Због штрајка љекара у Британији угрожени онколошки пацијенти

Танјуг
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Хиљаде пацијената обољелих од карцинома остаће без адекватног лијечења, уколико министри и млађи љекари у Уједињеном Краљевству хитно не постигну договор о платама, упозорили су здравствени званичници.

У Великој Британији од уторка је на снази шестодневни штрајк лекара, посљедњи у низу откако су прије око 13 мјесеци, у децембру 2022. године медицински радници спровели први са захтјевом за веће плате, усљед чега су, посљедично, десетинама хиљадама пацијената отказани прегледи, терапије и операције, преноси Гардијан.

"Позивамо министре и љекаре да се окупе и ријеше овај штрајк што прије. Отказивање консултација, процедура и терапија је фрустрирајуће и стресно за све пацијенте, али за оне са тешким обликом рака, утицај може бити погубан", рекла је Ен Џуел, предсједавајућа Радне групе за преживјеле тешких облика карцинома.

Пацијенти којима је дијагностикован тип карцинома са малом стопом преживљавања, попут тумора плућа, јетре, мозга, једњака, панкреаса и желудца, били су посебно угрожени због поремећаја изазваних штрајковима, рекли су лидери различитих удружења обољелих од рака, додајући да ће свако додатно одлагање, тим пацијентима, смањити шансе за опоравак.

До септрембра прошле године, према подацима до којих је Гардијан дошао путем захтјева за слободно информисање, око 36.000 прегледа пацијената оболелих од рака одложено је због штрајка љекара од децембра 2022. године када су медицински радници први пут ступили у штрајк захтијевајући веће плате усљед растућих трошкова живота.

Медицинске сестре, екипе хитне помоћи и старији љекри раније су постигли договор с владом, а млади љекари и даље штрајкују.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана