Због пораста нивоа мора поједине земље могле би заувијек нестати

Анадолија
Због пораста нивоа мора поједине земље могле би заувијек нестати

ВАШИНГТОН - Пораст нивоа мора, погоршан климатским промјенама, угрожава егзистенцију будућих генерација и све више доприноси сукобима и нестабилности широм свијета, упозорио је у уторак генерални секретар Уједињених нација (УН) Антонио Гутереш, преноси Анадолија.

“Пораст нивоа мора је тонућа будућност. Повећање нивоа мора није само пријетња. То је множитељ пријетњи”, рекао је Гутереш у Савјету безбједности  током састанка о безбједносним ризицима везаним за пораст нивоа мора.

Додао је да “за стотине милиона људи који живе у малим острвским државама у развоју и другим нижим обалним подручјима широм свијета, пораст нивоа мора представља бујицу невоља.”

“Повећан ниво мора пријети животима и угрожава приступ води, храни и здравственој заштити”, рекао је Гутереш.

Шеф УН-а указао је на штетне економске посљедице продора слане воде на кључне индустрије, укључујући пољопривреду, рибарство и туризам, као и штету на виталној инфраструктури.

Свјетска метеоролошка организација процјењује да је ниво мора у 1900-им порастао више него у било којем вијеку током претходних 3.000 година.

Та појава се дијелом може приписати топљењу морског леда у океанима Антарктика и Арктика, за које је организација процијенила да су на најнижим комбинованим нивоима икада забиљеженим у мјесецу јануару.

Загријавање површине и температуре мора узроковане климатским промјенама допринијеле су забрињавајућем феномену.

“Посљедице свега тога су незамисливе. Ниско лежеће заједнице и поједине земље могле би заувијек нестати. Били бисмо свједоци масовног егзодуса читавог становништва библијских размјера”, рекао је Гутереш.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана