Затвори на бродовима: Еквадор има револуционарно рјешење за криминалце

ГС
Затвори на бродовима: Еквадор има револуционарно рјешење за криминалце

Еквадор планира да затворенике укрца на бродове, те а тако отвори нове затворе високе сигурности у настојању да сузбије растуће насиље и криминал наркобанди.

Према новинама „Ел Паис“, нови еквадорски предсједник Даниел Нобоа инспирисан је Ел Салвадором, гдје је предсједник Наyиб Букеле дао изградити затворенички логор великог капацитета за чланове банди.

Букеле, који се такмичи за још један предсједнички мандат, каже да је успио Ел Салвадор учинити најсигурнијом земљом у Латинској Америци.

Растући криминал и насиље нарко банди постали су једна од главних тема прошлогодишње предсједничке изборне кампање у Еквадору. Насиље је у земљи нагло порасло, а према посљедњим подацима годишње се догоди 40 убистава на 100.000 становника. Нобоа, чији је избор био изненађење избора, обећао је набаву најмање три затворска брода за интернирање осумњичених и осуђених криминалаца.

Бродови би требало да боље спријече затворенике у контакту с вањским свијетом. Касније је Нобоа обећао да ће у јануару започети и изградња два нова затвора с максималном сигурношћу.

Наводе да је Нобоа очито био инспирисан поступцима салвадорског предсједника Букелеа. Он је прогласио је ванредно стање у земљи, наредио велику кампању хапшења особа осумњичених за чланство у криминалним групама и дао изградити заробљенички логор с капацитетом до 12.000 људи. Букеле хвали овај поступак, иако невладине организације и медији критикују кршења људских права и наводе случајеве полицијске самовоље.

Еквадор има проблема с оним што се дешава у већ постојећим затворима, гдје су чести нереди. Затворене вође банди из затвора без већих потешкоћа управљају активностима криминалних група, које митом утјечу и на функционирање полиције и затворског надзора, пише лист.

То би требала спријечити нова два затвора с највећом сигурношћу, у којима би било могуће изолирати криминалне вође.

Еквадор одавно припада мирнијим земљама у регији. Злочин и насиље ондје су порасли посљедњих година јер су наркокартели из Колумбије и других оближњих земаља почели користити еквадорске луке за слање кокаина и других наркотика у Европу и САД, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана