Засађено воће за медвједе да не би прилазили градовима

Tанјуг
Foto: ФАПАС

МАДРИД - У шпанској општини Поласијонес Фонд за заштиту дивљих животиња (Фапас) засадио је прву малу плантажу воћа у циљу побољшања станишта мрког медвједа на Кантабријским планинама и спречавања лутања ове врсте по градовима.

„Током последњих неколико година, процес експанзије медвједа, којем се радујемо, такође нам ствара неке непријатности“, рекао је Роберто Артасанчез, почасни директор Фапас-а, будући да повећање популације ове врсте доводи до тога да се „неки медвједи превише приближе градовима у потрази за ресурсима хране које не могу пронаћи у планинама“.

„То није прихватљиво, Лакше је пронаћи крушке, јабуке и трешње у градским срединама, које често већ имају огроман губитак становништва и продуктивности“, истиче директор фонда.

Артасанчез наглашава да је пројекат настао као резултат тога што се се велики садови дрвећа, иако су помогли пролиферацији мрког медвједа, показали као „неефикасни“, пошто се већина стабала осушила.  

Ове плантаже гарантују да „ако медвед жели да се храни јабукама у прољеће, моћи ће да их нађе“ и „неће морати да силази у кућу у граду“, наглашава Артасанчез.

Циљ овог пројекта, који финансира енергетска компанија ЕДП Реноваблес, је да се за четири до пет година произведе између 100 и 200 килограма воћа годишње по стаблу, што је више него довољна количина за Фапас, пише шпански Ефе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана