Због интерних контрола у британској полицији, трпи борба против тероризма и криминала

Танјуг
Због интерних контрола у британској полицији, трпи борба против тероризма и криминала

ЛОНДОН - Највећа британска полиција пребацила је готово сто службеника са борбе против тероризма и озбиљног и организованог криминала на послове интерне контроле, како би помогли у "чишћењу" својих снага након низа скандала.

Лондонска полиција (Мет) је на тај корак била принуђена пошто је била институционално означена као расистичка, сексистичка и хомофобична, у великој анализи која је наручена након што је 33-годишњу Сару Еверард убио службеник Вејн Кузенс, пише "Дејли Мејл".

Комесар сер Марк Роули, који је започео посао у септембру, вјерује да постоје стотине корумпираних официра који служе у полицији, а који не би требало да буду на том послу.

У писму министарки унутрашњих послова Суели Брејверман и градоначелнику Лондона Садику Кану, он је рекао да је рад на чишћењу снага био толико хитан да је око 90 полицајаца преусмјерено са одјељења за тешке злочине у Дирекцију за професионалне стандарде (ДПС).

"Не само да смо повећали наш ДПС за 150 људи, већ су обим и хитност овог посла значили скретање службеника са других мисија, као што су озбиљан и организовани криминал и борба против тероризма. У послједња три мјесеца имали смо у просјеку 90 додатних службеника и особља из те сфере за подршку ДПС-у", рекао је он.

Према његовим ријечима, заједничка одлучност види се и кроз велики број волонтера.

"Ову одлуку смо донијели јер не можемо успјети ни у једној полицијској мисији ако не ријешимо ова питања што је хитније могуће", додао је Роули.

Више од 1.000 досијеа у којима су полицијски службеници и особље оптужени за насиље у породици или сексуалне деликте у протеклих 10 година, сада је провјерено како би се утврдило да је донијета исправна одлука.

Роули је рекао да је размотрен 1.131 случај, а да за 246 неће бити предузети даљи кораци. Њих 689 ће бити поново размотрено, 196 ће бити упућено у формалне мере управљања ризиком и њихов статус провјере може бити ревидиран.

Сваки од случајева ће такође бити прегледан од стране екстерног панела.

Роули је рекао да размишља о пооштравању правила како би се спријечило ангажовање било кога ко је гоњен за било шта осим најтривијалнијих ствари или кривичних дјела почињених док су били млађи од 18 година.

Укупно 161 полицајац има кривичне пресуде, 76 за тешке саобраћајне прекршаје, укључујући вожњу у алкохолисаном стању и неопрезну вожњу. Још 49 је осуђено за кривична дјела непоштења или насиља - од којих је осам починило кривична дјела док су били полицајци и остали су на служби у полицији.

Остала кривична дјела укључују посједовање дроге, кривична дјела штете и прекршаје јавног реда, а три службеника су осуђена за сексуалне деликте.

Комесар је рекао да су ти подаци "тешки за читање". 

Министарка Брејверман је рекла да је кључно да јавност има повјерење у Мет како би се грађани Лондона заштитили.

Свих 50.000 запослених у Мету такође се провјеравају у полицијској националној бази података која се користи за обавјештајне податке.

До сада је од 10.000 провјерених евиденција откривено 38 случајева потенцијалног недоличног понашања, а 55 случајева удруживања са криминалцима ван службе. 

Остатак евиденције требало би да буде провјерен до љета.

Правила провјере су већ пооштрена тако што су службеници и особље поново провјерени ако је њихово понашање забрињавајуће, на примјер након кривичне истраге или саслушања о недоличном понашању гдје остају на послу.

Очекује се да ће у наредним мјесецима статус више од 100 појединаца бити ревидиран, рекао је Роули.

Комесар је такође открио да је било 1.000 позива на дежурну телефонску линију која је омогућила јавности да пријави службенике Мета који злоупотребљавају свој положај од повјерења. 

Ово је резултирало са 350 пријава на које се реагује, а већ су довели до хапшења полицајаца и суспензије са дужности.

Од око 34.000 полицијских службеника Мета, 701 је тренутно на ограниченим дужностима.

Министарка Брејверман је рекла да Мет има јединствену улогу у очувању безбједности милиона Лондонаца и заштити земље од тероризма, тако да је од кључног значаја да јавност има повјерење у снагу да изврши ове дужности са највећим професионализмом.

"Такође, настављам рад на ревизији процеса отпуштања у полицији како бих осигурала да је систем ефикасан у уклањању полицајаца који су испод стандарда које очекујемо", додала је она.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана