Због наркоманије ђаци у Паризу под пратњом полиције

Срна
Због наркоманије ђаци у Паризу под пратњом полиције

ПАРИЗ - Неки ученици у Паризу иду у школу у пратњи полиције, јер су наркоманија и проституција све присутнији у главном граду Француске.

Полицијска пратња дата је родитељима који воде своју дјецу у Основну школу "Шарл Ерми", а разлог је забрињавајући раста броја преступника који су примијећени у близини школског дворишта.

Повећана присутност дилера дроге, проститутки и зависника од дрога створила је осјећај несигурности у округу, при чему се родитељи боје за сигурност своје дјеце.

У разговору за француску телевизијску станицу "БФМ ТВ", руководиоци угрожене основне школе наводе да је ситуација тешка за породице ученика.

Родитељи су за лист "Паризијен" говорили о "застрашујућим условима", откривши да су њихова дјеца видјела особе које се дрогирају и проституишу.

"Дјеца већ знају шта значи ријеч `крек`", наводе родитељи.

Иницијатива за полицијску заштиту могла би бити проширена и на друге школе, ако се главна мјеста за продају дроге у округу "преселе" у та подручја.

Главни град Француске има "епидемију" накроманије због све већег броја корисника "крека", који живе на његовим улицама.

Процјењује се да у Француској 40.000 до 44.000 људи редовно конзумира дрогу која изазива зависност.

Криза која је започела осамдесетих година прошлог вијека донекле се ублажила у посљедњих десетак година, а сада је поновно избила на површину, како су се сјеверна предграђа француске пријестонице џентрификовала, односно како је дошло до слома аутохтоне грађанске културе и сиромашења.

Бројни извјештаји у француским медијима показују да се стотине бескућника, зависника од "крека", окупљају у парковима и другим јавним просторима на сјевероистоку главног града.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана