Зашто је Леопард 2 супериоран: Отвара ватру у покрету чак и кад иде уназад

Г.С.
Зашто је Леопард 2 супериоран: Отвара ватру у покрету чак и кад иде уназад

БЕРЛИН - Њемачки канцелар Олаф Шолц донио је одлуку да се Кијеву испоручи чета тенкова "леопард", објавио је "Шпигл" позивајући се на изворе.

Ријеч је о моделу "леопард 2А6" који су у саставу наоружања Бундесвера, наводи се у чланку.

"Одлука је донијета: Њемачка ће испоручити Украјини борбене тенкове 'леопард 2' ", наводи "Шигл".

Тенк Леопард 2 сматра се једним од најбољих и најмодернијих борбених тенкова на свијету, а оно што га чини супериорним је способност отварања ватре у покрету, чак и приликом кретања уназад, пренио је данас Дојче Веле.

 Главно наоружање на Леопарду 2 је топ с тзв. глатком цијеви од 120 милиметара с максималним дометом од 5.000 метара, тенк достиже брзину до 70 килиметара на сат, а покреће га релативно економичан дизел-мотор.

Њемачки портал наводи да је способност отварања ватре у покрету оно што Леопард 2, али и друге модерне танкове, попут америчког Абрамса или француског Леклера чини супериорним.

''Ти тенкови могу да отварају ватру и док се крећу пуном брзином. То руски тенкови, рецимо Т90, не могу. Осим тога, Леопард је поуздан и лак за одржавање.'', рекао је директор њемачког музеја тенкова Ралф Рајс.

Украјинцима, који су се до сада угалвном ослањали на тенкове Т-72 из совјетског доба, тенкови Леопард 2 су потребни за пробијање непријатељских линија у статичном рововском рату. '

Осим Њемачке, Леопард 2 тренутно користи још најмање 14 држава у разним прилагођеним варијантама, али оне их не могу препустити Украјини без дозволе Њемачке, преноси Дојче Веле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана