Завршени избори у Португалији: Тијесна побједа десног центра и никад јача крајња десница

ГС
Завршени избори у Португалији: Тијесна побједа десног центра и никад јача крајња десница

Португалски десни центар остварио је тијесну побједу на изборима, али има мале шансе да формира већинску владу. Лидер Демократског савеза Луис Монтенегро рекао је присталицама да су Португалци гласали за промјене, иако је разлика у побједи била мање него убједљива.

Обје главне странке добиле су око 29 посто гласова, а само је крајња десница Чега могла тврдити да има јасан успјех.

Пет година након што се пробила у португалску политику, странка коју је предводио бивши фудбалски стручњак Андре Вентура осигурала је 18 посто гласова и 48 мјеста у парламенту од 230 мјеста.

Политички коментатори кажу да се Португал суочава са најфрагментиранијим парламентом од краја своје диктатуре прије пола вијека.

Десет милиона Португалаца имало је прилику да гласа на недјељним пријевременим изборима, четири мјесеца након што је социјалистички премијер Антонио Коста поднио оставку због оптужби за корупцију, иако никада није именован као осумњичени.

Коста је био тај који је касно у недјељу навече упозорио португалске ТВ гледаоце да би могли кренути ка "могућој изједначености" између социјалиста (ПС) и Демократског савеза десног центра, са само четири мјеста изван Португала која тек треба да се изјасне.

Али недуго затим, човјек који га је замијенио на мјесту лидера социјалиста, Педро Нуно Сантос, признао је побједу, најављујући: "Ми ћемо водити опозицију, обновићемо странку и покушати повратити оне Португалце који су незадовољни ПС-ом".

Луис Монтенегро рекао је присталицама да је сада увјерен да ће предсједник републике дати задатак десном центру да формира наредну владу.

"Увијек сам говорио да би побједа на изборима значила имати један глас више од било којег другог кандидата, и само у тим околностима бих прихватио да будем премијер", казао је Монтенегро.

Са свим пребројаним гласовима, осим четири вањска мјеста, његов Демократски савез имао је 79 мјеста, два више од његових социјалистичких ривала.

Он је рекао да су бирачи јасно ставили до знања да желе нову владу, промјену политике и већи приоритет дат дијалогу између политичких лидера.

Бивши лидер десног центра Луис Маркез Мендес рекао је да никада прије није било овакве изборне ноћи: "Мислим да ћемо имати нове изборе почетком сљедеће године."

Све је изгледало много јасније када су излазне анкете дале десном центру јаснију маргину победе. Присталице су узвикивале "Португал, Португал" док се лице њиховог лидера појављивало на ТВ екранима.

Излазност је била највећа у посљедњим годинама, 66 посто, иако су посљедњи избори били прије само двије године.

Оно што је убрзо постало очигледно је да је крајње десничарска странка Чега (Доста) учврстила своју понуду да буде трећа сила у португалској политици.

Странка Андреа Вентуре освојила је 18 посто гласова, након кампање фокусиране на корупцију и имиграцију.

"Ово је ноћ када је у Португалији окончана двостраначка владавина", рекао је он својим навијачким присталицама. "Чега је историјски премашио милион гласова у Португалу."

Луис Монтенегро је већ осудио Вентуру, бившег партијског колегу, као ксенофобичног и расистичког и у свом побједничком говору јасно је ставио до знања да неће склапати никакве договоре с њим.

Популисти су остварили драматичне успјехе, посебно на југу, укључујући Алгарве, али су слабије прошли у граду Порту на сјеверној обали.

Десни центар није био без својих проблема. Социјалдемократска партија, која доминира Демократским савезом, умијешана је у регионални скандал на Мадеири.

Лидер Чега је рекао да је његова странка спремна помоћи у изградњи сљедеће владе. Али иако је разводнио неке од својих политика, одустајући од захтјева за хемијском кастрацијом за силоватеље, мало је изгледа да ће имати било какву улогу у овој фази.

Такође је јасно да двије велике странке неће наћи довољно заједничког језика за формирање владе.

То оставља десни центар да гледа на мјесеце мањинске владе, с тешким задатком да осигура подршку за буџет за наредну годину у октобру.

Социјалистички министар финансија Фернандо Медина упозорио је на политичку слику "велике крхкости и нестабилности".

Након година економске суморности, социјалисти могу тврдити да су вратили Португал на раст од 2,3 посто прошле године, иако су прогнозе за 2024. мање свијетле.

Међутим, плате су ниске, а станарине расту, што је довело до повећаног незадовољства гласача лијевог центра.

Бивша предсједничка кандидаткиња Ана Гомес сугерисала је да су многи гласачи у Алгарвеу можда подржали Чегу јер влада није одговорила на проблеме људи као што су поскупљења и резови у водоснабдијевању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана