Завршен самит лидера ЕУ у Бриселу, пао договор око водећих функција

Танјуг
Завршен самит лидера ЕУ у Бриселу, пао договор око водећих функција

БРИСЕЛ - У Бриселу је завршен самит Европског савјета, током којег су се лидери ЕУ, између осталог, договорили око расподјеле водећих функција у европским институцијама.

Лидери ЕУ предложили су актуелну предсједницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен за кандидата за нови мандат на челу Еврпске комисије, а естонску премијерку Кају Калас за кандидата за високог представника ЕУ за спољне послове и безбjедносну политику.

Они су изабрали бившег португалског премијера Антонија Кошту за предсједника Европског савјета.

Именовање Фон дер Лајен и Калас на мјесто предсједника Комисије, односно шефа европске дипломатије, сада мора да потврди Европски парламент.

Са друге стране, Европски савјет сам бира свог предсједника.

Лiдери су током самита разговарали и о ситуацији у Украјини, на Блиском истоку, о питањима безбједности и одбране, компетитивности, као и о миграцијама, Грузији, хибридним пријетњама, Црном мору и подршци Молдавији.

Они су усвојили и стратешку агенду за период од 2024. до 2029. године, односно политички план којим се утврђује правац дјеловања и циљеви ЕУ.

Мађарски премијер Виктор Орбан гласао је против именовања Урсуле фон дер Лајен за нови мандат, објавио је Политико позивајући се на неименованог дипломату из ЕУ.

Како наводи, Орбан је био уздржан током гласања за именовање Каје Калас као новог високог представника ЕУ за спољне послове и безбjедносну политику.

Са друге стране, Орбан је гласао за избор Антонија Коште за предсједника Европског савјета.

Италијанска премијерка Ђорђа Мелони била је уздржана приликом гласања о именовању актуелне Урсуле фон дер Лајен за кандидата за нови мандат на челу Комисије.

Мелони, која је раније изражавала незадовољство због процеса преговора око највиших функција у ЕУ, гласала је и против именовања естонске премијерке Каје Калас за кандидата за високог представника ЕУ за спољне послове и безбједносну политику, као и против избора бившег португалског премијера Антонија Коште за предсједника Европског савета, пренио је Гардијан позивајући се на неименованог дипломату ЕУ.

Мелони је на друштвеној мрежи Икс написала да је приједлог о водећим функцијама Европске народне партије, социјалиста и либерала "погрешан по методу и садржају".

-Одлучила сам да то не подржим из поштовања према грађанима и наговештајнима који су долазили од тих грађана током избора. Настављамо да радимо на томе да коначно Италији дамо тежину коју заслужује у Европи - поручила је Мелони.

Урсула фон дер Лајен захвалила је лидерима ЕУ на томе што су подржали њено именовање за други мандат на челу Комисије и поручила да ће сада тражити потврду од Европског парламента, након што представи своје политичке смјернице за наредниих пет година.

Фон дер Лајен је на конференцији за новинаре, након првог дана самита лидера ЕУ, рекла да је почаствована и да јој је драго да може да подијели "овај веома посебан тренутак" са Кајом Калас и Антонијом Коштом.

-Сада ћу тражити потврду за своје именовање од Европског парламента, након што представим своје политичке смјернице за наредниих пет година -навела је Фон дер Лајен.

Фон дер Лајен је, на питање да прокоментарише будућу сарадњу са Коштом, нагласила да се веома радује сарадњи са њим.

-Он је вриједан политичар. Веома је оријентисан ка циљевима, али има и диван хумор. Веома се радујем што ћу радити са њим - поручила је она.

Калас је на конференцији за новинаре поновила да је почаствована због подршке Европског савјета, наводећи да је то огромна одговорност у вријеме геополитичких тензија.

-У Европи постоји рат, али постоји и растућа нестабилност на глобалном нивоу, то су такође главни изазови за европску спољну политику - навела је Калас.

Додала је да је њен циљ да ради за  европско јединство и штити европске интересе и вриједности у промијењеном геополитичком контексту и гради глобална партнерства.

-Зато ћу настојати да радим са државама чланицама, као и са свим институцијама - поручила је Калас.

Преко видео линка на конференцији се обратио и Кошта, који је рекао да је одушевљен што је ту, заједно са Фон дер Лајен и Калас, и што ће ускоро бити дио тог тима.

-Оне су обе изванредне Европљанке и сигуран сам да ће наша сарадња бити веома успјешна да служимо Европи и европским грађанима - поручио је Кошта.

Он је констатовао да се Европа и свијет суочавају са изазовним тренуцима, али је оцијенио да је ЕУ показала своју отпорност у прошлости, "увијек налазећи снагу у јединству".

-А изградња јединства са државама биће мој главни приоритет када преузмем своју позицију -навео је Кошта и додао да ће се током мандата усредсредити и на спровођење стратешке агенде, коју је данас одобрио Европски савјет.

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел изјавио је, након што су лидери ЕУ постигли договор о расподели водећих функција у ЕУ, да је "мисија остварена".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана