Заплијењено 37.000 литара лажног маслиновог уља

Танјуг
Заплијењено 37.000 литара лажног маслиновог уља

БАРИ - У акцији италијанске финансијске полиције, у три илегалне лабораторије граду Черињола на југу Италије заплијењено је 37.000 литара лажног екстра дјевичанског маслиновог уља штетног по здравље људи.

Лабораторијским анализама је установљено да није ријеч о маслиновом уљу, већ о уљу добијеном из сјеменки сунцикрета са додатком боја преко дозвољених граница, преноси дневник Коријере дела Сера.

Три особе су предате тужилаштву у Фодјији због сумње да су трговале штетним супстанцама и продавале лажни прехрамбени производ као оригиналан, кршећи истовремено административне прописе о објављивању података о пореклу и квалитету прехрамбеног производа. Анализама је утврђено да у лажном маслиновом уљу постоји мјешавине високог садржаја линолне киселине уља сунцокрета са додатком боја на бази хлорофила и бета-каротена у количинама већим од дозвољених за уља намијењена људској исхрани.

Смjеса је била пакована у бачве и лименке на којима су биле назнаке о квалитету екстра дјевичанског производа које су пуштане у даљу продају, наводи лист.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана