Заплијењено шест опасних великих афричких пужева на аеродрому у Детроиту

ГС
Foto: Америчка царина

Цариници на аеродрому Детроит Метрополитан пронашли су у коферу једног путника шест великих афричких пужева.

Пужеви, који су били живи, ​​пронађени су у коферу путника који је стигао у Детроит из западноафричке државе Гане, према саопштењу америчке царине и граничне службе.

Животиње се у САД-у сматрају "забрањеним организмима" јер могу узроковати болести код људи и изазвати знатну еколошку катастрофу у околишу ако се пусте у дивљину, наводи се у саопштењу.

Ипак, људи широм свијета једу пужеве и држе их као кућне љубимце у неким земљама.

"Наши службеници ЦБП-а и стручњаци за пољопривреду марљиво раде на циљању, откривању и пресретању потенцијалних пријетњи прије него што имају прилику наштетити интересима САД-а", рекао је директор аеродрома Роберт Ларкин.

Поријеклом из источне Африке, пужеви могу нарасти до 20 цм. Дивовски афрички пужеви могу носити паразита званог штакорски плућни црв који доводи до менингитиса код људи. Осим тога, једу најмање 500 различитих врста биљака, што може узроковати штету околишу ако се пусте у дивљину, рекли су из Царинске и граничне службе.

У јулу прошле године је један округ Флориде стављен под карантин након што су службеници открили брзо растућу популацију пужева. Сматрало се да популација потиче из илегалне трговине кућним љубимцима.

Претходној популацији дивовских афричких пужева пронађеној у округу Мајами Дејд било је потребно 10 година и милиони долара да се потпуно искоријене. Пужеви могу произвести и до 2.500 јајашаца годишње, па је популацију тешко контролисати, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана