и пожаре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана