Зашто горе цркве у Француској? (ВИДЕО)

РТ Балкан
Foto: Getty © Veronique de Viguerie

ПАРИЗ – Црква Безгрешног зачећа у градићу Сен-Омер, на сјеверу Француске, изгорјела је у раним јутарњим часовима у понедјељак, 2. септембра.

Према писању локалних медија, звоник цркве подигнуте средином 19. вијека претрпио је значајна оштећења, а било је потребно више од 90 ватрогасаца како би се пожар обуздао.

Вијест о пожару у цркви у провинцијском француском градићу можда не би привукла толику пажњу свјетске јавности да није ријеч о посљедњем у низу сличних инцидената у тој земљи, чије су цркве постале честа мета напада из мржње.

То је био случај и са пожаром у Сен-Омеру, пошто је полиција убрзо ухапсила осумњиченог за његово подметање – тридесетдеветогодишњег Жоела Вигуроа. Према наводима локалних медија, он је и раније хапшен због напада и подметања пожара у вјерским објектима, за које је био осуђен на 3,5 године затвора.

У међувремену, на друштвеним мрежама су испливале фотографије његовог наводног профила на Фејсбуку, на којима се види да је он пратио странице које су дијелиле исламистичке садржаје.

Пожар у цркви у Сен-Омеру привукао је пажњу шире јавности након што је амерички милијардер Илон Маск на свом налогу на Иксу подијелио снимак пожара, уз коментар: „Да ли је ово подметнуто?”

 

Is this definitely arson? https://t.co/QSzNGKfk3h

— Elon Musk (@elonmusk) September 2, 2024

Пожар у цркви у Сен-Омеру други је такав инцидент у Француској овог љета, пошто је почетком јула горио торањ катедрале у Руену, такође на сјеверу земље.

На друштвеним мрежама је, такође, почела кружити мапа на којој су, наводно, забиљежени „сви пожари у црквама у Француској током посљедње четири године“. Поједине објаве те мапе прикупиле су више стотина хиљада прегледа.

Међутим, ријеч је о старој мапи, чији је садржај извучен из контекста. Према писању АФП-а из јула ове године, на мапи су забиљежени сви антихришћански инциденти – а не само пожари у црквама – које је прикупио католички блог „Опсерваторија христијанофобије“ (L'Observatoire de la christianophobie).

Такође, ријеч је углавном о инцидентима који су се догодили између 2016. и 2018. године, а иста мапа је на друштвеним мрежама дијељена и након пожара у париској катедрали Нотр Дам, који је 15. априла 2019. године направио значајну штету на најпознатијој француској богомољи.

Узрок пожара у катедрали Нотр Дам никада није утврђен, а истражитељи су одбацили могућност да је пожар подметнут. Француске власти су саопштиле да би узрок пожара могао бити „квар на електричним инсталацијама“ или „запаљена цигарета“.

Паљење цркава све чешћа појава у Француској

Подметнути пожари у црквама су, међутим, посљедњих година постали све чешћа појава, а иза њих се често налазе антихришћански мотиви.

Примјери укључују цркву Светог Петра од Матроја у Орлеану, која је 2018. године оштећена у пожару, којем је претходио напад током којег је зграда ишарана графитима – укључујући и натпис „Алаху екбер“.

Годину дана касније, црква у Егијеру, на југу Француске, спашена је од уништења након што је један становник тог мјеста на вријеме интервенисао и позвао ватрогасне службе. Власти су касније потврдиле да је пожар подметнут.

И катедрала у Нанту се нашла на удару. Њу је 2021. године запалио илегални имигрант који је чекао депортацију. Он је потом убио свештеника Оливијеа Мера, који му је раније обезбиједио склониште, прије него што се предао полицији.

Колико је цркава у Француској изгорјело?

Према подацима Опсерваторије религијског насљеђа (ОПР), која има за циљ да „сачува и промовише француско религијско насљеђе свих вјероисповијести“, у Француској је током 2023. године изгорјело 27 цркава, док је у првих шест мјесеци текуће године забиљежено укупно 12 таквих инцидената.

Из ОПР-а су за АФП изјавили да је „већина пожара избила случајно“, а најчешћи узроци су кварне електричне инсталације.

У Акционом плану за безбједност катедрала, који је француско Министарство културе објавило 2023. године, наводи се да су најчешћи узроци пожара лоше инсталације, неадекватно постављене свијеће, али и „злонамјерне радње“, међу којима су и намјерно подметнути пожари.

Иако прецизних података о броју напада на цркве у Француској у посљедње двије године нема, у извјештају француске сенаторке Изабел Флорен и посланика Лудовика Мендеса наведено је да је током 2021. године у тој земљи забиљежено 857 напада из мржње усмјерених према хришћанима и њиховим светињама.

У преко 90 одсто случајева, ријеч је о нападима на цркве и гробља, пише РТ Балкан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана