Зашто Хезболах пријети да ће напасти Кипар?

ГС
Foto: Агенције

Хасан Насралах, запријетио је да ће напасти Кипар.

У ватреном говору, лидер Хезболаха Хасан Насралах, запријетио је да ће напасти Кипар, мало и подијељено медитеранско острво, ако помогне Израелу у потенцијалном рату између либанске милитантне групе и Израела. 
"Кипар ће такође бити дио овог рата ако отвори своје аеродроме и базе за израелске снаге", рекао је лидер милитантне групе, коју подржава Иран, у телевизијском говору у сриједу, дан након што је Израел упозорио на могућност отвореног рата у Либану.

У свом одговору, кипарски председник Никос Христодулидес негирао је да је његова земља умијешана у сукоб. 
"Изјаве нису пријатне и покушавају да створе слику да је Кипар умијешан у ратне операције. Али није ни на који начин умијешан", рекао је Христодулидес, додајући да су линије комуникације отворене са либанском и иранском владом.

ЕУ стала у одбрану Кипра

Европска унија је у четвртак стала у одбрану Кипра рекавши да се ради о земљи чланици ЕУ. 
"Свака пријетња једној од наших чланица је пријетња ЕУ", рекао је портпарол ЕУ Петер Стано новинарима. Суседна Грчка је такође изразила пуну солидарност са Кипром, написавши у објави на X да је "пријетња употребом силе флагрантно кршење Повеље Уједињених нација".

У очигледном покушају контроле штете, либански министар спољних послова Абдалах Бу Хабиб позвао је свог кипарског колегу Константиноса Комбоса да изрази "стално ослањање Либана на позитивну улогу коју Кипар има у подршци стабилности у региону". 
Док стручњаци кажу да је рат између Израела и Хезболаха и даље мало вјеројатан, сам помен Кипра додаје нову димензију сукобу Израела и Хамаса у Гази. То ризикује увлачење земље ЕУ у рат који се већ проширио на Блиском истоку и ставља везе Кипра са Израелом у центар пажње.

Зашто је важан положај Кипра?

Као острво у источном Медитерану, које се налази на геополитичкој граници између Блиског истока и јужне Европе, Кипар је географски много ближи сукобима на Блиском истоку него европским центрима моћи. Острво је отприлике шест пута мање од БиХ и подијељено је на два дела: јужни дио на којем се говори грчки, познат као Република Кипар, и подручје на којем се говори турски, познато као Турска Република Сјеверни Кипар.

Подјела острва одражава ривалство између регионалних ривала Грчке и Турске. Већина међународне заједнице признаје суверенитет само грчког дијела Кипра, а то је била нација према којој су биле усмјерене Насралахове пријетње. 
Република Кипар је чланица ЕУ, али не и НАТО одбрамбеног савеза, што обавезује земље чланице да у случају напада ступе у одбрану једна другој. На Кипру живи око 920.000 људи, а главни град земље је Никозија.

Колико су блиске везе Кипра са Израелом?

Дипломатски односи између Кипра и Израела почели су 1960. године, након независности острва од британске колонијалне власти, али Кипар није отворио амбасаду у Тел Авиву све до 1994. Односи су се погоршали 1980-их и 1990-их због блиских веза Израела са Турском и арапско-израелског сукоба, у којем је Кипар стао на страну арапских држава и подржао палестинску државност.

Односи су се побољшали крајем 1990-их и 2000-их, када је Израел почео да се окреће источном Медитерану ради економског партнерства, посебно након открића природног гаса у региону.
Експерти кажу да Израел такође гледа на Кипар као на партнера у супротстављању регионалним претњама, посебно од Турске и група повезаних са Ираном.

Посљедњих година Израел је користио кипарску територију да обучи своје трупе за могући рат са Хезболахом. Терен Кипра је сличан оном Либана, саопштиле су Израелске одбрамбене снаге (ИДФ). ИДФ је 2022. године извео заједничку војну вежбу са кипарским снагама. Неке заједничке вежбе су имале за циљ борбу против више фронтова и против Хезболаха у Либану, пренијели су израелски медији.

Њихове посљедње вјежбе изведене су у мају 2023. на Кипру. Канцеларија кипарског предсједника саопштила је у четвртак на X да земља "никада није дозволила и неће дозволити било какву агресивну акцију или напад на било коју земљу".

Каква је била улога Кипра у рату у Гази?

Кипар је одбацио све сугестије да је умијешан у рат у Гази, истичући своје хуманитарне напоре који су помогли да се дође до помоћи Гази. "Република Кипар није дио проблема. Република Кипар је дио рјешења. А нашу улогу у томе, на примјер, кроз хуманитарни коридор, не препознаје само арапски свијет већ и међународна заједница у цјелини".

У марту је Кипар почео да дозвољава испловљавање хуманитарних бродова из његових лука у оквиру међународних напора да се омогући испорука хуманитарне помоћи морем у Газу. Прва поморска пошиљка за Газу носила је 200 тона хране, што је отприлике 500.000 оброка.

На Кипру је такође успостављен логистички центар ЕУ како би се олакшао проток помоћи у Газу. Никозија је критиковала неке од акција Израела у Гази, посебно оне које су ометале испоруку хуманитарне помоћи. Кипар је у априлу издао заједничко саопштење са Уједињеним Арапским Емиратима у којем осуђује смртоносни израелски напад, пише Мондо.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана