Због пожара у Канади загађен ваздух у САД, ево како изгледа Њујорк (ФОТО, ВИДЕО)

ГС
Због пожара у Канади загађен ваздух у САД, ево како изгледа Њујорк (ФОТО, ВИДЕО)

ЊУЈОРК - Загађење од шумских пожара који седмицама бјесне Канадом прекрило је велике дијелове Сјеверне Америке, гдје су издата упозорења о високоризичном квалитету ваздуха за 13 држава са више од 100 милиона људи.

Дим пожара прекрио је велике градове у Онтарију и Квебеку, укључујући Торонто и околна подручја. Дим је стигао чак до Њујорка и Коонектикута, гдје је квалитет ваздуха окласификован као"нездрав". Њујорк се нашао на врху листе најлошијег ранга квалитета ваздуха на свијету.

Велик дио дима долази из Квебека, гдје тренутно гори 160 пожара. Канадска канцеларија за животну средину  издала је своје најстрожије упозорење за Отаву, класификујући квалитет ваздуха у главном граду Канаде "врло високоризичан" за здравље људи. У Торонту и околним подручјима квалитет ваздуха је "високоризичан".

Филаделфија је данас издала црвено упозорење и позвала становнике да остану у кућама.

Јавне школе у Њујорку и Вашингтону отказале су активности на отвореном због загађења, пише CNN.

Милионима људи у Сјеверној Америци саветује се да носе епидемиолошке маске Н95 на отвореном, због лошег квалитета ваздуха.

Власти у Њујорку почеће данас да дијеле бесплатне маске, а канадске власти су саопштиле да људи треба да носе маске ако не могу да остану у затвореном простору, преноси BBC.

Школе широм источне обале САД отказале су све активности на отвореном, авио-саобраћај је успорен, а милиони Американаца су позвани јуче да остану у затвореном простору након што се дим од канадских пожара проширио на југ, прекривајући градове густом, жутом измаглицом.

Америчка национална метеоролошка служба издала је упозорења о квалитету ваздуха за готово читаву обалу Атлантика, преноси Ројтерс.

Здравствени званичници од Вермонта до Јужне Каролине и све до Охаја и Канзаса упозорили су становништво да би боравак на отвореном могао да изазове респираторне проблеме због високог нивоа штетних честица у атмосфери.

-Важно је да Американци који су погођени опасним загађењем ваздуха, посебно они са здравственим проблемима, прате упутства локалних власти да би заштитили себе и своје породице- саопштио је предсједник САД Џозеф Бајден на Твитеру.

Гувернерка Њујорка Кети Хочул описала је ситуацију као "ургентну кризу", и саопштила да је индекс загађења ваздуха у дијеловима ове америчке савезне државе осам пута већи од нормалног.

Смањена видљивост због измаглице приморала је Федералну управу за ваздухопловство да успори ваздушни саобраћај у области града Њујорка и Филаделфије ,са кашњењима летова у просјеку око пола сата.

Поједина спортска такмичења на отвореном, која су била заказана за сриједу, одложена су због лошег квалиета ваздуха.

У неким областима, индекс квалитета ваздуха (АКИ), који мјери главне загађиваче,, био је знатно изнад 400,на скали гдје се вриједности од 100 означавају са „нездраво“, а 300 као „опасно“.

Јуче у подне, у граду Витлејем у савезној држави Пенсилванији, измерен је најгори индекс квалитета ваздуха у САД од 410.

Међу већим градовима, Њујорк је у сриједу поподне имао најгори индекс квалитета ваздуха на свијету са 342, што је отприлике дупло више од индекса хронично загађених градова као што су Дубаи (168) и Делхи (164), према сајту за мјерење квалитета ваздуха IQ Air .

Велики дио дима у САД долази из Квебека у Канади где тренутно гори 150 пожара.

Очекује се да ће више од 15.000 становника бити принуђено да се евакуише у тој покрајини, саопштили су у среду званичници.

У Канади је због стотина шумских пожара око 120.000 људи до сада морало привремено да напусти своје домове, а изгорјело је 3,8 милиона хектара земљишта, око 15 пута више од десетогодишњег просјека, изјавио је савезни министар за хитне ситуације Бил Блер.

          

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана