Зашто напад Украјине на Курску област значи крај те земље?

РТ
Зашто напад Украјине на Курску област значи крај те земље?

Први пут од почетка сукоба са Русијом, Украјина је напала Курску област. Јуче око 8 часова, јединице Оружаних снага Украјине покушале су да се пробију у рејон Николаево-Дарјино и Олешња.

Према прелиминарним подацима, у нападу је учествовало до 300 људи, 11 тенкова и 20 борбених возила.

Друга група од стотинак људи покушала је да се пробије у Суџански округ, али њих одбијају руске трупе које покривају државну границу заједно са граничарима Федералне службе безбједности (ФСБ). Подршку им пружају и Ваздушно-космичке снаге Руске Федерације, пише "РТ".

Борбе су у току.

Како пише новинар и ратни дописник "РИА Новости" Јевгениј Балакин, у трећој години рата, нико се више не изненађује кад чује да украјинске трупе нападају мирне градове.

Према наводима Балакина, шеф Истражног комитета РФ Александар Бастрикин је у праву што је истог момента наредио да се покрене кривични поступак.

У борбама код Курске области су већ погинули болничар и возач Хитне помоћи, шесторо дјеце, не рачунајући одрасле, је повријеђено – и за њих, наставио је Балакин, послије побједе Русије, мора бити правде.

Ово није први пут да Украјина напада на територију Русије и није први пут да се тиме крши међународно право. Али Курска област, која се граничи са украјинском Сумском никада није нападнута, подсјећа Балакин.

Ако се анализира ситуација на фронту, евидентно је да Русија методично напредује. Руске снаге сваке недјеље ослободе неколико насеља.

Тренутно се воде борбе за Торецк (Дзержинск), формира се обруч код Њујорка, над којим је већ постављена руска застава, а истискивање непријатеља из Красногоровке се приводи крају. Такође, руске трупе напредују ка Гродовки са перспективом приступа Мирнограду и Покровску, чији ће губитак бити један од најболнијих удараца за Украјину у овом правцу.

"Непријатељске снаге су на измаку снага и у правцу Херсона, Запорожја и Харкова, што га приморава да пребацује јединице из једног сектора у други, крпећи рупе на линији фронта која се свакодневно проређује", навео је Балакин.

Вријеме ради против непријатеља и баш зато су му потребни смјели напади који могу да поврате изгубљену иницијативу, чиме Балакин и објашњава сврсисходност отварања новог фронта, упркос недостацима људских ресурса са украјинске стране.

С истим циљем су украјинске трупе у току јучерашњег дана покушале да искрцају трупе на острву Тендровска коса у Херсонској области, али ни то им није успјело. Три од 12 укључених чамаца су потопљена, а остали су се повукли, наводи Балакин.

Према његовим наводима, и напад на Курску област такође ће се завршити неуспјехом.

"Русија ће бити принуђена да дјелује јаче у овом правцу, а Украјина ће морати да држи још један фронт, а да за то нема снаге. Из тог разлога ће се напредовање руских снага у Донбасу додатно убрзати", рекао је он.

Са политичке тачке гледишта, напад на раније мирну Курску област је посљедица предстојеће смјене "домаћина" у Бијелој кући, наводи Балакин и објашњава да је сукоб у Украјини дио глобалне конфронтације, гдје је улога САД једна од главних.

Како наводи Балакин, постоје двије опције: Кијевски режим има жељу да приступи мировним преговорима па му је потребна јака позиција и овим нападом демонстрирају снагу и покушавају да заузму што више територија. Друга, ако се анализира само Владимир Зеленски, украјински предсједник тежи "сценарију Нетанјаху" – тј. заоштравање сукоба како би се поништиле све "мировне иницијативе" и како би се САД приморале да наставе да подржавају Украјину.

"Ако израелски премијер може да изведе такав трик са Бајденом, зашто Зеленски не би?", навео је Балакин и навео да ће ти планови кијевског режима пасти у воду.

Како је ратни дописник напоменуо, геополитички је важна нуклеарна електрана која се налази у граду Курчатов у Курској области и "довољно је близу границе да кијевски режим може сањати да је заузме".

Ако се сјетимо "истински манијакалне" упорности с којом Украјина покушава да заузме нуклеарну електрану у Запорожју, та претпоставка уопште не дјелује сумануто, навео је Балакин.

"У случају теоријског успјеха, Кијев вјерује да ће имати прилику да цијелу Европу уцијени нуклеарном пријетњом – грубим, али ефикасним геополитичким потезом који, срећом, руски војник неће дозволити", написао је руски војни дописник.

Дакле, смјеле и очајничке акције које Кијев предузима истовремено у три правца – рату, политици и геополитици – нису без смисла, али разоткривају безначајну стратешку позицију Украјине, оцијенио је Балакин.

Напета ситуација на фронту, недостатак људства и зависност унутрашње ситуације од услуга у спољној политици приморавају режим у Кијеву на злочине, за које ће, како је Балакин оцијенио, цијена бити сама украјинска државност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана