Запорошка област гађана касетном муницијом

ГС/Агенције
Foto: Газета.ру

МОСКВА; КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 503. дан. Украјинска војска саопштила је да је ПВО током ноћи над Кијевом оборила све дронове иранске производње "шахид" које је покренула руска војска. У Одеској области, на југу Украјине, ноћас су се чуле експлозије, преносе украјински медији.

Град Токмак у Запорошкој области гађан је касетном муницијом, саопштиле су хитне службе области.

Шојгу: Руска команда предузима мјере заштите војске од касетних бомби

Команда Заједничке групе руских снага предузима мјере за заштиту људства и технике од ударних елемената касетне муниције, изјавио је на конференцији за медије руски министар одбране Сергеј Шојгу.

Он је примјетио да ће америчка предаја касетне муниције Украјини помоћи да се продужи сукоб.

„Цио свијет је већ видио да су потврдили да су предали касетну муницију. То оправдавају на различите начине. Говоре да су сада, с обзиром да је конвенционална муниција калибра 155 милиметара фактички потрошена, док не почне њихова производња, одлучили да се покрију овом касетном муницијом.

То ће наравно утицати на продужење сукоба“, констатовао је он.

У случају да САД испоруче касетну муницију Кијеву, руске оружане снаге ће бити принуђене да користе слична средства против украјинске војске као одговор, оцијенио је Шојгу.

Он је напоменуо да „Русија има касетну муницију, како се каже, за све прилике“.

Украјинске снаге поново су гранатирале Бердјанск

Украјинске снаге поново су гранатирале Бердјанск, вjероватно ракетама „сторм шедоу“, изјавио је лидер запорошког покрета „Заједно са Русијом“ Владимир Рогов.

Он је нагласио да је дејствовао ПВО систем и да је, како се претпоставља, на град испаљено шест ракета „сторм шедоу“.

Рогов је истакао да су све ракете, сем једне биле оборене и додао да је услијед гранатирања причињена штета.

Норвешка додијељује 240 милиона долара у циљу војне подршке Украјини

Норвешка ће додијелити додатних 2, 5 милијарде круна (240 милиона долара) у циљу војне подршке Украјини, саопштио је премијер земље Јонас Гар Стјоре.

У његовој изјави на сајту Владе Норвешке истиче да ће тиме укупан износ војне помоћи Украјини у 2023. години достићи 10 милијарди норвешких круна (око 95 милиона долара).

Осим тога, Осло ће ове године послати Кијеву око 30 милиона долара у оквиру свеобухватног пакета помоћи НАТО.

Брисел намjерава да повећа финансирање Европског фонда за мир

Брисел намjерава да повећа финансирање Европског фонда за мир, што ће омогућити да се издвоје већа средства за испоруке оружја Украјини, саопштила је агенција Блумберг позивајући се на изворе.

Према информацијама агенције, ЕУ такође разматра могућност убрзања војне обуке украјинске војске, подршку реформи у Кијеву и даљем ширењу европског војно-индустријског комплекса у области производње муниције и сарадње са украјинском индустријом.

Европски фонд за мир основан је 22. марта 2021. године. Његов буџет за период 2021-2027. био је 5,7 милијарди евра. Фонд је био предвиђен као структура за обезбjеђивање војних испорука владама држава у зонама сукоба, прijе свега у Африци и на Блиском истоку, гдjе Европска унија подржава или намjерава да подржи своје „мировне мисије за стабилизацију сукоба“.

Француска ће Украјини испоручити око 50 ракета дугог домета „скалп“

Француска ће Украјини испоручити око 50 ракета дугог домета „скалп“, преноси агенција Ројтерс, позивајући се на француске дипломатске изворе.

Берлин ће у оквиру новог пакета „војне помоћи“ испоручити Украјини два система „патриот“, 40 борбених возила пешадије „мардер“ и 25 тенкова „леопард“ старијег модела 1А5, саопштило је Министарство одбране Немачке.

„Влада Њемачке је данас на самиту НАТО у Виљнусу припремило нови комплексан пакет подршке Оружаних снага Украјине“, наводи се у саопштењу.

У оквиру „виљнуског“ пакета помоћи Кијеву ће бити испоручено и пет оклопних возила за ремонт и евакуацију, 20.000 комада артиљеријске муниције и 5.000 комада муниције калибра 155 милиметара као и уређаје за деминирање. 

Берлин шаље и систем средстава за борбу против дронова, као и комплекс извиђачких средстава кратког домета на бази њемачке беспилотне летјелице „луна“.

Брифинг Министарства одбране Русије:

- Током протеклог дана украјинске снаге су наставиле са безуспјешним покушајима офанзиве у доњецком, краснолиманском и јужно-доњецком правцу.

У доњецком правцу одбијено је девет напада украјинских снага .
Противник је разбијен и враћен на почетне положаје. Ликвидирано је до 250 украјинских војника и један тенк.

У краснолиманском правцу одбијена су три напада украјинских снага, спречено је дјеловање диверзантске извиђачке групе. Ликвидирано је до 105. украјинских војника.

У запорошком и јужно-доњецком правцу украјинска војска је изгубила до 90 војника, четири тенка и хаубицу ФН-7 британске производње.

У купјанском правцу Украјина је изгубила за дан до 20 војника, по два оклопна возила и хаубице, као и станицу за контрабатеријску борбу. Руски системи ПВО оборили су два авиона Су-25 у Херсонској области и пресрели су три ракете „сторм шедоу“.

У херсонском правцу ликвидирано је преко 50 украјинских војника и хаубица М777 америчке производње.

Песков: Одлука Француске о слању ракета дугог домета Украјини је погрешна

Одлука Француске да пошаље Украјини ракете дугог домета је погрешна и препуна посљедица по украјинску страну, изјавио је данас портпарол руског предсједника Дмитриј Песков.

Он је додао да остаје да се види о ком домету је ријеч, преносе РИА Новости.

- Са наше тачке гледишта, ово је погрешна одлука, препуна посљедица по украјинску страну јер ће нас то, наравно, приморати да предузмемо контрамјере - рекао је Песков, преносе РИА Новости.

Песков је рекао да одлука Париза неће утицати на ток "специјалне војне операције".

- Још једном понављамо принципијелан приступ таквим одлукама: ове одлуке не могу да утичу на ток догађаја у оквиру специјалне војне операције. Оне могу само да учине тежом судбину кијевског режима - додао је Песков.

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је претходно у Вилњусу да ће Париз дати Украјини ракете дугог домета, не прецизирајући о којим ракетама је ријеч

Њемачка ће упутити нову војну помоћ Украјини у вриједности од 700 милиона евра

Њемачка влада упутиће нови пакет војне помоћи Украјини у вриједности од 700 милиона евра, саопштило је данас Њемачко министарство одбране.

Пакет укључује два ракетна система “патриот” из залиха Бундесвера, 40 додатних пјешадијских борбених возила “мардер”, 25 додатних борбених тенкова “леопард 1А5”, као и пет тенкова “бергепанцер 2”, навело је министарство. У саопштењу се наводи да нови пакет војне помоћи Украјини укључује и додатних 20.000 комада артиљеријске муниције, пренио је Ројтерс.

Макрон: Француска ће Украјини дати ракете дугог домета

Француска ће почети да снабдијева Украјину ракетама  дугог домета како би могла да се брани, изјавио је данас предсједник Француске Емануел Макрон.

Он је по доласку на самит НАТО-а у Вилњусу у Литванији одбио да изнесе детаље о томе колико и којих пројектила ће бити дато Украјини.

Украјина: Украјинске снаге ухватиле “у замку” руске трупе у околини Бахмута

Украјина је саопштила да су украјинске снаге ухватиле  “у замку” руске трупе у околини Бахмута, гдје украјинске трупе освајају положаје у склопу контраофанзиве.

Према руским извјештајима, московске снаге су одбиле и зауставиле украјинско напредовање на истоку и југу земље.

-Бахмут. Непријатељ је ухваћен у замку - написао је на Телеграму командант копнене војске Украјине генерал Олександр Сирски.

Сирски је навео да је Бахмут потпуно под украјинском ватром и да се руске снаге потискују са својих положаја, пренио је Ројтерс.

Украјински бригадни генерал Олександр Тарнавски написао је да су руске снаге на јужном фронту изгубиле око стотину војника током 24 сата.

Украјински председник Володимир Зеленски рекао је претходно да контраофанзива напредује спорије него што се очекивало.

Руско министарство одбране саопштило је да су руске снаге одбиле украјинске нападе у три дела Доњецке области, укључујући Клишчивку, жариште сукоба посљедњих дана у близини Бахмута.

Министарство је такође навело да су руске снаге осујетиле украјинске нападе на југу, укључујући у близини села Ривнопил, за које су украјинске снаге рекле да су га заузеле прије двије седмице.

РИА Новости: Убијени Ржицки био на украјинској црној листи

амjеник начелника градског одjељења за мобилизациони рад Станислав Ржицки, који је убијен у Краснодару, раније је уврштен у онлајн базу података „Миротворац“, црну листу на којој се објављују имена и адресе особа које Украјина сматра непријатељима.

Подаци Ржицког униети су у базу података украјинског сајта „Миротворац“, а његова фотографија сада има статус „ликвидирана“, јављају РИА Новости.

Стејт департмент: САД ће наставити да чврсто стоје уз Украјину

Сједињене Америчке Државе наставиће да уједињују савезнике и партнере у циљу постизања праведног мира у Украјини, саопштио је Стејт департмент „поводом 500 дана агресије Русије на Украјину“.

-У недјељама и мјесецима који су пред нама, Сједињене Америчке Државе ће наставити да раде са Украјином, са нашим савезницима и партнерима, и са свим заинтересованим странама посвећеним подршци праведном и трајном миру - рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер на брифингу у Вашингтону, преноси Укринформ.

Он је подсјетио како су од почетка инвазије великих размјера руске снаге напале куће, школе, игралишта, болнице, тржне центре, нуклеарне објекте и другу инфраструктуру у Украјини.

-Припадници руских снага и њихови пуномоћници починили су међународне злочине, као што је незаконито пребацивање украјинских цивила, укључујући дјецу, у Русију у оквиру такозваних „операција филтрирања“ - рекао је Милер.

Он је навео да је „Русија више пута наредила нападе на енергетску мрежу Украјине, заплијенила њене нуклеарне енергетске објекте и неодговорно звецкала нуклеарним оружјем, уништавајући обрадиво земљиште и спречавајући Украјинце да извозе пољопривредне производе“.

-Не можемо поклекнути пред руском агресијом, нити прихватити њене дрске покушаје да силом прекроји границе. Ми смо 500 дана чврсто уједињени са Украјином и наставићемо да то чинимо колико год буде потребно -поручио је он.

Украјински медији: Експлозије у Одеској области

У Одеској области, на југу Украјине, ноћас су се чуле експлозије, преносе украјински медији.

У Одеској, Николајевској, Херсонској, Черкашкој, Полтавској и Доњецкој области на снази је опасност од ваздушних напада, наводи Униан.

Према најновијим извјештајима Ваздухопловства Оружаних снага Украјине, у тим областима постоји опасност од напада јуришних дронова руских снага.

Украјина: Русија преко ноћи покренула ваздушни напад на Кијев

КИЈЕВ - Русија је протекле ноћи покренула ваздушни удар на Кијев, а, према прелиминарним информацијама, украјинска ПВО оборила је све дронове  иранске производње "шахид" које је лансирала руска страна, саопштила је украјинска војска.

Шеф кијевске војне администрације Сергеј Попко написао је на Телеграму да су руске снаге напале Кијев из ваздуха други пут од почетка овога месеца.

Тренутно нема информација о евентуалним жртвама или штети, пренио је Ројтерс.

Упозорење о ваздушном нападу на Кијев и друге делове на истоку Украјине трајало је више од сат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана