Због папиних изјава Украјинци позвали представника Ватикана

GS
Foto: Telegram/Reuters

КИЈЕВ - Апостолски нунције у Украјини, Висвалдас Кулбокас, позван је у Министарство спољних послова Украјине због изјава папе Фрање.

"Висвалдас Кулбокас је обавијештен да су у Украјини разочарани папиним ријечима у вези са 'бијелом заставом' и потребом да 'покажу храброст и преговарају' са агресором", наводи се у саопштењу Министарства, преноси "Укринформ".

Још се додаје:

"Умјесто апела који легализују право јаких и подстичу даље непоштовање норми међународног права, од поглавара Свете столице очекивало се да пошаље сигнале свјетској заједници о потреби да одмах удруже снаге и обезбиједе побједу добра над злом, као и да упути апел нападачу, а не жртви", истиче се у саопштењу.

Такође, Министарство указује на чињеницу да Украјина, као нико други, тражи праведан мир, заснован на принципима Повеље УН и Формуле мира коју је предложио предсједник Украјине Володимир Зеленски. У интервјуу швајцарском јавном сервису "РСИ" чији је дио објављен 9. марта, папа Фрањо је апеловао да се започне преговарачки процес о Украјини уз учешц́е међународних посредника.

Папа Фрањо је употребио фразу "храброст бијеле заставе" тврдећи да Украјина, суочена са могуц́им поразом, треба да буде отворена за мировне преговоре уз посредовање међународних сила, што су многи протумачили као позив на капитулацију Украјине.

Директор Канцеларије за штампу Ватикана, Матео Бруни је нешто касније саопштио да папа Фрањо у интервјуу за "РСИ" није тражио од Украјине да се преда, како су пренели неки медији, већ је намјеравао да позове на прекид ватре и да укаже на "храброст преговора", преноси "б92".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана